Barion Pixel

Nem ért meg gyermeked – Segítsd őt az érzelmekkel!

Nem ért meg gyermeked – Segítsd őt az érzelmekkel!

Nem ért meg gyermeked

Vajon miért nem ért meg gyermeked? Hiszen általában türelmesen és szeretetteljesen többször elmondod, hogy mit szeretnél és azt is, hogy miért. Ez azonban kevés! Sokszor nem éred el a célodat!

Nem akarsz házi sárkányként viselkedni, de elérkezik az a pont, amikor kiborulsz és elkeserít, hogy minden kedves próbálkozásod kudarcba fullad. Érzed, hogy nem tudsz gyermekedre olyan módon hatni és úgy kapcsolódni hozzá, amire vágysz és amellyel együttműködőbb lehetne. Nem adod fel! Keresed a célod elérésében segítő lehetőségeket és eszközöket.

Milyen módon tudnál elérni gyermeked lelkéig, hogy jó szándékúságod és segítőkészséged átérezze? Kell, hogy legyen valami megoldás arra, hogy a szeretet nyelvén és egymáshoz kapcsolódva magasabb szintű együttműködést válts ki belőle!  Nem pedig ellenkezést és azokat a harcokat, amelyeket akkor vívtok egymással, amikor nem ért meg gyermeked. Az ilyen konfliktusok felhozzák benned a tehetetlenség, elkeseredettség, harag, a bűntudat érzését. Viszont az fájhat a legjobban, hogy minden jó szándékod ellenére, sem kapsz megértést, elfogadást. A környezetedben senki nem tudja, hogy mit érzel és mennyire szenvedsz!

Szülőként magányos vagy a gyerkőccel és a magaddal vívott harcaidban és magadra maradsz  a frusztráló, lelket emésztő, háborgó, segélykérő, vágyakozó érzelmeiddel!

Úgy gondolhatod, hogy ez a te “batyud”, a te magánügyed! Talán szégyelled magad önmagad és mások előtt is! Mindezt berakod abba a lelki szennyestartóba, ahová eddig is betuszkoltad!

Aggódás lehet benned és kérdések a jövőre nézve:

 • Meddig mehet ez így?
 • Mi lesz, ha “megtelik a pohár”?
 • Hogyan lehet megoldani ezt a sok nehézséget egyedül?

Miért nem tud megérteni gyerkőcöd?

Azokban a szituációkban, amikor nem ért meg gyermeked vagy bárki más, tulajdonképpen együttérzésre vágysz! Érezzenek együtt veled, vegyék észre, hogy min mész keresztül és milyen nehéz helyzetben vagy! Ezt belátva pedig értsék meg, hogy éppen akkor, miért viselkedsz úgy, ahogyan és segítsenek neked! Legyenek együttműködőek veled, hogy megkönnyítsék az amúgy is nehéz dolgodat!

A megértéshez együttérzésre is szükség van!

Nem tudsz együttérzést kiváltani másokból és a gyermekedből sem, ha az érzelmeidet csak a lelki szennyestartóba gyűjtöd és senki nem tud róla!

Érdemes megvizsgálnod, hogyan viszonyulsz az érzelmeidhez!

 • Észre veszed, hogy adott szituációban, milyen érzelmek  vannak benned?
 • Megnevezed, azaz tudatosítod ezeket magadban?
 • Mered vagy szoktad kimondani hangosan is ezeket az érzéseket?
 • Ki szoktad fejezni az érzelmeid megfogalmazása során, hogy mire vágysz?
 • Meg szoktad fogalmazni önmagad és mások számára a szükségleteidet és mersz konkrét segítséget kérni?
 • Szoktál e elfogadással és együttérzéssel viszonyulni önmagad felé?

Az édesanyák általában nem beszélnek az érzéseikről a különböző tévhiteik miatt!

Például:

 • Magamban kell megbirkózni az érzéseimmel!
 • Mit gondolnak majd mások, ha kiderül, hogy nehézségeim vannak?
 • Sebezhetővé válok, ha beszélek az érzéseimről!
 • Nem terhelem a gyermekem a saját érzéseimmel!
 • Kiderül, hogy nem vagyok tökéletes szülő! stb.

Hogyan tudod elérni, hogy megértsen a gyerkőcöd?

