Barion Pixel

Csúnyán beszél velem a gyerekem! – Változtassunk ezen!

Csúnyán beszél velem a gyerekem! – Változtassunk ezen!

Csúnyán beszél velem a gyerekem

“Csúnyán beszél velem a gyerekem és nem tudom mit tegyek? Elsüllyedek szégyenemben, amikor ez mások előtt történik! Lelki fájdalomként élem meg, de nem tudom megértetni vele és tehetetlennek érzem magam!” Sok szülő él át hasonló helyzeteket és érzi át ennek kínzó mélységeit. Keresi a megoldást, de nem tud hatni gyermekére és ettől még frusztráltabb, csalódottabb és elkeseredettebb lesz.

Természetes, hogy így érez, hiszen a káromkodás is agresszió. Amikor csúnyán beszél velem a gyerekem, bánt engem, csak nem fizikailag, hanem lelki szinten. Verbális agresszióval okoz fájdalmat. A gyermek nem tudja és nem is értheti, hogy ez miért okoz szenvedést a szülőnek.

Mit tehetnénk, mi segíthet a megoldáshoz?

Mit szeretne elérni azzal, hogy rondán beszél velem a gyermekem?

Amikor csúnyán beszél velem a gyerekem, érdemes tudatosítani magamban, hogy ne az én érzéseimre figyeljek, amit okoz vele, hanem arra, hogy ő milyen lelki állapotban van! Ha két különböző érzésbuborékban vagyunk, nem tudunk hozzá és az ő érzéseihez kapcsolódni, pedig ez lenne a cél, hiszen akkor lesz együttműködő. Amikor csak a gyerkőcre fókuszálunk, észrevehetjük:

  • Óriási feszültség van benne, amitől frusztrált és zaklatott!
  • Próbál megszabadulni a feszítő negatív energiától, de nincs hozzá másfajta eszköze. (Ezt látta másoktól, csak ezzel a mintával rendelkezik. Azt tapasztalta, hogy mások is káromkodnak, amikor dühösek és így tudnak megnyugodni. Ő is kipróbálta és neki is bevált.)
  • Nincs tisztában vele, hogy miközben magát megnyugtatja, milyen fájdalmat okoz másoknak. (Honnan is tudhatná, hiszen még most tanulja.)

Mit teszek, amikor csúnyán beszél hozzám a gyerkőcöm?

Általában, amikor csúnyán beszél hozzám a gyerekem, megkérem, hogy ne tegye ezt! Persze ettől nem oldódik fel a frusztrációja, a problémája is megmarad és jelenleg nem tud másféle megoldást.

Én megparancsolom, hogy mit ne csináljon a gyerkőc, de nem tanítom meg őt arra, hogy mit csináljon helyette. Továbbá elmondom neki, hogy mérges vagyok, de ettől még nem tudja empátiával kezelni, hogy milyen érzés nekem, amikor csúnyán beszél velem a gyerekem.

Az ő érzései sem csitulnak és az enyém sem. Tehát a megoldáshoz vezető út, hogy új módon kell viszonyulni ehhez a helyzethez. Foglalkozni kell az érzelmekkel. Fejleszteni kell a gyermek érzelmi intelligenciáját! Beszéljünk az érzésekről!

Mindenképpen adjunk jó példát olyan feszültséget levezető mondatokra, amelyek nem csúnya szavakból állnak, hogy ezekkel lehessen helyettesíteni a csúnya beszédet! Például: “Azt a hét meg a nyolcát!” vagy “A kutyafáját!”

Azt is magyarázzuk el, hogy mi sem illetjük őt csúnya szavakkal, mert nem akarjuk bántani vele!

Mit kéne tennem, amikor káromkodva beszél velem a gyerekem?

Elsősorban derítsük ki a frusztráció okát és azt szüntessük meg! Ezután tudjuk az empátiás képességét fejleszteni. Amikor megnyugodott, el kell mondani, hogy ezekben a helyzetekben, amikor csúnyán beszél velem a gyerekem, milyen szomorúságot, bánatot érzek és milyen fájdalmas érzés ez számomra. De ezt csak úgy fogja tudni átérezni, ha mindenek előtt megtanítjuk neki, hogy mi az a bánat érzés!

Továbbá el kell mondanunk neki, hogy amikor csúnyán beszél, ő benne a harag érzés a legnagyobb, amit mi megértünk. Azt kell kideríteni, hogy miért érez haragot és arra megoldást találni! Fontos elmondani, hogy amikor csúnyán beszél, akkor arra haragszunk, amit csinál, nem pedig az ő személyére.

Az a lényeg, hogy közösen megoldást találjunk a problémájára, amivel segíthetünk azon, hogy elmúljon az ő harag érzése.

A legnagyobb segítség az, ha megismertetjük a gyerkőcökkel az érzelmeket! Ez segít nekik megérteni és átérezni, hogy mikor, hogyan viselkedünk és egy problémás helyzetben, hogyan lehet közösen együttműködve megoldást találni az érzések kibeszélésének segítségével.

A sok felismertetés és megtapasztaltatás által tudjuk a gyermekkel az érzelmek szintjén is megértetni, hogyan működünk a különböző konfliktusok helyzeteiben.

Hogyan tudom az érzéseket megtanítani a gyermekemnek?

Minden élethelyzetben adódnak érzések, amelyeket az arcunkkal is kifejezünk. Ezeket meg kell nevezni és beszélgetni róla. A megfelelően kiválasztott mesékkel is fejleszthető a csemeték EQ szintje.

Az érzelmek megértéséhez és az érzések kommunikációjához készült a Csillagtündér mesésjáték módszercsomag, amely egyedülálló segítséget nyújt szülőknek és pedagógusoknak.

A Csillagtündér mesésjáték innovatív pedagógiai módszer, a “Csillagtündér és az érzelmek” c. mesekönyv és az ehhez tartozó játékok segítségével alapozza meg a gyerkőcök érzelmi intelligenciáját valamint segítséget nyújt a gyermekek érzelmi nevelésében, a lelki egészségük megőrzésében.