Barion Pixel

Az egészség – Érezzük jobban magunkat!

Az egészség – Érezzük jobban magunkat!

Az egészség

Az egészség világnapját, minden évben április 7-én tartjuk. Most reflektorfénybe került az egészségünk, hiszen a koronavírus okozta járvány miatt, elsődleges fontosságú, hogy vigyázzunk magunk és egymás egészségére.

Az  Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfogalmazása szerint, az “egészség a teljes testi, lelki szociális jóllét állapotát” jelenti.

A mostani járványhelyzetben, sajnos mindhárom egészségügyi tényező szempontjából veszélyeztetve vagyunk.

Mit tehetünk az egészségünkért?

Jelenleg eléggé korlátozottak a lehetőségeink, hogy mit tehetünk az egészség megtartása érdekében.

  • A szociális jóllétünk állapotáért a személyes találkozások korlátozása miatt, csak annyit tehetünk, hogy a kapcsolataink ápolását áttesszük az “online térbe”. (Bár tudjuk, hogy ez nem ugyanolyan.)
  • A testi egészség megóvásáért – az egészséges táplálkozás mellett – betartjuk a fokozott óvintézkedéseket, higiéniai szabályokat és maszkot hordunk. (Most a sportolásra is kevesebb lehetőségünk van.)
  • A lelki egészség megtartásának érdekében azonban, sokkal többet tehetünk, mint gondolnánk! Ez nem kizárólag a járványhelyzet idejére igaz. Bármikor élhetünk az alábbi lehetőséggel.

Tegyünk a lelki egészségünkért!

A lelki egészség nagymértékben függ a gondolatoktól és az érzelmektől. A gondolataink következtében, különböző érzelmek születhetnek.

A gondolatok és az érzelmek, csak jönnek-mennek bennünk! Folyamatosan képzelgünk és ennek, sokszor nem is vagyunk tudatában.

Mit tehetünk a lelki egészségünkért? Figyeljünk tudatosabban a bennünk zajló eseményekre és avatkozzunk be, amikor szükséges!

  • Ne engedjük meg magunknak, hogy olyan képzeletekbe, aggodalmakba menjünk bele, amelyek hatására elboríthatnak bennünket a félelmek!
  • Állítsuk meg ezt a folyamatot a legelején. Ilyenkor figyeljünk a jelen történéseire és annak szenteljük minden figyelmünket! Így tudunk kilépni a képzelgésből.
  • Az érzésekkel ugyanezt megtehetjük. Amikor kezd feltörni egy olyan frusztráló, stresszt okozó érzés, aminek a jelenhez nincs köze, ne engedjük magunkat elmerülni benne! Ehhez energiát és figyelmet kell szentelni magunkra, de sokkal több energiánk megmarad, ha nem engedjük szabadjára a gondolatainkat és érzelmeinket!

Próbáljuk meg kontrollálni ezeket a folyamatokat, mert képesek vagyunk rá, csak gyakorolni kell!

A szabad képzelgés helyett adhatunk általunk megszabott gondolkodni valót az elménknek és azt is terelhetjük pozitív irányba. Gondolkozzunk pozitívan!

A megszületendő nem kívánt érzelmek helyett – figyelmünket a jelenre fókuszálva – teremtsünk olyan helyzetet, amely a kellemes érzések irányába fordít minket! Mi tudjuk, hogy mi az, ami számunkra kellemes és jó érzéseket kelt.

A felgyülemlett érzéseket, amelyekkel már nem tudunk mit kezdeni, adjuk ki magunkból! Beszéljünk az érzésekről! Családtagunkkal vagy barátunkkal kibeszélve, engedjük el őket!

Ismerjük azt a kezdetű mondást, hogy “A szó elszáll, ….”.

Nos az érzés is elszállhat azzal, ha kimondjuk! Próbáljuk ki!