Barion Pixel

Érzelmi intelligencia fejlesztés, kulcs a szülőknek!

Érzelmi intelligencia fejlesztés, kulcs a szülőknek!

Az érzelmi intelligencia fejlesztés, mihez jelent kulcsot a szülőknek?

Az érzelmi intelligencia fejlesztés, segít kinyitni azokat a kapukat, amelyeken keresztül haladva szülői vágyainkat elérhetjük. Kulcs ahhoz, hogyan lehetünk legjobb szülei gyermekünknek!

Szülői vágyunk, hogy erős, egészséges kötődést tudjunk kialakítani csemeténkkel! Erre támaszkodva őszinte és bizalomteljes kapcsolatunk legyen! Ezt kiaknázva folyamatosan, hatékonyan segítségére tudjunk lenni gyerkőcünk fizikai- és lelki szükségleteiben! Ennek eredményeként meg tudjuk óvni fizikai- és lelki egészségét! Ezekre alapozva szeretnénk, boldogulni tudó, önálló és örömteljes életet élni tudó felnőtté nevelni, legnagyobb kincsünket a gyermekünket!

Hogyan segít az érzelmi intelligencia fejlesztés jó szülőnek lenni és szülői vágyainkat megvalósítani?

Az erős, de egészséges kötődés kialakításához nem elég a gyermek fizikai szükségleteit kielégíteni, ami a táplálást és gondoskodást jelenti.

A lelki szükségleteket is észre kell vennünk és a legjobb tudásunk szerint kell kielégíteni azokat. Ehhez szükséges az érzelmi intelligencia fejlesztés. A lelki szinten zajló folyamatok és szükségletek az érzelmekről szólnak.

Érzelmi biztonságot nyújtunk gyermekünknek a szeretetünkkel és a nyugodt otthoni légkör megteremtésével.

Külső körülmények hatására azonban, gyermekünkben félelmek, szorongás és egyéb negatív érzések keletkezhetnek. Megváltozik a viselkedése! Agresszív lesz, amelyből konfliktusok adódhatnak. Fél, sír, nem akar megtenni dolgokat, amelyek máskor természetesek voltak számára. Ilyenkor tanácstalanok vagyunk. Nem tudjuk, hogyan segítsünk és mi is szorongani kezdünk, hiszen látjuk gyermekünk szenvedését és tehetetlennek érezhetjük magunkat.

Amíg kicsi a gyermek, nekünk kell kideríteni, mi lehet a megváltozott viselkedés oka. Ez sokszor nem könnyű.

Érzelmi intelligencia fejlesztés során folyamatosan megtaníthatjuk a gyermeknek, hogy ő is segítsen az okok feltárásában. Óriási segítség, ha nem nekünk kell kitalálni, hogy mit érez és mikor érezte azt az érzést először. Így fény derül a körülményekre és okokra! Azonnal tudunk segíteni!

Ha megtanítjuk a gyermeknek az érzéseket, azok felismerését és kibeszélését, kialakul az őszinte, bizalomteljes kapcsolat, amely egy erős és egészséges kötődést eredményez. Így hatékonyan részt tudunk venni a lelki problémák megelőzésében, megoldásában. Meg tudjuk óvni gyermekünk lelki egészségét és megtanítani, hogy ő is kezelni tudja az érzéseit – ahogy növekszik – egyre önállóbban. A konfliktusok megoldásában is óriási segítség!

Az érzelmi intelligencia fejlesztés során, olyan képességeket fejlesztünk ki a gyermekben mint: önismeret, érzelmi önirányítás, érzelmi kommunikáció, önbizalom, önbecsülés, empátia, alkalmazkodás, együttműködő képesség, elfogadás, érzelmi öngondoskodás, stb.

Ezekkel a képességekkel elősegíthetjük, hogy boldog és egészséges életet élő felnőtt váljék gyermekünkből. Mai változó világunkban ezek a képességek segítenek mindenféle szempontból alkalmazkodni a folyamatosan változó új helyzetekhez és megtalálni a belső erőforrásokat, motivációkat az új célok eléréséhez.

Mikor kezdjük el a gyermek EQ fejlesztését?

Minél hamarabb kezdődik el a gyermek életében a tudatos érzelmi intelligencia fejlesztés, annál jobb. A szülők természetes módon is közvetítik a picik felé az érzelmeiket és ők a tükörneuronok segítségével ezt folyamatosan tanulják. Az érzéseket mimikánkkal mutatva és kimondva azok nevét, folyamatosan taníthatjuk a gyermeket.

A mesékben megjelenő érzéseket is érdemes kimondani, megnevezni. Amikor a gyermek érez valamit és látszik az arcán, mondhatjuk, hogy mit látunk rajta, megnevezve az érzést. Beszéljünk az érzésekről!

Három éves kortól egyéb eszközök segítségével is bővíthetjük az érzelmi intelligencia fejlesztéshez szükséges eszköztárunkat.

Ehhez nyújt segítséget az óvodásokkal közösen fejlesztett és kipróbált, nagyon jól működő mesésjáték módszer. Mesekönyv, érzéseket megszemélyesítő puhanykák, kártya és társasjáték az eszköztár. Egy mese segítségével és az ehhez kapcsolódó játékokkal a gyermekek könnyedén és játszva sajátítják el az alapérzéseket. Megtanulják felismerni az érzéseiket és gyakorlatot szereznek ezek verbális kifejezésében is.

A csillagtündér mesésjáték módszer, kifejezetten érzelmi intelligencia fejlesztés céljából készült, oviskorú gyermekek részére. Eszköztár és útmutató mellett konzultáció is segíti a felhasználót az eredmények hatékony elérésében.

Fejlesszük gyermekeink érzelmi intelligenciáját, hogy a lehető legjobb szülők, nevelők legyünk és gyermekeink a lehető legboldogabb, legegészségesebb felnőttek lehessenek!