Barion Pixel

Mire tanítja a gyermeket a Mikulás?

Mire tanítja a gyermeket a Mikulás?

A Mikulás fontos dolgokra tanítja a gyermeket.

Bár észre sem vesszük, de a Mikulásvárás, az érkezése körüli teendők illetve az ajándékozás, sokféle értelemben fejleszti és tanítja a gyermeket. Mi felnőttek is bővíthetjük az értékrendünk szerinti, általunk fontosnak tartott viselkedési tanításokkal ezt az időszakot. Sok értékes személyiségformáló ajándék rejlik a Mikulás csomagjában, amelyet érdemes felfedezni és használni, mert ez csak jóra tanítja a gyermeket.

Milyen fontos dolgokat tanulhat a gyermek a Mikulás által?

Ez az örömteli csodás időszak, amely a Mikulásról szól, az életben való bizalomteljes, pozitív hozzáállásra és helyes viselkedési normákra is tanítja a gyermeket. Ehhez mi felnőttek is járuljunk hozzá és bővítsük tovább, aknázzuk ki a benne rejlő lehetőségeket.

Az alábbi felsorolásokban csupa olyan részlet szerepel, amelyet a mindennapi életünk során is érdemes alkalmazni.

A Télapó segítségével a gyermek átéli a várakozás örömét.

A mindennapi életünkben gyakran elfelejtjük, hogy mennyivel nagyobb örömet élünk meg, ha várni kell az ajándékra vagy bármi másra. Pedig a várakozás öröme, egy csodás izgalmakkal teli időszak, amelyet nem élhetnek meg a gyermekek a hétköznapokban, ha azonnal megkapnak mindent. A várakozás csak növeli a katarzis érzését. Nemcsak az ajándék nagysága és értéke adja a boldogságérzést, hanem a hozzáadott várakozás is. Ha arra gondolunk, hogy most mennyire várjuk a pandémia időszak végét és mennyire boldogok leszünk, amikor vége lesz, azonnal érezzük ennek mélységét.

A Mikulás érzékenyíti a gyermeket az ajándékozás örömére.

Amikor a gyermek átéli, hogy milyen öröm kapni, abból tanulja meg, hogy ilyen boldogságérzést fog okozni akkor, amikor majd ő fog ajándékozni. Nem beszélve a meglepődés érzéséről, amelyre a Mikulás is tanítja a gyermeket. Nagy meglepetést okozni akkor lehet, ha váratlanul történik. Nem tudjuk, hogy mikor következik be, vagy megtörténik-e? A gyerkőc a Mikulás iránti szeretet vagy hála érzelmeket is megéli.

A Mikulás ösztönzi a gyermeket arra, hogy ő is tegyen azért, amit szeretne elérni.

Rengeteg dolgot megtesznek a gyerekek – szinte észrevétlenül – azért, hogy kapjanak a Mikulástól ajándékot.

  • Dalokat és verseket tanulnak a gyerekek, hogy elmondhassák a Mikulásnak vagy azért, hogy ezzel a “varázslattal elősegítsék az érkezését”.
  • Vannak akik, levelet írnak vagy iratnak a Mikulásnak, hogy tudomására hozzák mit szeretnének.
  • Van aki ajándékot készít és ad a Télapónak, hogy így köszönje meg, amit kapott.
  • Természetesen a cipőcskét és csizmát is ki kell szépen pucolni, hogy belekerüljön a csomag.
  • Végül, de nem utolsó sorban, jól kell viselkedni, ha szeretne kapni valamit.

A Mikulás buzdítja a gyermeket arra, hogy bízzon magában és tudja magáról, hogy jó.

A gyermek mindenképpen kap csomagot, akár jó volt, akár rossz. Hiszen ő alapvetően jó. Más kérdés, hogy tud rosszul viselkedni. A Mikulás nem a gyermeket ítéli el, csakis a tettét. A rossz tetteket és viselkedést a virgács hivatott jelezni. Az aranyággal tudatja a Mikulás, hogy van mit javítani a viselkedésén. Fontos, hogy mi felnőttek is mindig biztosítsuk gyermekünket a szeretetünkről és csak a tetteit minősítsük, ne őt magát. Ne törjük le az önbizalmát és önbecsülését.

A Mikulás oktatja a gyermeket a beosztásra, megbecsülésre.

Csodálatos érzéssel tölti el a gyermeket, hogy egyszerre sok mindent kap. A gazdagság és bőség érzése ez. Ugyanakkor nagyon jó tanulás arra, hogy ne egyszerre, hanem beosztóan bánjunk a meglévő finomságokkal. “Több nap, mint kolbász”! – tartja a mondás. A gyomorrontás is elkerülendő.

A Mikulás motiválja a gyermeket a megosztozásra, jószívűségre és fenntartható életmódra is.

A finomságokból megkínálhatja a családtagjait is! A felnőttek segítsége itt is fontos. Alakítsuk ki a gyermekben, hogy kínáljon meg másokat is, fogadjunk el egy keveset és nagyon örüljünk neki. Dicsérjük meg, amiért gondolt ránk.

A fenntartható életmódhoz tartozik, hogy olyan sorrendben együk meg a finomságokat, ahogy megromlana. Ne pazaroljunk. Szelektíven kezeljük a hulladékot. Az a jó, ha minél több egészséges dolog kerül a csomagba.

Két saját élményem van, amely jól példázza mire tanít a Mikulás.

  • Az ovis csoportomba járó, egyik kisfiú édesanyja írta a weboldalam “szülők írták” című rovatba az alábbiakat.

“Kázmér a Csillagtündért tette ki decemberben a Mikulásnak szánt alma és tej mellé, ajándékba, hogy azzal kedveskedjen a Mikulásnak. Valami nagy ajándékot szeretett volna adni a Mikulásnak, nekem nagyon megható volt!”

  • A csizmámban találtam egy doboz finom csokoládét, amely az egyik kedvencem. 22 éves gyermekem rejtette oda! Nagy boldogságot éreztem és örömet! Azonnal írtam neki (mivel nem volt itthon), hogy milyen meglepődést éreztem, mennyire örültem neki, milyen finom és nagyon szépen megköszöntem. A válaszát rengeteg piros szívecske díszítette, amely mindkettőnknek hihetetlen nagy örömet okozott. A szeretet érzése töltött el minket!

A Mikulás csodálatos tanítója gyermekeinknek!