Barion Pixel

A fejlődés útja – Tűzzünk ki célokat!

A fejlődés útja – Tűzzünk ki célokat!

A fejlődés útja

A fejlődés útja a változás útja. Sokan vagyunk úgy, akik azt gondoljuk magunkban, hogy nem jutunk egyről a kettőre. Egy helyben toporgunk! Csak megy az élet és semmi nem változik! Egyik nap olyan, mint a másik!

Esetleg ilyen érzelmek támadhatnak, gondolatainkkal keverve:

  • Elégedetlen vagyok az életemmel!
  • Kiábrándult és tanácstalan vagyok.
  • Reménytelen a helyzetem!
  • Elveszettnek érzem magam!

A fejlődés útja akkor nyílhat meg előttünk, amikor elkezdünk vágyni rá, hogy történjen és változzon valami! Várjuk, hogy valaki segítsen! Nem történik semmi és minden marad a régiben. Miért? Vágyunk a változásra, de nem lépünk a változás útjára! Ahhoz, hogy változzanak a dolgok, nekünk kell változtatni rajta. Ezt pedig úgy tudjuk megtenni, ha kitűzünk magunk számára egy célt!

Célkitűzéssel tudunk a változás útjára lépni!

Ez a célkitűzés irányulhat a változás igényére bennem vagy változtatás szükségességére a körülményeimen.

Célkitűzések a fejlődés útján.

Mi legyen a cél, amivel megnyílik számunkra a fejlődés útja? Elsődleges célok között szerepelhet, amely azzal kapcsolatos, amin jelenleg változtatni szeretnénk. Lehet ez külső körülmény – amely változtatható – vagy belső elvárás magunk felé. Mivel eljutottunk arra a szintre, hogy elegünk lett valamiből, valószínűleg elég erős motiváció lesz számunkra, hogy elhatározásra jussunk és el is érjük a változást segítő célt! Merjünk segítséget kérni, beszélni a problémákról!

A fejlődés útja kitűzött célok mentén vezet a végeredményhez, amely általunk jön létre. Mi hozzuk létre a változást!

Az eredmények és sikerélmények lehetővé teszik számunkra, hogy egyre nagyobb célokat tűzzünk ki magunk elé. Ezek már nemcsak a jelenlegi körülmények megváltoztatására irányulhat, hanem egy nagyobb vágy vagy álom beteljesítésére is.

A fokozatosság fontos! Kis célokkal kezdjük, eddzük magunkat! Ha elég erős vágy motivál bennünket, akkor a megoldandó feladatok érdekében, fejleszteni fogjuk magunkat és rengeteg új dolgot tanulhatunk, sok új képességre tehetünk szert. Ezek attól függenek, hogy mire irányul a célkitűzésünk. A konfliktusok és lelki egészséget veszélyeztető helyzetek miatt a kommunikációmon szeretnék változtatni? Szeretnék az érzelmi intelligenciaszintem, magasabb fokára jutni? A munkahelyi problémák vagy anyagi gondok miatt, új lehetőségeket kell keresni? Szülőként nem találom a gyermekemhez vezető utat?  Stb.

  • Fejlődhetünk az önismeret, önbizalom, önbecsülés terén.
  • Lehetőségünk lehet a problémamegoldó gondolkodásunk és képességünk fejlesztésére.
  • Megváltozhat a látásmódunk!
  • Képesek lehetünk kezelni, irányítani az érzelmi életünket!
  • A személyiségünk folyamatosan változhat és fejlődhet.
  • Birtokába juthatunk olyan nevelési eszközöknek, amelyek segítségünkre lesznek szülői céljaink elérésében. (A felsorolást még hosszasan folytathatnánk!)

Tehát céljaink eléréséért küzdve, folyamatosan fejlődünk. Miközben fejlődünk és változunk belül, így változnak meg a körülményeink kívül is.

A változás belülről kell, hogy elinduljon! Ez a fejlődés útja!