Barion Pixel

A szeretet

A szeretet

Mi a szeretet?

Egy semmivel sem összehasonlítható, csodálatos érzésekkel teli lelki állapot! A szeretet, olyan érzés, amelyben szorosan összekapcsolódhatunk egy másik lélekkel. Amikor érezzük, hogy fontosak vagyunk egymásnak. A család az elsődleges színtere a szeretet megélésének, átadásának és ápolásának. Családban tanuljuk meg, különböző kifejezésmódjait.

Gary Chapman: Az öt szeretetnyelv c. könyvéből tudhatjuk, hogy mindenki akkor érzi szeretve magát, ha azt kapja, ami neki örömet okoz! Ehhez azonban ismernünk kell azt az embert, akinek ezt ki akarjuk mutatni. Jó ha tudjuk, hogy mi az ő elsődleges szeretetnyelve. Párkapcsolatban és emberi kapcsolatainkban a kötődésünket, a másik ember szeretetnyelvén tudjuk legjobban kifejezni. Egy olyan embernek, akinek az elsődleges nyelve az ajándékozás, nem úgy fogja érezni szeretetünket, ha elismerő szavakat mondunk neki. Akinek pedig a minőségi idő fontos, azt nem ajándékokkal tudjuk boldoggá tenni. Ezért valóban fontos, hogy ismerjük egymást, ha meg akarjuk találni a szeretet kifejezésének legjobb módját.

Kötődés a gyermekek óvodai életében

Az óvodai nevelés legfontosabb alappillére az érzelmi nevelés. Az oviban a gyermek érzi, hogy szeretik, elfogadják, segítik, biztonságban van és így rengeteg örömforráshoz jut. Ilyen körülmények között tudja magába szívni, azt a sok tapasztalaton alapuló tudását, amelyet a játékos tevékenykedő óvodai élet nyújt számára, az óvoda dolgozóinak gyermekszerető, elhivatott munkáján keresztül.

Az óvodában a gyermekek bőven részesülnek a kötődést segítő érzések különböző formáiból, például az öt szeretetnyelvből is:

  • Minőségi időből, amikor játszunk velük, beszélgetünk egymással.
  • Ajándékokból, amikor valami meglepetést kapnak valamilyen formában.
  • Testi érintésből, amikor ölelést, simogatást, vigasztalást kapnak.
  • Elismerő szavakból, amikor dicsérik őket.
  • Szívességekből, amikor folyamatosan segítséget kapnak a mindennapokban.

Nem is csoda, hogy kialakul a kötődés hiszen folyamatosan érzik, hogy szeretve vannak. Persze a gyerekek között is megmutatkozik, hogy ki, minek örül jobban. A felnőttek felé és a barátságokban, ők is hasonlóan mutatják ki érzéseiket. Csodálatos érzés, amikor az oviba érkezésemkor egy csoport gyermek szalad oda hozzám, megölelni! Ilyenkor az ember valóban átélheti, mi a szeretet!

A szeretet kifejeződése

A szeretet érzése egy összetett érzés. Többféle érzés is keveredik benne. Például a boldogság, hála, mámor, elragadtatottság.

Velem történt ez az eset. Az elmúlt évek egyik karácsonyi forgatagában, egy nagy áruházban a kasszánál álltam sorba. Ott várakoztam, sok ideges és türelmetlen emberrel együtt. Elnéztem a pénztárban dolgozó hölgyet és azt a rengeteg embert, akik telepakolt kocsijaikkal vártak rá.  Elképzeltem, hogy milyen érzés lenne, ha nekem kellene reggeltől estig, azt a munkát csinálnom. Nem irigyeltem őt, sőt egyre nagyobb hálát kezdtem érezni iránta. Mire sorra kerültem, már a hála és szeretet érzése, teljesen elöntött. Miközben fáradhatatlanul rakosgatta az általam vásárolt dolgokat, valami hasonlót mondhattam.

– “Mi lenne velünk Önök nélkül? Ezt a sok embert kiszolgálni, nagyon fárasztó lehet. Köszönöm szépen a munkáját, nagyon kellemes ünnepeket és jó egészséget kívánok!”

Abban a pillanatban nem volt ott sem az áruház, sem a forgatag, csak mi ketten. Én és a pénztáros hölgy. Egy kis rés támadt az idő kapuján. Mint, ha kitágult volna a jelen pillanata. Hálámat fejeztem ki és az elismerésemet. A hölgy megfáradt teste és fásult arca, egyszeriben megváltozott. Kiegyenesedett, felderült! Ragyogó szemekkel és mosolygó arccal köszönte meg szavaimat és viszont kívánt kellemes ünnepeket. Távozva a kasszától, boldogságot éreztem!

Ha csak egy pillanatra is, de köszönetemmel szeretetet adtam egy emberi léleknek, aki külsőre idegen csupán.

Talán erőt is adhattam, hogy legyen kitartása a nap végéig, kiszolgálni megszámlálhatatlan embertársamat, akik mind karácsonyra készültek.

A szeretet keresése

Gyermekkoromban nem sok jutott nekem a szeretetből, ezért mindig vágytam rá és kerestem. Drága Nagymamám nevelt, akinek már nem sok ereje maradt a szeretet kimutatására. Ő azzal mutatta ki, hogy gondoskodott rólam. Így cseperedtem és éheztem a szeretetre. Azért voltam jó kislány, hogy szeressenek. Azért csináltam sok mindent, sokszor azért vállaltam túl magam. Azért nem mertem nemet mondani. Azért voltam tekintettel mindig másokra és soha nem magamra. A szeretetért mindent megtettem. Sok időnek kellett eltelnie, míg rájöttem, hogy ezt az érzést nem kívül kell keresni.

Ma már tudom, hogy a szeretet bennünk van. Mérhetetlenül sok van bennünk. Minél többet adsz, annál több lesz belőle. A szeretet soha nem fogy el. A szeretetben az a csodálatos, hogy visszahullik ránk. Nem azért adjuk, mégis ránk talál. Szeretem, hogy óvó néni vagyok, mert a szeretetemből állandóan adhatok!