Barion Pixel

Bemutatkozás

Bemutatkozás

Hogyan született meg Csillagtündér?

Pintér Krisztina

Gyakorló óvodapedagógus, Budapesten él és dolgozik. 

2009 óta foglalkozik az erőszakmentes kommunikációval. Kolléganőjével közösen dolgozták ki a Tündérnyelvet, majd ezt követte Csillagtündér története és a módszer, amelyet már egyedül készít 2014 óta.

Csillagtündér

A gyerekek számára is könnyen megérthető, kezelhető módszer, amely segíti őket az érzelmek kifejezésében.

Az érzelmek kifejezése az asszertív kommunikáció alapja.

A Csillagtündér módszertan elsősorban a szülőkhöz szól, könyv és konzultáció formájában segít elsajátítani a módszert.

Mérföldkövek

 • 2006-ban kezdtem el óvodapedagógusi hivatásomat két gyermekes édesanyaként.
 • 2009. Találkozásom és elköteleződésem az Erőszakmentes Kommunikáció (EMK) módszerrel. A könyv szólított meg, ezt követte az akkreditált képzés elvégzése.
 • 2011-ben lehetőséget kaptunk az ovis eredményeink bemutatására egy országos szakmai konferencián. Film készült a Csillaggyertyafény Alapítvány támogatásával a csoportunkba járó gyermekekről, akik már megtanulták a helyes konfliktusmegoldást. Ebben az évben indítottuk útjára a “Tündérnyelv” weboldalt Vasvári Tünde kolléganőmmel, barátnőmmel.
 • 2014-ben írtam meg “Csillagtündér és az érzések” c. mesekönyvemet.
 • 2018-ban készítettem el a módszerhez szükséges eszközöket, amelyeket a következő 2 évben kipróbáltunk és sikerrel használtunk a csoportunkban Gyárfás Krisztina kolléganőmmel.
 • 2020-ban indult útjára a széles közönség számára a Csillagtündér módszer a képeskönyvvel, az eszközökkel – és a weboldallal.
 • 2021-ben óvodám kerületében, az óvodapedagógiai szakmai napra készült kiadványban, “Érzelmi intelligencia fejlesztése Csillagtündér módszerrel” című írásommal jelenhettem meg a kollégák számára.
 • A Csillagtündér módszer bekerült a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat Egyesített Óvoda  pedagógia eszköztárába.
 • A 2021-22. nevelési évben a Meséskert Tagóvodában, már minden gyermek számára elérhetővé vált a Csillagtündér foglalkozásokon való részvétel.
 • BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT EGYESÍTETT ÓVODA 2022. évben a “Korszerű családpedagógia – a szülői szerepek támogatása az óvodapedagógus/gyógypedagógus szemüvegén keresztül” témában kiírt SZAKMAI PÁLYÁZATÁN első helyezést értem el, amely a Csillagtündér mesésjáték módszer szakmai elismerése.

 • Vezetőimnek és kollégáimnak köszönhetően a 2023-as nevelési évben, Angyalföld összes óvodájának minden óvodai csoportjában bevezetésre kerül a Csillagtündér mesésjáték módszer, amelynek eredményeként 3000 gyermek lelki egészségének megóvása érdekében szolgálhatunk egyedülálló módon és hatékonyan.

 • 2024. év első félévében – a Zuglói Egyesített Óvodával kötött megállapodás alapján – a XIV. kerületben is, minden óvodai csoportban bevezetésre kerül a Csillagtündér módszer, amelynek módszertanát személyesen adom át az óvodapedagógus kollégáknak, hasonlóan mint Angyalföldön.

Pintér Krisztina

A "Tündérnyelv"-től Csillagtündérig

Beszéljünk az érzéseinkről!

Történetem

A gyermekek iránti rajongásom kislányaim születését követően vezetett oda, hogy pályamódosítóként óvodapedagógus diplomát szereztem. A korábbiakhoz képest felére csökkent jövedelemmel, de annál nagyobb boldogsággal kezdtem óvó néniként dolgozni.