A megértést, amire vágysz,  olyan módon fogod a legkönnyebben elérni, ha kifejezed  az érzéseidet! Természetes, hogy nem ért meg gyermeked, ha csak az érzelmi tusáid végeredményének hatásait érzékeli, amikor már képtelenné válsz higgadtan és tisztán kommunikálni vele! Sok esetben már csak az érzelmi robbanás kelti fel a figyelmét!  Lehet, hogy az odáig vezető útból nem sokat érzékelt, ha nem osztottad meg vele, hogy mi zajlik benned!

Ha szokássá tennéd, hogy kihangosítod a benned zajló folyamatokat, akkor magadat is jobban megismernéd és hatékonyabban tudnád irányítani. Továbbá a gyerkőcödet is egyértelmű jelzések segítenék az érzelmeid megosztásán keresztül. Így fog téged is egyre jobban megismerni és megtanulni együtt érezni veled.  Ezzel nemcsak az empátiája fejlődik, – amire nagy szükséged van – de megérti az ok-okozatokat is, amelyek talán eddig nem voltak világosak számára.

Ha egy szülő egészen addig kérleli kedvesen gyermekét, amíg egyszer csak fel nem robban a frusztrációjától, azt a viselkedésváltozást a gyerkőc sem érti!

Tehát úgy várhatsz megértést gyermekedtől, ha az együttérzése révén akar segíteni neked és kapcsolódni hozzád, hiszen szeret téged. Az életkori sajátosságait figyelembe véve oszd meg vele az érzéseidet az adott szituációhoz kötve, amellyel segíteni tudod a közös együttműködés elérésében és amely neki is jó érzést okoz! Mindig nagy elismeréssel, dicsérettel és megerősítéssel díjazd az erőfeszítéseit. Fejezd ki számára, hogy milyen sokat jelent neked az ő kedvessége, segítsége, együttműködése és oszd meg vele a pozitív érzéseidet is!

Hogyan tedd gyermekedet empatikussá azaz megértővé?

Nem könnyű gyermekednek az ő érzésein kívül a mások érzéseit is figyelembe venni, az életkori sajátosságai miatt! Azzal tudod az empátiás képességeit fejleszteni, ha általad megismerheti az érzelmeket! A tieidet és az övéit is!

Akkor tud igazán empatikus és együttműködő lenni egy óvodáskorú gyermek, ha ő is megtanulja a saját érzéseit beazonosítani és kifejezni. Ez nemcsak abban segíti őt, hogy átérezze a szülő bánatát vagy dühét, de abban is, hogy adott konfliktushelyzetben ő is megkönnyebbüljön az érzései és igényei kifejezése által. Te vagy a minta, téged fog utánozni!

Szülő és gyermek így tud egymásra adekvát módon reagálni, ami mindkettőjük számára gyümölcsözővé válik. Könnyebben és hatékonyabban tudnak kompromisszumra, legjobb esetben konszenzusra jutni, mindkettőjük megelégedésére és örömére.

Fontos, hogy beszéljünk az érzelmekről! Ne legyen tabu!

Sok szülő szenved és válik áldozattá, mert a legjobb szülője akar lenni gyermekének!

Azonban mindig van lehetőség a változtatásra és fejlődésre! Lássuk be, ha valami nem működik vagy nem megfelelően gondolkodtunk róla! A szülőség egy folyamatos tanulás és alkalmazkodás!

Nem ért meg gyermeked? Segítsd őt abban, hogy megérthessen az érzelmek megismerése és együttérzés által.

Kulcs fontosságú az érzelmekkel való tudatosság fejlesztése a lelki egészség érdekében is. Azonban nem mindegy, hogy hány éves korosztályról van szó. Minél fiatalabb, annál specifikusabb módszertanra és eszközökre van szükség.

Az óvodáskorú gyermekek érzelmi intelligenciájának fejlesztéséhez az egyik leghatékonyabb eszköz, – amelyet már sok-sok óvodában eredményesen használnak – a Csillagtündér mesésjáték módszer, amely a szülők számára is elérhető. Ha nehézséget okoz számodra, hogyan kezdj el az érzelmeidről beszélni és nincs eszközöd csemetéd EQ fejlesztéséhez sem, a Csillagtündér módszer hatékony segítség számodra is.