Barion Pixel

Az érzelmek előtérbe kerülése – “Tanuljuk magunkat!”

Az érzelmek előtérbe kerülése – “Tanuljuk magunkat!”

Az érzelmek előtérbe kerülése

Az érzelmek előtérbe kerülése a COVID helyzet miatt következett be! Ha eddig nem foglalkoztunk velük, most muszáj. Az érzések felhívják a figyelmünket arra, hogyan vigyázzunk magunkra és egymásra! Most észrevesszük a hiányokból fakadó érzések hatására, hogy mi az, ami valóban fontos a számunkra!

A COVID-világjárványnak köszönhetjük az érzelmek előtérbe kerülését!

Eddig éltük a mindennapokat és természetes volt számunkra, hogy az érzések jönnek-mennek bennünk! Rávezettek volna eddig is, hogy másként is élhetjük az életünket, de elterelődött a figyelmünk, mert szabadon és kicsit automatikusan éltük a hétköznapjainkat.

A COVID-járvány kezdetével az érzelmek előtérbe kerülése kapcsán, folyamatosan szembesülünk a különböző érzelmekkel.

Most nemcsak jönnek-mennek az érzések, hanem folyamatosan velünk vannak és nem tágítanak! Mivel eddig nem tanultuk meg megfelelően kezelni őket, nehéz most, mit kezdeni velük! Ráadásul most globális szinten érezzük a félelmet, amely még mélyebbre hatol a kollektív tudatunkba.

Így a közös fájdalomtestünk csak egyre nő. Nem elégülnek ki a szükségleteink, mint: szabadság, biztonság, kiszámíthatóság, közelség a szeretteinkkel, ünneplések, stb. . Kénytelenek vagyunk az összezártság és a frusztráltságok miatt, még több érzéssel szembesülni, megbirkózni.

Az érzések reflektorfénybe kerülésével fejlődhetünk!

A COVID helyzet miatt, az érzelmek előtérbe kerülése kapcsán, rákényszerülünk, hogy figyeljünk rájuk és így “tanulhatjuk magunkat”! Jobban meg kell ismerni és elfogadni önmagunkat!

Valahogyan éltünk eddig, de a mostani helyzet – bár borzasztó – ajtót nyithat sok ember számára, hogy új dolgokat fedezzen fel, önmagával kapcsolatban is.

A kialakult helyzet kimozdít minket a komfortzónánkból, amellyel új lehetőségek nyílhatnak meg számunkra.

Fejlesszük az érzelmi intelligenciánkat és tanuljuk meg, hogyan vigyázzunk a lelki egészségünkre!

Az érzéseink előtérbe kerülésével jobban megismerhetjük önmagunkat és működésünket!

Az érzéseink előtérbe kerülése, segítséget adhat önmagunk fejlesztésében az alábbi megfigyelések szerint:

  • Figyeljük meg az érzéseinket a gondolatainkat, a tetteinket! Melyikből mi következik és miért? Mi van előbb a gondolat vagy az érzelem? Tudom-e befolyásolni? Ha igen, akkor hogyan? Ha nem, miért nem?
  • Hogyan működöm? Figyelek arra, amit csinálok vagy automatikusan teszem? Jó az, ahogy eddig csináltam a dolgokat vagy lehetne másképpen? Mi bosszant fel és miért? Mi okoz örömet?
  • Mi az igazán fontos számomra?
  • Milyen érzések vannak bennem? Figyelek rájuk? Van akinek kimondhatnám ezeket? Gondolkodom róluk, hogy miért vannak? Mit tehetnék velük?
  • Amikor az érzéseim jeleznek, figyelek arra, hogy mire lenne szükségem és azt elmondom másoknak? Kifejezem az érzéseimet és szükségleteimet, hogy ezáltal segítséghez jussak?

Az emóciók előtérbe kerülésének előnye a COVID-világjárvány után.

Az érzelmek előtérbe kerülése folytán szerzett tapasztalataink és tudásunk, gazdagíthatja az életünket a COVID-járvány utáni életszakaszunkban. 

Tudatosabbak lehetünk az érzéseinkre a gondolatainkra! Talán megváltozik a gondolkodásunk is, amelyek által változtatni tudunk az érzéseinken és a szemléletmódunkon. Lehet, hogy megerősödve és újjászületve folytatjuk az életünket! A hátrányból előnyt is kovácsolhatunk!