Barion Pixel

Sára

Sára

Pintér Krisztina módszeréről Kisfiamtól hallottam először, amikor arról kérdezett, hogy hozzánk is eljön-e a Csillagtündér. Nem tudtam, miről van szó, egy szülői tájékoztatón vált világossá, kik azok a Puhanykák, és hogy miként tanulják óvodai környezetben az érzéseink világát a gyerekek.

Mivel magam is sokat foglalkoztam azzal, hogy megfogalmazzuk, kifejezzük közösen a szívünkben rejlő, éppen aktuális érzéseket, utánajártam a módszernek, és meg is vásároltam otthonra a teljes módszercsomagot. Azóta még mélyebben, egy új szemszöget is bevonva beszélünk, gondolkozunk az érzéseinkről.

Kisfiam rendszeres elrejt a párnánk alá 2-2 Puhanykát, akiket nem szabad megnézni, de velük kell aludni. Ő is választ magának éjszakára kettőt. Mára természetes, hogy bár még csak most lesz 5 éves, pontosan elmondja, hogy éppen mit érez, és gyakran azt is meg tudja fogalmazni, mi okozta benne az adott érzést. Rendszeresen kérdez bennünket arról, hogy aznap mikor éreztünk örömet, bánatot, félelmet. Folyamatosan gyakoroljuk, hogy mit is tudunk kezdeni egy-egy nehezebb érzésünkkel, mint a düh vagy a bánat. Mostanság ő szokott emlékeztetni, hogy ha mérges vagyok valamiért, vegyek három mély levegőt. Ezt meg is mutatja.

Ne felejtsük el, hogy egészen idáig egyetlen korosztály sem foglalkozott tudatosan az érzelmi neveléssel. Mi is most tanuljuk ezt – szülőként. Biztos vagyok abban, hogy kellő odafigyeléssel, tudatos alkalmazással ez a metódus, illetve a hasonlóan kidolgozott, átgondolt EQ edukációs módszerek eredménye lehet, hogy egy érzelmileg sokkal egészségesebb, sokkal kiegyensúlyozottabb generáció nőjön fel.

B. Sára