Barion Pixel

Ovis gyerek csúnyán beszél – Engedjük, csak másképp!

Ovis gyerek csúnyán beszél – Engedjük, csak másképp!

Ovis gyerek csúnyán beszél

Ovis gyerek csúnyán beszél, ha a szülőktől ezt hallja és természetesen ő is átveszi! Abban az esetben, ha a szülőktől nem hall káromkodást, akkor pedig a gyerekeket utánozza és emiatt is beszélhet rondán. Általában megtiltjuk a gyereknek a csúnya beszédet és nem gondolunk arra, hogy valahogyan neki is le kell vezetni a feszültségét. Viszont azt sem szeretnénk, hogy agresszív és verekedős legyen! Mi lehet a jó megoldás?

Óvodás gyerkőc csúnyán beszél az oviban

Óvodapedagógusi tapasztalat

Óvodapedagógusként, amikor egy ovis gyerek csúnyán beszél, meg szoktam kérdezni, hogy mit jelent az a szó, amit mondott? Többnyire nem tudja a választ! Ilyenkor megkérem, hogy olyan szavakat használjon, amit ismer.

Amikor az egyik gyerek panaszkodik a másikra, hogy csúnyát mondott a barátja, akkor elmondom, hogy az oviban mi szépen beszélünk egymással. Ezt többnyire be is tartják, titokban azonban mégis kicsúszik egy-egy mástól hallott káromkodás.

Vendég óvó néniként másik csoportban, azt mondtam – hasonló esetben – hogy én ezt a szót nem ismerem, nem is tudom mit jelent. Ekkor abbahagyta a gyermek, aki direkt akart vele bosszantani. Annak az óvó néninek, aki azt felelte erre, hogy nem szabad csúnyán beszélni, dacból elmondta még jó párszor.

Ovis gyerek rondán beszél otthon

Szülői tapasztalat

Amikor először megtapasztaltam saját csemetémtől otthon, milyen az amikor az ovis gyerek csúnyán beszél, pedig tőlünk nem hallott ilyet, én is kétségbe estem. Akkor a következőket mondtam. “Apa és én is szépen beszélünk itthon. Ha mérgesek vagyunk, azt szoktuk mondani, hogy a “Mari néni szobalányát vagy tutti-frutti makaróni!”.

“Csúnyán beszélni könnyű, azt mindenki tud. De szépen beszélni az sokkal nehezebb, azt csak a nagyon okosak tudnak! Döntsd el, hogy te kik közé akarsz tartozni!’

Nekem akkor bevált ez a magyarázat, különösen a “szépen beszélni csak az okosak tudnak” gondolat!

Mit tehetünk, ha az ovis gyerkőc csúnyán beszél?

Engedjük, csak másképp! Tulajdonképpen arról van szó, hogy megtiltjuk a gyereknek a káromkodást, de nem gondolunk arra, hogy a feszültségét és a dühét neki is le kell vezetni valamilyen módon. A káromkodásban az a jó érzés, hogy megszabadulunk a felindultság, harag, elégedetlenség, felháborodás, agresszivitás, bosszúság, kirobbanni akaró feszültségétől. A probléma az, hogy ezt csúnya szavak kíséretében tesszük. Ezt másolja a gyerek.

Engedjük meg neki is, hogy levezesse a feszültségét és használjunk hozzá olyan szavakat, amelyek nem eredményeznek csúnya beszédet!

Találjuk ki közösen a gyermekkel, hogyan vezesse le az indulatait! Beszéljünk az érzésekről! A példamutatás a legcélravezetőbb. Például jó feszültséglevezető mondatok lehetnek:

  • “Azt a rézfán fütyülőjét!’
  • ‘Tutti-frutti makaróni!’
  • ‘Szedte-vette teringettét!’
  • ‘A csudába!’
  • Azt a hét meg a nyolcát!

Lehet hozzá lábbal dobbantani vagy nagyot tapsolni! Közösen lehet saját cifra mondatokat kitalálni!

A mi óvodai csoportunkban az ovis gyerek csúnyán beszél, de máshogyan!

Érzések szintjén csúnya és ingerült, de a szavak szintjén nem.

Csoportunkban kiemelten foglalkozunk az érzelmi intelligencia fejlesztéssel, a lelki egészség megóvásával és az eredményes konfliktusmegoldással.

Ehhez  a “Csillagtündér és az érzések” című mesekönyvből, tanuljuk meg az érzéseket! A Harag érzés versikéjéből, rengeteg szót megtanulnak a gyerkőcök és ezeket mondják egymásnak, amikor mérgesek lesznek. Ezzel is levezetik a dühüket!

A gyerekek  ” csillagtündér módszer ” segítségével ismerik meg az érzelmeket és tudják, hogy a harag is, csak egy érzés a sok közül.