Barion Pixel

Milyen lesz az új év 2021-ben? Szóljon az érzésekről!

Milyen lesz az új év 2021-ben? Szóljon az érzésekről!

Milyen lesz az új év 2021-ben, kíváncsian várjuk?

Az, hogy milyen lesz az új év 2021-ben, nagymértékben függ tőlünk is, nemcsak a külső körülményektől! Reményekkel és bizakodva várjuk, hogy visszakerüljön minden a régi kerékvágásba! Alig várjuk, hogy milyen lesz, amikor végre visszakapjuk a szabadságunkat és nem kell egymást elkerülve, arcunkat maszkba rejtve járni-kelni ebben az évben. Amikor újra megölelhetjük egymást minden félelem nélkül és élhetjük nyugodtan a mindennapokat. Nagyon vágyunk rá, hogy 2021-ben újra élhessük a számunkra már jól ismert, megszokott életvitelünket

Sok minden átértékelődött bennünk az elmúlt időszakban és biztos, hogy ugyanazok a dolgok sokkal értékesebbek lesznek számunkra, mint ahogyan eddig gondolkodtunk róla. Sok mindent jobban fogunk értékelni, ilyen szempontból, biztosan más lesz ez a 2021-es évünk.

Milyen lesz az új év a saját életünkben?

Egyénenként más és más dolgokat fogunk előtérbe helyezni, de az biztos, hogy az egészségére, mindenki jobban fog vigyázni. Szeretteinket, még jobban fogjuk értékelni és megbecsülni. Talán több minőségi idővel ajándékozzuk meg egymást, mint eddig! Remélhetőleg segítőkészebbek leszünk egymással és boldogabb lesz az új év 2021-ben.

Biztosan sok egyéni fogadalmak és célkitűzések is születnek, amelyek a változás és előrelépés magvát hordozzák magukban, remélve, hogy eredményesebb lesz az új évünk. Ha valami nem jól működik az életünkben, nem foghatunk mindent a külső körülményekre. A dolgok olyanok, amilyenek, azon sokszor nem tudunk változtatni. Az viszont nem mindegy, hogyan tekintünk rájuk és hogyan gondolkodunk róluk, ez viszont rajtunk múlik.

Miben lehetne más az új év?

Próbáljuk meg a lehető legjobbat kihozni az adott helyzetekből! Legyen fontos 2021-ben önmagunk megismerése, magunk ismerete! Ez nagymértékben hozzásegíthet problémáink helyes megoldási módjainak és a boldogsághoz vehető utak megtalálásához. Merjünk segítséget kérni, ha arra van szükségünk! Tudatosabban éljük az életünket!

Milyen lesz az új év 2021-ben az egészségünk terén?

Nagyon sok szó esik az egészségről, de főleg a fizikai egészségre gondolunk ilyenkor. Ez csak “félség” nem egészség! Az EGÉSZSÉG szóban szerepel az egész szó. Az egészség testi- és lelki egészséget jelent a WHO szerint. Sajnos nem sokat foglalkozunk a lelki egészségünkkel, ami pedig nagy baj. A lelki problémák megbetegítik a testünket, dacára annak, hogy például egészségesen étkezünk. A lelki egészség rendkívül fontos, de erről nagyon keveset beszélgetünk!

Rajtunk is múlik, hogy milyen lesz az új év 2021-ben, az egészségünk terén. A lelki eredetű betegségek gyógyszeres tüneti kezelése, csak a fizikai testre hat, a lelki segítség pedig elmarad. Még mindig kevés az olyan lehetőség, ahol holisztikus szemléletű gyógyítással figyelembe veszik a lelki problémákat is.

A lelki egészségünkért, mi tehetünk a legtöbbet és kell is tennünk érte! A recept nagyon egyszerű, mégsem használjuk. Csak azért mert, nem tanították meg nekünk és így nőttünk fel, nem kell, hogy így maradjon.

A recept három szóban: Beszéljünk az érzésekről!

Fontos az érzelmi kommunikáció!

