Barion Pixel

Segítség a gyermek óvodai életéhez – a szülőktől!

Segítség a gyermek óvodai életéhez – a szülőktől!

Segítség a gyermek óvodai életéhez.

Segítség a gyermek óvodai életéhez nemcsak az óvoda dolgozóitól várható el, hanem a szülőktől is! Mindannyiunk közös érdeke, hogy a gyermek jól érezze magát az óvodában és szeressen oda járni.

Óvodapedagógusként az óvodában dolgozó kollégáimmal, mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a gyermek a lehető legboldogabb időszakát élje az oviban. Kiépítjük a szeretetteljes bizalmi kapcsolatot a gyermekkel és minden szükségletét igyekszünk kielégíteni.

Vannak azonban, olyan folyamatosan visszatérő problémák, amelyekben nagy segítséget nyújthatnának a szülők! Ennek eredményeként a gyermekek könnyebben boldogulnának és az önértékelés, önbizalom terén is magasabb szintet érnének el.

Az óvó néniktől érkező és a szülői megbeszéléseken hallott segítségkéréseket, érdemes komolyan venni és megtenni ennek érdekében, amit csak lehetséges. Ezzel nemcsak a gyerekeknek, hanem mindannyiunknak, akik a gyermekekkel foglalkozunk, szebbé tehetjük a mindennapokat!

Mi jelenthet támogatást a gyermek óvodai életéhez?

Segítség a gyermek óvodai életéhez már az is, hogy reggel, nyugodtan érkezzenek az oviba! Nem mindegy, hogy milyen lelki állapotban kell elválni egymástól. Nem jó, ha kapkodva, késve, megoldatlan konfliktusokkal terhelten érkezik a gyerkőc. A negatív érzelmek és zaklatottság megnehezíti a reggeli elválást és a csoporttársakhoz való nyitott és rugalmas alkalmazkodást.

Bármiben kérnek is segítséget az óvó nénik, érdemes komolyan venni, mert az a gyermek érdekeit szolgálja.

Minden gyerkőc más egyéniség és máshol tart a fejlődésében. Az óvodapedagógusok egyénre szabottan jelzik, hogy mire van igény és mivel kell a szülőknek megtámogatni a gyerkőcét. Az ebben való együttműködés, óriási segítség a gyermek óvodai életéhez.

További hozzájárulás a gyerkőc óvodai életéhez, hogy könnyebben boldoguljon.

Minden önállóságot gyakorló szokás segítség a gyermek óvodai életéhez. Minél önállóbbak a gyerekek, annál könnyebben és magabiztosabban mozognak az óvodai önkiszolgáló tevékenységekben. Ez hihetetlen nagy önbizalmat és örömforrást jelent számukra. Folyamatos megerősítést és elismerést kapnak, amitől még jobban szárnyalnak. Ezek a jó érzések megerősítik őket abban, hogy bármire képesek, ezáltal motiváltabbak a közös tevékenységekben is.

Néhány javaslat, ami segítséget jelent a gyermek óvodai életéhez:

 • A gyermek egyedül öltözzön, vetkőzzön, csak akkor segítsünk, ha szükséges. Az oviban is így tesszük, egyre ügyesebbek, hagyjuk őket önállósodni! Olyanok legyenek a ruhák, amit önállóan tudnak fel-le venni. (pl. ; tépőzáras cipő, kényelmes bebújós gumis mackónadrág, ne övesm gombolós!) Okozzunk nekik sikerélményt!
 • A fogmosás helyes technikáját otthon is gyakorolják valamint a popsitörlést!
 • Étkezés: Kanálfogás három ujjal. Lábukat ne tegyék fel a székre. Pohár a tányér előtt, szalvétahasználat. Ne engedjék a gyerekeket kézzel nyúlni a főtt ételbe.
 • Gyakorolják a gyalogos közlekedés szabályait.
 • Szófogadás: Legyen tisztelete a felnőtteknek! Ha a szülő kér valamit, a gyerek fogadjon szót, várják el, pozitív megerősítéssel ösztönözzék.
 • Merjenek a szülők nemet mondani a gyermeknek! Érezze a gyerek a biztonságot nyújtó szülői irányítást.
 • Ne ő döntse el, mi legyen olyan helyzetben, amelyben még tapasztalatlan.  Szükségük van a rendszerre, a napirendre, a határokra, az észszerű szabályokra, amit következetesen betartatunk.
 • Gyakorolják otthon is a halk beszédet és beszélgessetek a verekedés elhagyásáról, illetve a szófogadás fontosságáról. Dicsérjék őket, ha jól viselkednek, ezzel a jó mintát erősík. Konkrétan értékeljék őket, hogy tudják, miért kapnak dicséretet vagy büntetést, ezeket beszéljék meg!
 • Finommotorika fejlesztése: Otthon is legyen kéznél gyurma, színes ceruzák, festék, stb., hogy bármikor alkothassanak.
 • Nagyon fontos az élő mese otthon is (a rajzfilmek helyett, vagy legalább mellett).
 • Fontos a sok beszélgetés a gyermekkel az élet dolgairól, eseményekről.

Fenti javaslatok megfogadása a szülő részéről, óriási segítség a gyermek óvodai életéhez!