Barion Pixel

Mesekönyv ovisoknak, érzelmi intelligencia fejlesztéshez!

Mesekönyv ovisoknak, érzelmi intelligencia fejlesztéshez!

Mesekönyv küldetése

Mesekönyv küldetése, hogy szórakoztatva és észrevétlenül tanítsa a gyermekeket! Ez a mesekönyv is, amelyről most van szó, ezzel a céllal készült! Küldetése, hogy segítse a gyermekeket eligazodni az érzések világában. A könyv meséinek segítségével átélhető és megérthető az érzések megszületése, megismerhető a kinézetük, kifejezésmódjuk, elnevezésük és gazdag szókincsváltozatai.

Az én mesekönyvem története

Mielőtt megszületett volna ez a mesekönyv, én is átéltem néhány mesehős életéhez hasonló élményt:

  • Piroskának éreztem magam, amikor nagymamám nevelt!
  • Éltem szegénységben és keményen dologra fogva, hasonlóan Hamupipőkéhez!
  • Jó pár próbatételt kellett kiállnom! Sok félelemmel kellett megküzdenem!
  • Nekem is meg kellett vívnom az egészségemet romboló hétfejű sárkánnyal!
  • Én is kiálltam legalább 3 nagy erőpróbát!
  • Utamon találkoztam vasorrú bábával és segítő tündérekkel is.
  • Szerencsére rátaláltam az élet vizére, és a királyfira, akivel boldogan élhetünk együtt, amíg meg nem halunk.

A sok tapasztalat lehetővé tette, hogy észrevegyem mi az, ami az életünkben hiányzik vagy csak nagyon kismértékben van jelen.

Nem foglalkozunk az életünk minden pillanatát átszövő érzelmekkel és rengeteget szenvedünk emiatt!

Ezt a hiányt lehet pótolni, az érzelmi intelligenciához szükséges képességeket lehet fejleszteni, sőt már kicsi gyermekkortól érdemes elkezdeni.

Célommá vált, hogy – közösen a segítőkkel – változtassunk ezen, tegyük jobbá az életünket! Így hát óvodapedagógusként ennek érdekében tettem a dolgomat és megszületett a mesekönyv, amely valóban hozzásegíti a gyermekeket, hogy lelkileg “boldoga(bba)n éljenek, amíg meg nem halnak!” Ehhez persze szükséges a szülők és pedagógusok segítsége is!

A mesekönyv főhőse

A mesekönyv főhőse Csillagtündér és az ő történetei által ismerhetik meg a gyermekek az érzéseket! Ezért lett a könyv címe:  “Csillagtündér és az érzések”.

Csillagtündér a földi látogatásai során találkozik az érzésekkel, akik nemcsak bemutatkoznak, de elmesélik saját élményeiket is.

A mesekönyv fogadtatása

Az ovis gyermekek örömmel fogadták Ráduly Csaba csodás grafikáit, élvezték az izgalmas történeteket és megszerették Csillagtündért!

Tudtak azonosulni a főhőssel és az érzelmekkel is. Gazdag képzeletvilágukkal merítkeztek meg a mese történeteiben. Meghatódott boldogságot éreztem, amikor farsangkor az egyik kislányunk Csillagtündérnek öltözött!

Az érzelmekről szóló mesekönyv fejleszti a gyermekek érzelmi intelligenciáját, amely a hétköznapi konfliktusok megoldásánál is nagy segítséget jelent szülőnek és gyermeknek egyaránt. A hétköznapi kommunikáció minősége változik meg és tovább erősödik a kötődés, ha őszintén tudunk beszélni az érzéseinkről.

Ez a mesekönyv az alapja a Csillagtündér mesésjáték módszernek, amely a gyermekek lelki egészségének megóvását tűzte zászlajára.