Barion Pixel

Gyászoló gyermek az oviban – Óvodai tapasztalat

Gyászoló gyermek az oviban – Óvodai tapasztalat

Gyászoló gyermek az oviban

Gyászoló gyermek az oviban több figyelmet és mindenképpen egyéni bánásmódot kap. Óvodai életünkben az egészséges életmódhoz tartozik a lelki egészség megóvása. Ehhez kapcsolódik az érzelmi nevelés, amelyben alapvető a felnőttek szeretetteljes és bizalmi kapcsolata a gyermekekkel. Olyan kötődés kialakítása, amelyben biztonságban, szeretetben és elfogadásban érzik magukat!

Ilyen légkörben éljük az óvodai mindennapokat és a gyermekek őszintén és bizalommal fordulnak a felnőttekhez a problémáikkal, hiszen tudják, hogy segítséget kapnak!

Óvodapedagógusként, alapvető és természetes folyamat számomra, a gyermekek lelki gondozása és az érzelmek feldolgozásában való folyamatos segítségnyújtás.

A szülőtől való elválás, a beilleszkedés, az óvodai élethez való alkalmazkodás, a játékok miatti konfliktusok, a megfelelni vágyás, a dackorszak, stb., sok érzelmi vihart kavarnak a gyerkőcökben, amelyek megoldásában és a lelki megnyugtatásban maximális támogatást nyújtunk. A gyászt megélő gyermekek pedig még inkább kiemelt és differenciált segítségadásban, egyéni bánásmódban részesülnek.

Gyászoló csemete viselkedése az oviban

Óvodapedagógusi életem során, többféle gyászoló gyermek viselkedését láttam.

Nemcsak az lehet gyászoló gyermek, akinek meghal egy általa szeretett személy vagy házi állat, hanem az is, akinek elválnak a szülei.

Hasonlóan nehéz feldolgozandó érzés, még akkor is, ha nem örökre kell elválni az egyik szülőtől.

  • Gyakori, hogy ilyen esetekben visszahúzódóbb lett a gyermek és érzékenyebben reagált dolgokra mint egyébként.
  • Előfordult, hogy ilyenkor gyakrabban váltott tevékenységet, nyugtalanabb vagy türelmetlenebb volt.
  • Esetleg egy ideig, kicsit többet játszott egyedül.
  • Voltak akik kirajzolták vagy szerepjátékban játszották ki magukból az eseményeket.
  • Szerencsére az esetek többségében, a gyászoló gyermek elmesélte, hogy mi történt vele és kibeszélte magából a fájdalmát!

Gyászoló gyerkőc óvodai megsegítése

Általában a gyászoló gyermek szülei, azonnal tájékoztatnak bennünket arról, ha haláleset történt a családban vagy közvetlen környzetükben. Ilyenkor kiemelten figyeljük, hogy mikor, miben lehetünk a segítségére és természetesen sokkal toleránsabban kezeljük viselkedésének változásait, hiszen tudjuk, hogy ez teljesen indokolt!

A gyermek egyéni igényei és szükségletei szerint próbáljuk a legnagyobb empátiával és szeretettel átsegíteni a nehéz időszakon. Jól ismerjük a gyermek szeretetnyelvét, így tudjuk, hogy mire van leginkább szüksége, ebben a nehéz időszakban.

A szeretetnyelv szerinti lehetőségek: ölben levés, ölelés, simogatás, babusgatás, minőségi idő és beszélgetés, még több közös játék, fokozottan kitüntetett figyelem, dicséret és elismerő szavak.

Kihasználunk minden olyan tevékenységet, amely egyrészt segít feldolgozni az érzéseit, másrészt segít ezután visszaterelni a gyerkőcöt a hétköznapi életéhez. Sok játék és sikerélmény!

A csoporttársak is nagy segítséget jelentenek a közös beszélgetések kapcsán. Ők is megosztják hasonló tapasztalataikat, amitől a gyászoló gyermek, már nem érzi magát egyedül a problémájával.

Amire érdemes figyelni, gyászoló gyermek esetében.

Tapasztalatom szerint nagyon kell figyelni arra, amikor egy gyerkőc attól kezd el félni, hogy szüleit is elveszítheti. Ne engedjük, hogy ettől való félelmében kialakuljon egy folyamatos szorongás!

Sok beszélgetés a gyermekkel segíti őt a gyász ideje alatt. A beszélgetések során derülhetnek ki, hogy vannak-e félelmek a gyerekekben és azok pontosan mire irányulnak.

Volt olyan esetem, amikor a gyerkőc kifejezte számomra attól való félelmét, hogy meghalhatnak a szülei. Megnyugtattam, hogy ő már régen nagyon ügyes felnőtt ember lesz saját családdal, amikor ilyen történne, most nem kell ettől félni! A szülei sokáig vele lesznek és nagyon szeretik őt! Az ő életkorának megfelelően beszéltem erről. Nekem ez bevált! Természetesen kibeszéltük az érzelmeket is, hiszen ez is fontos!

Mindannyian – akik az óvodában éljük a mindennapjainkat a gyerkőcökkel – a legnagyobb gyermekszeretetünkkel, minden tudásunkkal és tehetségünkkel a gyászoló gyermek segítségére vagyunk és vigyázunk a lelki egészségére.