Barion Pixel

Szorong a gyermek – Segítsünk neki!

Szorong a gyermek – Segítsünk neki!

Szorong a gyermek

Figyeljünk és minél előbb próbáljuk meg észrevenni, mikor szorong a gyermek! A szorongást mi idézheti elő?  A félelmek a gyermekben. Mi felnőttek is érezhetünk hasonlóképpen a szülői félelmek miatt. Minden olyan új szituáció, amelyben attól félünk, hogy nem tudunk megfelelni, szorongást okozhat, akár külső vagy belső elvárásokról van szó.  “Nem szabad túl magasra tenni a lécet”, ezzel is megelőzhetjük a szorongásos tüneteket: a gyomorideges hasfájást, a feszültségérzést, a kényszeres ismétlődő mozgásokat, a levertség érzését, sírást, megváltozott viselkedést, stb.

Hogyan segítsünk, ha gátlásos a gyerkőc?

Amint észrevesszük a tünetekből, hogy szorong a gyermek, minél hamarabb próbáljuk meg kideríteni az okát! Addig kérdezgessük, amíg kiderül számunkra, hogy mitől fél! A gyermek nem mindig tudja megfogalmazni különösen, ha ő sincs tudatában ennek, ilyenkor nekünk kell átgondolni, hogy milyen közeli vagy távoli program vagy tennivaló, esetleg találkozás valakikkel,  az oka, ami miatt feszenghet.

A kérdéseinket meg lehet úgy fogalmazni, hogy megpróbáljuk megtippelni, mi lehet a probléma. Például:

 • Nem szeretnél ide… vagy oda … menni?
 • Félsz a  …-től?
 • Azt gondolod, hogy nem tudod ezt … vagy azt … megcsinálni?
 • Nem szereted, hogy ott van X vagy Y?

Miközben találgatunk, választ kaphatunk a gyermektől szóban illetve testbeszédén keresztül.

Ha jó helyen tapogatózunk, az a szemén, az arcán a testtartásán megjelenő változásból is kiolvasható!

Ha így nem érünk célba, másként is kérdezhetünk! Amiről azt gondoljuk, hogy nem szeretné, abból kitaláljuk, hogy mire vágyik, ennek a szükségletnek a kielégítését ajánljuk fel és így tesszük fel a kérdést!

Például:

 • Azért sírsz mert ovi helyett, szeretnél itthon maradni?
 • Mit gondolsz, nem fájna a hasad, ha segítenék megcsinálni a leckédet?
 • Segít neked, hogy ne rágd a körmöd, ha én is elmegyek veled?
 • Ha elviszünk magunkkal, segít megnyugodni? stb.

Amikor nyugtalan a gyermek, kérdezzünk rá az érzéseire!

Ha szorong a gyermek az érzések megfogalmazása segíthet annak csökkentésében, amikor sikerül megtalálni a problémát és kimondani az érzést. Ebben a beszélgetésben nemcsak az  érzelmek megfogalmazása nyújt segítséget  a feszültségek enyhítésében, hanem az is, hogy megtörténik egy olyan minőségi kapcsolódás a gyermekkel, amelyben megnyugszik a megértettség és együttérzés által.

Nem sikerül kideríteni az okokat, mikor, mitől gátlásos a gyerkőc?

Amikor a fenti példák nem hoznak eredményt és továbbra is szorong a gyermek, nehéz helyzetbe kerülhetünk szülőként. Nem tudjuk, hogyan segíthetnénk és ez minket is felőrölhet.

Ne keseredjünk el! Mindenre van megoldás csak meg kell találni!

Eszközök, amelyekkel segíthetünk, ha nyugtalan a gyerkőc.

 • Nekünk kell megtanítani gyermekünket, hogy felismerje magában és másokon az érzelmeket! Beszéljünk az érzésekről és ezt tegyük szokássá. Őszintén beszélgessünk a családban arról, ki hogyan érzi magát és miért! Ezzel fejlesztjük csemeténk érzelmi intelligenciáját! Így gyermekünk megtanulja kifejezni magát és tudunk segíteni a félelmek és szorongások leküzdésében.
 • Ne legyenek túl nagyok az elvárások! Mindig csak önmagához képest kell, hogy fejlődjön.
 • Erősítsük meg a gyermeket az önbizalom terén! Támaszkodjunk az erős, tehetséges oldalára és sokat biztassuk, értékeljük erőfeszítéseit! Ebből erőt tud meríteni és bízni, hinni önmagában.
 • Szoktassuk arra gyermekünket, hogy feladatként tekintsen a felmerülő problémákra. Megoldásközpontú gondolkodással nem a szorongó érzések kerülnek előtérbe.
 • A hibákat csinálni helyett használjuk a  tapasztalatokat szerezni megfogalmazást, egészen más az érzelmi töltete.

Fenti javaslatok segíthetnek a szorongásos tünetek oldásában megelőzésében és ezzel a gyermekek lelki egészségének megóvásában!