Barion Pixel

Önmagunk ismerete, hozzásegít a lelki egészséghez!

Önmagunk ismerete, hozzásegít a lelki egészséghez!

Önmagunk ismerete

Önmagunk ismerete fontos, mert ennek birtokában tudjuk magunkat elfogadni és szeretni oly módon, amely a belső lelki egyensúly megteremtéséhez vezet. Általában másoktól szeretnénk elfogadást és szeretetet kapni, de ez függőségi viszonyokhoz vezet. Érdemes időt és figyelmet szentelni önmagunk megismeréséhez! Ne legyünk túl szigorúak önmagunkkal és ne bántsuk magunkat feleslegesen, ezzel is megóvhatjuk lelki egészségünket!

Célkitűzéseink önmagunk megismerése nélkül

Önmagunk ismerete nélkül a célkitűzéseinkkel belső konfliktusokat és túlterheltséget okozhatunk magunknak!

Amikor ÉN kitűzök MAGAM számára egy feladatot, figyelembe veszi az “ÉN”, hogy a “MAGAM” vajon képes rá? Hogy akarja-e? Eléggé motivált a feladatra? Ha nincs összhang, akkor jön a halogatás, az önmagunkban való csalódás, mert nem érünk célba. Azzal szembesülünk, hogy nem úgy történnek a dolgok, ahogy ÉN elterveztem, MAGAM számára.

Az a célkitűzés lehet motivált és eredményorientált, amely önmagam ismeretén alapszik és erre épül. E nélkül örökös harcot és elégedetlenséget élek meg önmagammal szemben.

ÉN olyan magas elvárásokat támasztok, amelynek ÖNMAGAM nem képes megfelelni.

Önmagunk ismerete azért is fontos, hogy elkerüljünk a belső agressziót. Ne forduljunk önmagunk ellen, mert az betegségekhez vezethet!

Ismerősek lehetnek ezek a mondatok, amelyekben a magyar anyanyelvünk szókincse, csodálatosan fejezi ki a fentiekben leírtakat:

  • Maximalista vagyok magammal szemben!
  • Mérges vagyok magamra!
  • Nem szeretem magam eléggé.
  • Túl szigorú vagyok magammal.
  • Nem vagyok kibékülve magammal.
  • Jobban kellett volna figyelnem magamra.
  • Csalódtam magamban!

A túl sok belső harc és konfliktus valamint önmagunk állandó hibáztatása, árt a lelki egészségünknek. Nemcsak azért, mert rengeteg energiát emészt fel, de a felgyülemlő negatív érzelmek hatására lelki betegségeket okozhatunk magunknak.

Az érzések mindig jó iránytűk, segítséget jelent megfigyelni, hogy miből születnek. Érdemes kiadni magunkból, beszéljünk az érzésekről és megszabadulhatunk a negatív energiáktól. Amikor ki kell mondanunk mit érzünk, közelebb jutunk a valódi érzelmek felismeréséhez és annak okainak kiderítéséhez. Ez a folyamat is segítséget jelent az önismeret minél magasabb szintjéhez való eljutásban.

Önmagunk ismerete segít a konfliktusok megoldásában valamint emberi kapcsolatainkban is könnyebben boldogulunk. Magabiztosabban és hatékonyabban élhetjük az életünket. Már nemcsak másokat veszünk figyelembe és másokat szeretünk, hanem magunkat is képesek leszünk megbecsülni, elismerni és szeretni.

Szenteljünk időt, figyelmet magunknak és legyen fontos számunkra önmagunk ismerete!