Barion Pixel

Érzelmi immunrendszer – Erősítsük meg!

Érzelmi immunrendszer – Erősítsük meg!

Érzelmi immunrendszer

Érzelmi immunrendszer megerősítésével, könnyebben védekezhetünk a romboló érzések, a félelmek és a stressz ellen! Folyamatos megerősítésével, a lelki egészségünket óvhatjuk meg. Annyi a dolgunk, hogy többet foglalkozzunk az érzésekkel! Szerezzük meg az irányítást és tudatosan éljük az érzelmi életünket!

Miért van szükség erős érzelmi immunrendszerre?

Stresszel szembeni védettséget adhat egy erős érzelmi immunrendszer. Az érzéseket felismerve és kontrollálva, egészségvédő viselkedést, megküzdési stratégiákat alakíthatunk ki!

Kicsi gyermekkortól hozzuk magunkkal a kisebbrendűségi érzéseket, amelyek méretünkből és tapasztalatlanságunkból adódóan még természetesek. Folyamatosan dolgozunk azért, hogy leküzdjük az önértékelési problémáinkat, megfeleljünk másoknak! Vágyunk az elfogadásra, megértésre, együttérzésre,  szeretetre!

Önmagunkat értékelni és önbecsülésünket a külvilág felé is megtartani, sok év folyamatos munkája. Negatív külső körülmények hatására, érzelmi krízisekbe kerülhetünk, amelyek árthatnak az egészségünknek, különösen akkor, ha nagyon elhúzódik. Ilyen esetekben vagy ennek megelőzésében nagy segítség lehet, egy erős érzelmi immunrendszer.

Ha nem engedjük, hogy teljesen kiszolgáltatottak legyünk az érzelmeknek, az azt mutatja, hogy már jól működik az érzelmi immunrendszer.

Hogyan építsük fel és erősítsük meg érzelmi immunrendszerünket?

A körülményeken nem mindig tudunk változtatni, de azon igen, hogyan gondolkodunk róla! A gondolataink generálhatnak nem kívánatos érzelmeket.

Érzelmi immunrendszer felépítése a megfigyeléseinkkel kezdődik:

  • Figyeljük meg, hogy milyen szituációkra, hogyan reagálunk mi illetve a velünk kapcsolatban álló emberek!
  • Gyakoroljuk az érzések megfigyelését magunkban és másokban!
  • Beszéljük ki magunkból és beszéltessük ki a hozzánk közelálló emberek érzéseit!
  • Derítsük ki a kiváltó okokat és keressünk megoldásokat a problémákra! Ne söpörjük a szőnyeg alá!
  • Ne engedjük a stresszt és a félelmeket (szülői félelmek, félelmek a gyerekekben) szabadjára, még az elején “csípjük nyakon”! Tegyük meg azokat a lépéseket, amelyekkel elejét vehetjük egy rossz folyamatnak!

Fenti javaslatok, gyakorlati szintű megvalósítása, segít megerősíteni az érzelmi immunrendszerünket oly módon, hogy közben szert teszünk az érzelmi önszabályozásra. Ezzel is fejlesztjük az érzelmi intelligencia szintünket.

Szülőként ezt tanítsuk meg a gyermekeknek is! Beszéljünk az érzésekről! Egy családban kölcsönösen segíthetjük egymást, a lelki egészséget megóvó érzelmi immunrendszerünk megerősítésében!