Barion Pixel

Szülői örömök megélése – Éljük meg igazán!

Szülői örömök megélése – Éljük meg igazán!

Szülői örömök megélése

Szülői örömök megélése, sajnos ritkábban beszédtéma, mint a gyermeknevelés nehézségei. Ha a sikerélményeket is olyan arányban osztanánk meg egymással, mint a problémákat, sokkal jobban érezhetnénk magunkat!

A szülői örömök olyan pillanatokból állnak, amelyeken hamar tovasiklunk, a problémákon viszont elég sokáig tudunk rágódni!

Miért van ez? A pillanatok megélése a jelenben van, – amelyben sajnos nem sok időt töltünk – a múlton való rágódás és a jövőbeni aggódás viszont, nagyon jó csámcsogni való az elménknek. Kitölti a fejünket, az időnket és elvesz bennünket az igazi jelenléttől.

A szülői örömökből való feltöltődés

A szülői örömök olyan erőforrások, amelyekből fel tudunk töltekezni és erőt tudunk meríteni. Igazán megélve és elnyújtva azok boldogságérzetét – oly módon, hogy arról elmélkedünk és nem a problémákról – megtöbbszörözheti az általa nyert energiát.

A gyermekünktől kapott puszi vagy ölelés és csillogó szemmel kísért mosoly, nevetés, energiabomba lehet számunkra!

  • A gyermekünk fejlődésének minden lépcsőfoka sikerélményt okoz és elégedettséget. Ilyenkor büszkék lehetünk és megdicsérhetjük magunkat. Lám a sok erőfeszítés nem volt hiábavaló! Meglett a gyümölcse!
  • Az az elégedettség- és boldogságérzés, amikor a munkánknak megvan az eredménye, minden fáradtságot elfeledtet.
  • Minden olyan pillanat, amikor boldogságot okozunk a családban másoknak, visszavetülve ránk, újabb szeretet- és erőforrás számunkra. Lehet az egy finom étel, egy tiszta szoba, egy szép mese, egy simogatás, egy kedves szó, egy közös játék.

Szülői örömök tudatosabb megélése

Fókuszálhatnánk jobban a szülői örömök megélésére és talán kevésbé a problémákra, segítve ezzel érzelmi hangulatunkat és lelki egészségünket! Igyekezzünk okosan szeretni anyaként!

Próbáljuk megtalálni az egészséges mértékű aggodalmakat a felmerülő problémák megoldásának keresése közben!  Ne engedjük, hogy a szülői félelmek és negatív érzelmek uralják a gondolatainkat! Legyünk tudatosak és figyeljünk fel rájuk!

A félelmek olyan kiscsikók, amelyeket vissza kell fogni, hogy ne okozzanak rossz lelki állapotokat! Maguktól indulnak el, de nekünk kell leállítani őket!

A megoldásközpontú gondolkodás előtérbe helyezése segíthet ezen, így már mi irányítunk. Vegyük át a lehetséges megoldásokat, tervezzük el mit fogunk tenni, hogy minél előbb visszanyerjük lelki egyensúlyunkat!

Így időt és helyet adhatunk az örömteli pillanatoknak a szülői boldogság még tudatosabb megélésének.