Barion Pixel

Ovis lesz a gyermek! – Készüljünk rá tudatosan!

Ovis lesz a gyermek! – Készüljünk rá tudatosan!

Ovis lesz a gyermek! Hogyan készüljünk rá?

Óvodapedagógusként két fő szempontot emelnék ki, amellyel külön érdemes foglalkozni, mielőtt ovis lesz a gyermek. A legfontosabb, hogy készítsük fel magunkat és a gyermeket lelkileg, valamint próbáljuk az otthoni napirendet az óvodáéhoz közelíteni, igazítani. Különös tekintettel az étkezések és a pihenés idejét. Ezekkel az előkészületekkel már nagyban hozzájárulhatunk a zökkenőmentes ovis beszoktatáshoz.

Az érzelmi ráhangolódás a szülőknek és a gyermeknek is fontos! Az a tény, hogy ovis lesz a gyermek, a család tagjai számára egy új korszak kezdetét jelenti. Egy új izgalmas időszámítás kezdődik, amelynek végén a gyermek iskolaéretté válik.

Ez egy csodás időszak a gyermek életében, amikor a főszerep a játéké, gyermektársakkal fűszerezve. Egy ovis gyerkőc, sok-sok játékos tevékenység és tapasztalatszerzés útján, örömteli élményekkel gazdagodik és így sajátít el rengeteg új ismeretet.

Lelki ráhangolódás a gyerkőc ovikezdése előtt.

A fent említett csodás időszak képe lebegjen a szülők lelki szemei előtt, amikor arra gondolnak, hogy mi lesz vajon és hogyan fogják a családtagok megélni, amikor ovis lesz a gyermek! Arra gondolva, hogy rengeteg izgalmas élményben lesz részük, segít leküzdeni a félelmeket és szorongást! Amikor ovis lesz a gyermek, három éven keresztül folyamatosan megtapasztaljuk majd, mennyi örömteli élményben lesz részünk. A gyerkőc a sok játék során szerzett élményeit mesélve adja majd át (egyéntől függően), a szülők pedig a gyermek örömét és fejlődését látva élik meg közösen a sikerélményeket!

Első naptól kezdve – amint ovis lesz a gyermek – nagyon fontos jelzés a csemetének, mit érez a szülőn. Mit lát a szemében és mit hall a hangjában? Nem mindegy, hogy aggódást, bizonytalanságot és szorongást vagy ragyogó tekintetet lát, vidám és bátorító szavakat hall és nyugodtságot érez. Akkor lesz bizalomteljes és nyitott az új dolgokra, ha a szülőn érzi, hogy az ovi jó hely, minden rendben lesz és bíznak benne, hogy ő is ügyesen elboldogul majd.

Csemeténket nem lehet becsapni! Olyan antennái vannak, amellyel pontosan érzékeli milyen érzelmek vannak a szülőben, bármi mást is akarjon elhitetni. Ezért elsősorban a szülőnek magát kell felvérteznie és elég sok információhoz jutni azért, hogy mielőtt ovis lesz a gyermek, ő legyen “jó állapotban” érzelmileg. Olyan pozitív lelki állapotban legyen, amellyel segíteni tudja gyerkőcét és nem hátráltatni!

Sajnos tapasztaltam már olyat helyzetet, amikor a gyermek a szülőért aggódott jobban. Emiatt nem engedte meg magának, hogy belemerüljön a játékba, csak rövidke időszakokra. A gyermek úgy fogja jól érezni magát, ha érzi a szülőn, hogy ő is rendben van!

Hogyan hangolódjunk lelkileg, a gyerkőccel együtt az ovis életre?

Mielőtt ovis lesz a gyermek a szülő informálódjon és keresse meg a módjait annak, hogy tájékozott és nyugodt lehessen! Ismerve önmagát, az általa érzett frusztráló dolgokra keressen válaszokat, benyomásokat. Az óvodai nyílt napok, bemutatkozások és személyes találkozások az oviban, lehetőséget teremtenek a tájékozódásra, ismerkedésre. A már oviba járó gyermekek szüleitől is érdeklődhetünk, sok megnyugtató információhoz juthatunk.

Bízzunk magunkban, a gyermekben és a gyermekeket szerető óvodai dolgozókban! Őszinte és bizalomteljes kapcsolatra törekedjünk, mert mindenre van megoldás és ez szolgálja a gyermek és mindannyiunk érdekét!

Mielőtt ovis lesz a gyerkőc, őt is hangoljuk érzelmileg az óvodai életre. Segít a sok beszélgetés a gyermekkel arról, hogy milyen jó dolgok várnak ott rá! Keltsük fel a kíváncsiságát és érdeklődését! Az önbizalom megerősítése érdekében, emeljük ki, milyen nagy és okos már, hogy oviba mehet. Sétáljunk többször az intézményhez és nyílt napokon ismerkedjünk az ott dolgozókkal, fedezzük fel az izgalmas lehetőségeket!

A beszoktatásnál fogadjuk el a pedagógus tanácsait! Éljünk a szülős beszoktatás lehetőségével, a gyermek fokozatosan legyen egyre többet az oviban. Viszont ne nyújtsuk nagyon hosszúra ezt az időt! 1-2  hét elegendő, de lehetnek kivételek.

A reggeli búcsúzkodásnál, ha túl sokáig tart, csak megnehezítjük a gyermek dolgát! Ki kell tapasztalni, hogy mi a leghatékonyabb reggeli elköszönési mód és idő, amely után a legkevesebb a sírás. A szülő egyeztethet erről az óvó nénivel.

Nagyon sok gyermeknél, csak néhány percig tart a sírás és a szülőnek szól, de hamar belemerülnek a játékba. Akiknek több időre van szükségük, azoknak természetesen az óvó néni nyújt vigaszt és bátorítást, így alakul ki a szeretetteljes kapcsolat és a bizalom.

Hogyan készüljünk időbeosztással az ovira?

Tájékozódjunk az óvodai napirendről, még mielőtt ovis lesz a gyermek! Már a nyílt napon is megkérdezhetjük. Az időbeosztás tekintetében a legfontosabb napirendi pontok az étkezések és a pihenés ideje. Ehhez érdemes közelíteni az otthonit is, hogy könnyű legyen az átmenet a gyerkőc számára.

Általános óvodai kiscsoportos napirend:  8 órától reggeli, 10 óra körül gyümölcs-zöldség, 12 órakor ebéd, 12.30-15. pihenés, ezután uzsonnázás következik.

Otthon próbáljuk meg ezt a napirendet követni! Így tud a gyermek a legkönnyebben alkalmazkodni az evésekhez és főleg a pihenéshez. Alvásra minden 3 éves gyermeknek szüksége van.

A szobatisztaságra és a minél nagyobb önállóságra nevelésre is fektessünk hangsúlyt! A nyári időszak erre is alkalmas, mielőtt ovis lesz a gyermek. Fontos hozzászoktatni a gyerkőcöt ahhoz is, hogy szülők nélkül más felnőttek és gyermekek társaságában is jól érezze magát, ezt ne az ovis beszoktatással egyidőben kezdjük!

Fenti javaslatok a gyermekek és szüleik lelki egészségének érdekét szolgálja!

Szeretnék hozzájárulni ahhoz, hogy a gyermekek és szüleik, szorongás nélkül, izgatott örömmel éljék meg, amikor eljön az ideje annak, hogy OVIS LESZ A GYERMEK!