Barion Pixel

Bizalom kiépítése a gyermekkel – Tanítsuk őszinteségre!

Bizalom kiépítése a gyermekkel – Tanítsuk őszinteségre!

Bizalom

Bizalom szükséges a kölcsönös összekapcsolódás szükségletünk kielégítéséhez. Bízunk abban, hogy mindenben számíthatunk egymásra és kölcsönösen őszinte a kapcsolatunk.

Szülőknek különösen fontos a csemetéjükkel való bizalomteljes kapcsolat megteremtése. Óvodapedagógusként számomra is nélkülözhetetlen, hogy megbízzanak bennem az ovisok. A szeretetteljes kapcsolatot, erre fűzve tudom kiépíteni a gyerkőcökkel.

A bizalomteljes kapcsolat kiépítése.

A gyermeki bizalom szülei felé oly módon épül ki folyamatosan, – születésétől kezdve – hogy mindig kielégülnek a fizikai és lelki szükségletei. Ez nyújt biztonságot számára, amelyben egészségesen fejlődhet.

Szüksége van a gyermeknek az elfogadásra, megértésre, együttérzésre. Éreznie kell, hogy szeretik, bíznak benne, megerősítik és támogatják.

A gyermek összezavarodhat és bizalmatlanabb lesz, ha az alábbi eseményekhez hasonlóval találkozik:

  • Meginog benne a bizalom, ha nem tartjuk meg az ígéretünket!
  • Ha egyszer valamire ezt mondjuk, máskor pedig mást!
  • Amikor mást mondunk, mint amit csinálunk!
  • Következetesség hiányában, mert nem tud mihez igazodni.
  • Agresszivitás és elutasítás esetén.

A bizalom kölcsönös kiépítéséhez arra is szükség van, hogy a szülő is megbízhasson gyermekében. Ehhez meg kell tanítani a gyerkőcnek jó néhány dolgot!

A legfontosabb, hogy a gyermek mindig legyen őszinte!

A túl szigorú nevelői attitűd nem segíti elő az őszinteségre nevelést. Ilyen esetben a gyermeknek nagyobb lesz a büntetéstől való félelme, ezért nem mer igazat mondani.

Megengedő nevelésnél is előfordul, hogy nem lesz őszinte a gyerkőc, ha úgy érzi, hogy amit tett, azzal csalódást okoz szüleinek!

Nagyon fontos tehát, hogy milyen módon reagálunk és mit erősítünk meg a gyerekben. A félelmet vagy az őszinteséget?

Bizalmi kapcsolat építése érzelmek kommunikációjával.

Bizalom szükséges ahhoz is, hogy merjünk az érzéseinkről beszélni. Ez segíti legnagyobb mértékben egymás megértését és az egymáshoz való kapcsolódást. Igazi minőségi idő a gyermekkel!

Beszéljünk az érzésekről! Tanítsuk meg a gyerkőcöknek pici koruktól kezdve, így természetes lesz számukra. Az őszinteséghez ez is hozzátartozik, de gyakorlást igényel. Szokássá téve, nem fog problémát okozni a későbbiekben sem, hogy idősebb csemeténk is merje megosztani velünk az érzéseit!

Az érzelmek kommunikációja során fejlődik a gyerekek érzelmi intelligenciája, amely segíti őket az érzéseik kezelésében a társas kapcsolataikban. A bizalomteljes kapcsolatok kiépítéséhez, nagy hasznát fogják venni!