Barion Pixel

A türelem értékes tulajdonság! Tanítsuk a gyerekeknek!

A türelem értékes tulajdonság! Tanítsuk a gyerekeknek!

A türelem

A türelem olyan képesség, amely tanulható és tanítható. Rengeteg plusz jó tulajdonságot sajátíthatunk el a türelem által, amely személyiségformáló hatása révén segítségünkre van az emberi kapcsolatainkban és hozzásegíthet céljaink megvalósításához.

Fontos, hogy a gyerkőcöknek kiskoruktól kezdve sok lehetőséget adjunk a türelem tanulására, gyakorlására. Óvodapedagógusként az a tapasztalatom, hogy egyre türelmetlenebbek a gyerekek. Oka lehet a felgyorsuló és rohanó világ, de a mindent azonnal megadó nevelési attitűd is.

Milyen a türelmes ember?

Az az ember, akinek van türelme, általában nyugalmat sugároz. A türelmes ember elfogadó, alázatos, kitartó, állhatatos, toleráns. Bízik önmagában és van hite. Nem kapkod összevissza, megfontolt és határozott. Nem követelődző, inkább tapintatos. Hiszen azzal, hogy időt ad embereknek és helyzeteknek, lehetőséget ad a változásra, fejlődésre. Rugalmas, megértő és alkalmazkodó.  Aki türelmes az figyelembe vesz másokat is, fejlett az érzelmi intelligenciája. Ezek mind olyan emberi tulajdonságok, amelyek nagymértékben hozzásegítenek bennünket céljaink elérésében és megvalósításában.

Tanítsunk türelmet!

Fontos, hogy a gyerekeknek tanítsuk meg, mi az a türelem!

 • Tanuljon meg várni a sorára, ne ő akarjon mindig az első lenni! Így lesz tekintettel másokra is!
 • Gyakorolja a várakozást! Ne kapjon meg mindent azonnal, legyen szó édességről, játékról, programokról. Így tanulja meg a várakozás örömét és megbecsülni azt, amit kap. Legjobb ünnepi példák: Mikulás, Karácsony, születésnap. Ilyen alkalmakkor tapasztalható, hogy mennyivel gazdagabb az ünnepi boldogságérzés, ha várakozás és rákészülés előzi meg!
 • Amikor más játszik azzal a játékkal, amivel ő szeretne, ne engedjük, hogy agresszív legyen. Tanulja meg türtőztetni az indulatait! Így lesz toleráns!
 • Értessük meg a gyermekkel, hogy a türelem, hogyan segít eljutni bármilyen tevékenységben egy magasabb szintre. Mi értelme van a gyakorlásnak, miért szükséges? Bármilyen eredmény elérése időt és gyakorlást igényel, amihez türelem és kitartás kell. “Türelem rózsát terem!’- tartja a mondás.
 • Beszéljünk az érzésekről is! Hogyan keletkeznek és mit lehet kezdeni velük! Bizonyos érzelmek segíthetnek, némelyek hátráltatnak a türelem tanulásában.

A türelmetlen gyermekek több nehézséggel küzdenek: 

 • Alacsonyabb a frusztráció tűrésük és gyakran kudarckerülőek.
 • Később erősödik meg a hitük önmagukban és híján vannak az önbizalomnak.
 • Több konfliktusba keverednek társaikkal és a felnőttekkel.
 • Nehezebben alkalmazkodnak a változásokhoz.
 • Önmagukkal szemben és a külvilágtól is, azonnal szeretnék a vágyaik kielégülését, amelynek be nem teljesülése, folyamatos csalódottságot és frusztráltságot okozhat.
 • Nincs türelmük végigjátszani egy játékot és elmélyülni benne. Folyton pörögnek, nyugtalanok.

Szülőként mi is mutassunk jó példát! Legyen türelmünk kivárni, amíg valamit megtanul és ehhez adjuk meg a szükséges időt és támogatást! Engedjük hibázni a gyermeket, hiszen abból is rengeteget profitál! Jó módszer az is, amikor tudatosan késleltetünk dolgokat, ezzel is teret adva csemeténknek a türelem gyakorlására.

Nem attól leszünk jó szülők, hogy azonnal teljesítjük a gyerkőc kívánságait és ettől szeretve érezzük magunkat! Sokkal fontosabb, hogy türelmessé neveljük, amelynek segítségével kitartó lesz, aki képes hinni önmagában és elérni céljait!