Barion Pixel

Érzelmi önvédelem – Vigyázzunk a lelki egészségünkre!

Érzelmi önvédelem – Vigyázzunk a lelki egészségünkre!

Érzelmi önvédelem

Érzelmi önvédelem az egészségünk érdekében szükséges! Az egészségünk megtartásához a fizikai- és lelki egészségünk karbantartása és megóvása rendkívül fontos. Ettől függ a mentálhigiénés állapotunk. A lelki betegségek a testet is megbetegítik.

A lelki békét és harmóniát, az érzelmileg kiegyensúlyozott állapotot, az érzelmeink segítségével tudjuk elérni! Ezért nem mindegy, hogy milyen érzések vannak bennünk, hiszen ettől függ a lelki állapotunk. Természetesen sokféle érzést megélünk, de nem mindegy, hogy a lelki- és fizikai fájdalmakat okozó érzelmeket, mennyi ideig hordozzuk magunkban és ezek milyen mértékű károkat okoznak. Erre nekünk kell tudatosan figyelni és segíteni önmagunkon!

Érzelmi védekezés különböző helyzetekben

Életünk során az érzelmi önvédelem különböző szituációkban kerül előtérbe. Vannak helyzetek, amikor természetes módon használjuk és olyan alkalmak, amikor nem tudjuk, hogyan tegyük ezt. Ilyenkor nem vagyunk tudatosak az érzelmeinkre, de vannak olyan esetek is, amikor nagyon összetett problémáról van szó (például családon belüli erőszak).

Hogyan szoktunk védekezni általában és mikor lenne szükséges az érzelmi önvédelem?

Érzelmi önvédelem olyan helyzetekben, amit jól ismerünk.

Amikor testünk fájdalmas érzések formájában üzen, hogy segítségre van szüksége, természetes módon reagálunk. Észrevesszük a tüneteket és érezzük a fájdalmat is.  A megfelelő kezeléssel vagy szakorvosi segítséggel megtesszük az érzelmi önvédelem lépéseit, meggyógyulunk és újra jól érezzük magunkat.

Lelki önvédelemre lenne szükség sok olyan helyzetben, amikor nem figyelünk tudatosan magunkra.

Minden olyan helyzet, amelyben felszínre törnek a lelki fájdalmat okozó érzéseink, figyelmeztetnek minket arra, hogy lelkünknek van szüksége segítségre.

Az érzelmi önvédelem lényege, hogy ilyen esetekben legyünk felvértezve kellő érzelmi tudatossággal és önszabályozó képességgel. Ezt alkalmazva és gyakorolva, képesek leszünk az érzelmi önvédelem elsajátítására a lelki egészségünk megóvására.

A lelki önvédelem hogyan gyakorolható?

Az érzelmi önvédelem, nem azt jelenti, hogy elzárkózunk a negatív érzelmek elöl, hanem azt, hogy tudatosan figyeljük és kontrolláljuk azokat. Nem az a célunk, hogy elkerüljük, hanem az, hogy önismeretre tegyünk szert és ennek segítségével tudjuk kezelni az érzéseinket.

Hogyan tegyük?

  • Ismerjük fel időben, amikor megjelenik bennünk egy nyugtalanító érzés!
  • Nevezzük meg, hogy mi ez az érzés! Például: félelem, düh, idegesség, csalódottság, elkeseredettség, bizalmatlanság, kiszolgáltatottság, féltékenység, kétségbeesettség, elégedetlenség, stb.
  • Gondolkodjunk rajta, hogy mi váltotta ki ezt az érzést? Milyen előzmények hatására, tört fel ez az érzés?
  • Mire lenne szükségem ahhoz, hogy csillapodjanak ezek az érzések bennem? Például: bizonyosság, őszinteség, kölcsönösség, türelem, szeretetteli kapcsolódás, megbízhatóság, felelősségvállalás, gondoskodás, önbizalom, empátia, stb.
  • Ezután gondoljam át, hogyan érhetem el, milyen módon tudom megvalósítani, hogy ezek a szükségleteim kielégítést nyerjenek. Ha ezt lehetetlen megvalósítani az adott helyzetben, akkor lehet, hogy nagyobb változtatásra van szükség. Ha egyedül nem lehetséges megoldani, akkor minden külső segítséget keressünk meg! Ha irracionális elvárásaim vannak, elképzelhető, hogy magamon kell változtatnom!
  • Amikor ez a belső munka és folyamat a végére ér, akkor tudok lépéseket tenni annak érdekében, hogy meg is valósítsam őket.

A megvalósításnál (például egy konfliktus megbeszélésénél) fontos az előzmények tényszerű elmondása, érzések kimondása, a szükségletek közlése és a kérés megfogalmazása. Ez az erőszakmentes kommunikáció (EMK).

Érzelmi önvédelem gyakorlásához szükséges eszközök

Az érzelmi önvédelem elsajátításához a fenti példákból láthatjuk, hogy milyen eszközök használatával segíthetünk magunknak. Érzelmi intelligencia fejlesztésével és együttműködő kommunikációval.

Az érzelmek felismerése, tudatosítása, kezelése és kommunikációja, az érzelmi intelligencia (EQ) fontos összetevői. Az EQ-hoz szükséges képességek minden életkorban folyamatosan fejleszthetőek és ennek segítségével tehetünk szert minél nagyobb érzelmi tudatosságra.

A megfelelő konfliktusmegoldáshoz tartozó kommunikáció (EMK) segítségével, eredményesen tudjuk elérni a lelki egészségünk érdekében kitűzött céljainkat.

Egy kis odafigyeléssel és gyakorlással, vigyázhatunk a lelki egészségünkre és ezzel megvalósul az érzelmi önvédelem.

Tanítsuk meg gyermekeinknek is a lelki egészség megóvását, így a gyermeknevelésben és  a konfliktusok hatékony megoldásában is eredményesebbek leszünk.

Az óvodai gyakorlatban kipróbált és eredményesen működő “Csillagtündér mesésjáték módszer“, ehhez nyújt segítséget szülőknek és pedagógusoknak.