Saját és ovis gyermekeim nevelése nagy kihívások elé állított. Megoldásokat kerestem a gyermekek közötti konfliktusokra is. Így köteleződtem el az Erőszakmentes Kommunikáció (EMK) iránt. Ezt kolléganőmmel sikeresen használtuk az óvodai csoportunkban, így indult útjára a “Tündérnyelv” program óvodán kívül is.

Azonban minden konfliktusmegoldás alapja, hogy beszélnünk kell tudnunk az érzéseinkről. Tapasztalatom szerint ez mindannyiunk számára nagyon nehéz. Mélyen beleástam magam az érzelmi intelligenciáról szóló szakirodalmakba és egy kérdés egyre inkább elkezdett foglalkoztatni.

Miért úgy növünk fel, hogy nem tanítanak meg beszélni az érzéseinkről? Egészségesebbek és boldogabbak lehetnénk!

Ezen változtatni kell! BESZÉLJÜNK AZ ÉRZÉSEINKRŐL!

Ez a felismerés buzdított arra, hogy azon munkálkodjam, hogyan lehetne megtanítani az érzéseket már óvodáskorban a kicsiknek. Hogyan tehetném az érzéseket, fogalmi dolgokat számukra is megfoghatóvá, érthetővé? Sikerült egy jól működő és átadható szisztémát megalkotnom, amely nagyon eredményes. Erről szól a “Csillagtündér módszer”.

Mindannyian arra vágyunk és az a célunk, hogy gyermekeink egészségesek és boldogok legyenek. Szeretnék a szülők “támogatásával” hozzájárulni e nemes cél eléréséhez, a módszer minél szélesebb körben való elterjesztéséhez. Hiszem, hogy együtt sikerülni fog!

Óvodapedagógusként jelenleg is dolgozom, kiváló kollégákkal egy “mesés” angyalföldi óvodában. Szabadidőmet leginkább a családommal és kutyusommal szeretem tölteni. Hobbim az éneklés, szeretek pingpongozni és darts csatákat vívni.

Teljes lelki elköteleződéssel a legnagyobb vágyam, hogy hozzájárulhassak minél több gyermek lelki egészségéhez és boldogabb életéhez.

Tanítsuk meg gyermekeinket az érzelmek kifejezésére!

Szülők írták...

Kedves Kriszti néni!

Mi úgy érezzük, hogy fiunk sokkal bátrabban, tabuk nélkül beszél az érzéseiről, ami nagyban megkönnyíti a vele való kommunikációt és azt, hogy megértsük, mi jár a kis fejében. Egyértelműen látszik, hogy a módszer segítségével a gyermekeink érzelmi intelligenciája meghaladja a kortársaikét. Olyan dolgokkal tudunk sebet ejteni a kis szívükben, amire nem is gondolnánk, de a módszer miatt ők azonnal meg tudják fogalmazni, ha valamivel megbántottuk őket és ez sokat segít nekünk. Mi nagyon hálásak vagyunk a sok energiáért.

Üdvözlettel,
Ági (4,5 éves kisfiú anyukája)

Alexandra

“Kedves Krisztina! Az elmúlt hétvégén Marci nagyon meglepett minket. Összekaptak a kis testvérével egy játékon, én azt a játékot elraktam, és Marci mondta most én haragot érzek, mérges vagyok amiért elvetted azt a játékot. Majd jöttek vendégek csak nem szóltunk nekik, legyen meglepetés és mikor beléptek az ajtón, Marci nagyon meglepődve mondta, nekem most a meglepődés van a szívemben. Most

Tovább olvasom »

