Barion Pixel

Megváltozott óvodáskorú gyermeked viselkedése – Segíts neki!

Megváltozott óvodáskorú gyermeked viselkedése – Segíts neki!

Megváltozott óvodáskorú gyermeked viselkedése

Eddig minden rendben volt, de most valamiért megváltozott óvodáskorú gyermeked viselkedése. Másképpen reflektál az óvodában és otthon is. Sokkal agresszívebben reagál dolgokra. Esetleg visszabeszél a felnőtteknek. Durvábban védelmezi a játékát, ha elakarják venni tőle az oviban. Ugyanakkor visszahúzódóbb is, többet tevékenykedik egyedül. Összességében másképpen viszonyul az őt körülvevő emberekhez és eseményekhez. Szemmel látható, hogy valami történt vele! De vajon mi?

Mitől változhattak meg ovis csemetéd válaszreakciói?

Annak mindig oka van, ha megváltozott óvodáskorú gyermeked viselkedése! Minél előbb derül ki, annál korábban tudsz a segítségére lenni. Minden olyan körülményváltozás és hatás szóba jöhet, ami kibillentheti őt az érzelmi egyensúlyából.

Például: költözés, haláleset a családban, óvodaváltás, válás, óvodában gyerekek közötti bántalmazás, kis testvér születése, stb.

Ha megváltozott gyermeked viselkedése, akkor úgy tudsz neki segíteni, ha minden lehetséges eszközzel azon dolgozol, hogy újra visszanyerje az érzelmi biztonságát.

Mi szükséges egy oviskorú gyerkőc érzelmi stabilitásának visszanyeréséhez?

A bizalom helyreállítása, a félelmek megszüntetése, elfogadás, együttérzés, minőségi idő, megértés, együttműködés,  szeretetteljes odafordulás.

Félelem nem csak akkor alakulhat ki benne, ha bántja valaki. Például, ha kis tesó születik és már nem jut rá annyi idő és figyelem mint korábban, félhet attól is, hogy elveszíti azt a szeretetet, amit megkapott korábban. Érezheti ennek hatására, hogy ő már nem olyan értékes és nem fontos. Emiatt elcsüggedhet és az önbizalma, önbecsülése is csökkenhet. Azt gondolhatja, hogy ennek ő az oka.

Ez vagy másféle hatások, okozhatnak olyan dühöt, haragot, feszültséget és frusztrációt, amely azonnal kitör belőle, amikor meg kellene felelni szabályoknak vagy alkalmazkodást kérnek tőle. Elkeseredettsége és értéktelenség érzése következtében, már nem akar megfelelni a felnőtteknek, hiszen eddig mindent megtett ami tőle tellett, mégis kevesebb időt, szeretet és figyelmet kap.

Érthető, hogy megváltozott óvodáskorú gyermeked viselkedése és agresszíven reagál vagy visszahúzódik, ha az elkeseredett vagy  a feszültséget okozó harag érzései irányítják a reakcióit. Ezeket nem képes kontrollálni és nem is elvárható tőle. Ezért is van szüksége nagyon nagy fokú empátiára és megértésre, az őket körülvevő felnőttek részéről. Ilyen hozzáállással lehet kimozdítani egy gyerkőcöt a visszahúzódó viselkedéséből is.

Ovis gyerkőc viselkedésváltozásának kezelése

Ne keseregj azon, ha megváltozott óvodáskorú gyermeked viselkedése! Ez egy jelzés, hogy szüksége van a segítségedre. A megoldásra fókuszálj és arra gondolj, hogy meg fogod tudni oldani!

Hogyan? Felsorolok néhány példát és – a gyerkőcödet ismerve – te is kiegészítheted a rátok illő speciális szükségletek kielégítésével, hiszen nincs két egyforma eset, gyermek illetve  szülő-gyermek kapcsolat.

  • Vissza kell nyerned gyerkőcöd bizalmát!
  • El kell érned, hogy újra értékesnek és szerethetőnek érezze magát!
  • Tudatosítani kell benne, hogy nem ő az oka annak, ami történt.
  • Bármiben vagytok is most, tudasd vele, hogy ez csak átmeneti állapot,  jó irányba fognak változni a dolgok (higgyen benne, hogy jóra fordul minden, nem marad így örökre).
  • Érezz együtt vele az általa megélt érzésekben, legyen az harag, bánat, félelem, csalódottság, stb.!
  • Engedd, hogy megélhesse ezeket az érzéseket és adj visszajelzést neki, hogy megérted őt!
  • Beszéltesd ki, hogy mit érez, mit szeretne, mire van szüksége! Így tudsz kapcsolódni hozzá!
  • Mondd el neki, hogy milyen érzések vannak benned és te mit szeretnél, amely mindkettőtök érdekét szolgálná!
  • Tudasd vele, hogyan dolgoztok majd azon, hogy mindkettőtök javára és jó érzéseiteket visszaszerezve élhessétek a mindennapjaitokat!
  • Mindig töltsd fel a szeretettankját a számára legértékesebb szeretetnyelvével!

A fent említett javaslatok közül az érzésekről való kommunikáció az, ami a legnagyobb kihívást okozza! Miért? Mert egy óvodáskorú gyerkőc még nem képes felismerni és kifejezni az érzelmeit és az életkori sajátosságai miatt nehéz számára ezeket a fogalmi dolgokat értelmezni.

Milyen eszközzel lehet az érzelmeket tudatosítani oviskorú csemetéknél?

A Csillagtündér mesésjáték módszerrel, amely egy olyan pedagógiai innováció, amely éppen a fentiekben megfogalmazott kihívásra keresett és talált megoldást! Módszertanával és eszköztárával egyedülálló módon képes arra, hogy megalapozza az ovisok érzelmi intelligenciáját és lehetővé tegye számukra az érzelmeik tudatosítását, a későbbiekben azok kezelését.

Így válhat lehetővé, hogy kapcsolódni lehessen a gyerkőc érzéseihez, amikor már ő is felismeri és ki  tudja fejezni. Ekkor lehet igazán visszatükrözni  számára, hogy megértjük az érzéseit, a vágyait és a szükségleteit. Ennek segítségével épül újra a bizalom, fejlődik a kölcsönös empátia és érzelmi kommunikáció, amikor szívtől-szívig kapcsolódhat szülő és gyermeke.

Tehát, ha veled is az történt, hogy megváltozott óvodáskorú gyermeked viselkedése és nem tudod mitévő légy, jusson eszedbe, hogy van megoldás.  Élj a lehetőséggel, a hatékony és gyors segítséggel,  amely egy évtizedet felölelő óvodapedagógusi fejlesztési munka eredménye. Ez egy gyorsítósáv a lelki egészségetek és boldogságotok érdekében.