Barion Pixel

Érzelmi egészség – Foglalkozzunk vele!

Érzelmi egészség – Foglalkozzunk vele!

Érzelmi egészség

Érzelmi egészség fontossága most kezd előtérbe kerülni a COVID világjárvánnyal kapcsolatban. Sajnos eddig kevésbé foglalkoztunk vele, pedig ez nemcsak krízishelyzet idején, hanem általában is nagyobb figyelmet érdemelne. Egészségünk karbantartásához szükséges a fizikai- és lelki egészséggondozás.

A lelki egészségünk megóvásához, többet kell foglalkoznunk az érzelmekkel. Ez egy kicsit nehézkes és kényes téma, de itt az ideje, hogy változtassunk ezen! Így szocializálódtunk, de a mostani helyzet rámutat a hiányosságokra.

A most felnövekvő generációt nevelhetnénk másképpen! Olyan emberekké válhatnának, akik figyelnek a mentálhigiénés állapotukra és képesek vigyázni az érzelmi egészségükre!

Érzelmi egészségvédelem

Az érzelmi egészség védelme, most fokozottan középpontba került.

WHO & UNICEF Európa és Közép-Ázsia partnerei komoly erőfeszítéseket tesznek a fiatalok mentális egészségének előmozdítására, amely a járvány ideje alatt vészesen romlik. (1.)

A facebook koronavírus info felületén található egy érzelmi egészség oldal, amely segítséget adhat, bármilyen nehéz élethelyzetünkben, de most különösen. (2.)

Ha a járványidőszakot megelőzően már többet foglalkoztunk volna a lelki egészségünkkel, most könnyebben tudnánk mentálisan megbirkózni a jelenlegi helyzetünkkel, mivel megtanultuk volna felismerni és kezelni az érzelmeinket.

Életünk folyamán bármikor kerülhetünk olyan mély lelki hullámvölgybe, amikor szükség van az olyan képességekre, amelyeknek segítségével ki tudunk kerülni belőle. A tudatos megküzdési képesség kialakítása, hozzátartozik az egészséges életmód megteremtéséhez!

Érzelmi egészségünk karbantartása

Az érzelmi egészség megóvásához szükséges képességek fejlesztése, lehetővé teszi számunkra a mentális állapotunk karbantartását!

Melyek ezek a képességek?

Például:

  • Az érzelmek felismerése magunkban és másokon. Az érzelmeink kifejezése és kezelése. A felsorolt képességek tulajdonképpen az érzelmi intelligencia alapjaihoz tartoznak.
  • Az önismeret képessége is fontos tényező. Fejleszthető és szükséges ahhoz, hogy tudatosan és eredményesen tudjuk irányítani az életünket, viselkedésünket, érzelmi életünket.

Fordítsunk figyelmet magunkra és fejlesszük fentiekben felsorolt képességeinket!

Tanítsuk meg a gyermekeket is, az érzelmek kifejezésére és kezelésére! Beszéljünk az érzésekről! A most felnövekvő gyermekeknek, adjuk meg a lehetőséget arra, hogy megtanulhassák, milyen módon vigyázzanak saját érzelmi egészségükre! A Csillagtündér módszer, ehhez nyújt segítséget!

Vigyázzunk az egészségünkre és ehhez kapcsolódóan az érzelmi egészség megtartására!

 

Forrásjegyzék:

(1.) https://www.facebook.com/WHOEurope/

(2.) https://www.facebook.com/emotional_health