Hogy miért? Ez az egyszerű dolog, hogy elmondom, hogyan érzem magam, elindít egy folyamatot. Ez a folyamat pedig a következőket hozza magával:

 • Fel kell ismerjem, hogy van bennem valamilyen érzés! (Ne csak törjek, zúzzak vagy veszekedjek! Figyeljem meg, hogy milyen érzés miatt cselekszem így!)
 • Meg kell fogalmaznom, hogy mi ez az érzés! (Ekkor el kell gondolkoznom azon, hogy most, hogyan is érzem magam? Dühös vagyok? Elkeseredett? Csalódott? Tehetetlen? Kiszolgáltatott? stb.)
 • Megtalálva és kimondva az érzést, megkönnyebbülést hoz! (Nemcsak a kimondása, hanem az is, hogy hozzásegít elgondolkodni rajta, hogy milyen helyzet miatt érzem magam így?)
 • Ez az a pont, amikor tudatosul bennem az is, hogy miért érzem így magam. (Mitől, kitől vagy mi vezetett ide?) Megismerem, hogy hogyan működök!
 • Ezek után tudok magamért tenni, hogy visszanyerjem a lelki egyensúlyomat. Meg tudom előzni a lelki problémák még komolyabbra fordulását, amelyek már testi tüneteket is produkálnának.
 • Amikor ez a kontrollált folyamat automatikussá válik és nyugodtan beszélek az érzéseimről és annak okairól, ezzel sokat tehetek a lelki egészségemért. Nem halmozódik fel bennem a “lelki szemét”, mert folyamatosan takarítom és azonnal kidobálom, ami nem oda való. Lépéseket teszek a megelőzés vagy megoldás érdekében, mert felismerem időben a problémát.

Ráadásul megismerem önmagamat és folyamatosan nő az érzelmi intelligencia szintem. Fejlődik a kommunikációm, az empátiám, nő az önbizalmam és önbecsülésem. Egyre tudatosabban én is irányítok, nemcsak az érzelmeim. Ennek eredményeként karban tudom tartani a lelkemet. Nem leszek kiszolgáltatva az érzelmeimnek, mert tudatosan kontrollálom. Ha bajban vagyok és egyedül nem tudok előbbre jutni, merjek beszélni a problémámról és kérjek segítséget! Így tudok vigyázni a lelki egészségemre az új évben, 2021-ben.

Jó szülőként pedig, meg tudom tanítani ezt a gyermekemnek is. Csupán azzal, hogy mintát mutatok neki és vele is beszélgetek az érzésekről. Ezzel nagyon sokat tehetünk egymásért. Kialakul egy őszinte mély érzésekkel teli folyamatos párbeszéd, amely még szorosabbá teszi a kötődésünket.

Milyen lesz az új év 2021-ben és ettől kezdve?

Vigyázzunk a lelki egészségünkre, amellyel megalapozhatjuk, hogy boldogabban éljünk! Így mindenki számára egészségesebb lehet az új év 2021-ben és ettől kezdve mindig.

 • Helyezzük előtérbe a lelki egészségünket!
 • Buzdítsunk erre mindenkit!
 • Foglalkozzunk többet a lelkünkkel!
 • Beszéljünk sokat az érzéseinkről! Ne legyen tabu téma!
 • Merjük kimutatni az érzéseinket!
 • Kommunikáljunk érthetőbben, őszintébben, érzelmekről is!
 • Segítsünk egymásnak amikor lehet!
 • Ne csak a karácsony szóljon az érzésekről és egymás megsegítéséről, hanem az egész év!

Engedjük meg a másik embernek, hogy megismerjen és megértsen minket jobban. Engedjük meg, hogy empátiát tanuljon és együtt érezhessen velünk. Szóljunk, ha bajban vagyunk! Így lehetünk egymással segítőkészebbek, megértőbbek és elfogadóbbak.

Az érzelmek kommunikációjának segítségével, tegyünk a magunk és egymás lelki egészségéért!

A Csillagtündér mesésjáték módszer az érzések megismertetéséhez és kifejezéséhez nyújt segítséget:

Játék, amely rólunk szól, egymásról,
amely élvezetes és a kötődésről szól,
ami egy életre összekapcsol.

Játék, s még is véresen komoly,
a tét, hogy gyermeked később hogyan boldogul,
tudni fogod-e hogy segítségre szorul?

Ha most megtanulja, hogy érzéseit kimondja,
hogy merjen beszélni arról, ami a szívét nyomja,
lelkét folyamatosan karbantartja.

Nem halmoz fel betegítő gondolatokat,
érzései kimondásával elengedi azokat,
a lelki egészség az, ami megmarad.

Érzései felismerésével problémáit meglátja, megoldja,
kikövezi útját a boldog felnőtt korba.

Tovább viszi magával, társával és gyermekeivel megosztva
s szárba szökken az elültetett magocska.

Társadalmunkban nem lesz tabu az érzések kimondása,
empatikusabbak leszünk és figyelünk egymásra.

Így hallgatnak meg minket a fiatalok, amikor öregek leszünk,
s ez lesz jutalmunk, ha ezért most teszünk.

Boldogabb lehet az emberi lét,
minőségi változás, mert felsőbb szintre lép.

Csillagtündér csak egy játék, amely mindenkinek szól,
játék, amely élvezetes és mindenkit összekapcsol.

Pintér Krisztina