Sára

Pintér Krisztina módszeréről Kisfiamtól hallottam először, amikor arról kérdezett, hogy hozzánk is eljön-e a Csillagtündér. Nem tudtam, miről van szó, egy szülői tájékoztatón vált világossá, kik azok a Puhanykák, és hogy miként tanulják óvodai környezetben az érzéseink világát a gyerekek. Mivel magam is sokat foglalkoztam azzal, hogy megfogalmazzuk, kifejezzük közösen a szívünkben rejlő, éppen aktuális érzéseket, utánajártam a módszernek, és

Tovább olvasom »

Csillagtündér módszer a karanténban

Kedves Kriszti néni ! Március közepén mikor kezdetét vette a járvány még elég bizonytalan volt az itthoni helyzet is. Nem titok, hogy mi eddig is szerettük, ha itthon vannak a gyerkőcök mindketten és legbelül nagyon boldog voltam, hogy most többet lesznek itthon. Nem féltünk attól, mivel kössük le őket, igyekszem az otthont egy kis nyugalom szigetté tenni, ahová szívesen jönnek,

Tovább olvasom »

Puhangyik a kommunikációban

Kedves Kriszti néni! Szeretném leírni, nekünk mennyi változást hozott az életünkbe a puhangyi érzelmek használata. A családunkban az óvodás Kázmér mellett ugye a 2,5 éves Tivadar is nevelkedik Ami a legmeglepőbb, hogy a kicsi az, aki többször is előveszi a puhangyikat, es nagyon szeret velük játszani! Általános volt az a játék, hogy Kázmér a háta mögé dugta az egyik érzelmet,

Tovább olvasom »

Az érzelmek kifejezése a mindennapokban

Kedves Kriszti! Először is nagyon szépen köszönjük a lehetőséget, hogy ezt a fantasztikus módszert megmutattad nekünk! 3 gyermekem van, 2,5 , 4 és 6 évesek. Alapvetően igyekszem őket érzelmileg is tudatosan nevelni, de ez a program segített, hogy a nagyok meg tudják fogalmazni azokat az érzéseiket is, amiket eddig nem tudtak. A kicsit pedig ezáltal könnyebben és egyszerűbben be tudtam

Tovább olvasom »

Bölcsőde

Kedves Kriszti!! Szeretnék veled megosztani két történetet. Az egyik a 2,5évesemmel történt. Bölcsöde beszoktatás. Már egész jól ment, ott is hagytuk, mikor mentünk érte sírva mondta, hogy nagyon jól érezte magát. Majd este lefekvésnél kérdeztem tőle is, hogy mi volt szép a napjában, mire közölte, “nekem az volt a szomorú a napomban, hogy otthagytál” . (Mindennap eszembe jutsz! Iszonyatosan jó,

Tovább olvasom »

A Csillagtündér mesésmódszer

Játék, amely rólunk szól, egymásról,
amely élvezetes és a kötődésről szól,
ami egy életre összekapcsol.

Játék, s még is véresen komoly,
a tét, hogy gyermeked később hogyan boldogul,
tudni fogod-e hogy segítségre szorul?

Ha most megtanulja, hogy érzéseit kimondja,
hogy merjen beszélni arról, ami a szívét nyomja,
lelkét folyamatosan karbantartja.

Nem halmoz fel betegítő gondolatokat,
érzései kimondásával elengedi azokat,
a lelki egészség az, ami megmarad.

Érzései felismerésével problémáit meglátja, megoldja,
kikövezi útját a boldog felnőtt korba.

Tovább viszi magával, társával és gyermekeivel megosztva
s szárba szökken az elültetett magocska.

Társadalmunkban nem lesz tabu az érzések kimondása,
empatikusabbak leszünk és figyelünk egymásra.

Így hallgatnak meg minket a fiatalok, amikor öregek leszünk,
s ez lesz jutalmunk, ha ezért most teszünk.

Boldogabb lehet az emberi lét,
minőségi változás, mert felsőbb szintre lép.

Csillagtündér tehát csak egy játék, amely mindenkinek szól,
játék, amely élvezetes és mindenkit összekapcsol.

Pintér Krisztina