Barion Pixel

A labda – Használjuk lakásban is!

A labda – Használjuk lakásban is!

A labda

A labda egy olyan játék, amely amellett, hogy a gyerekek egyik kedvence, sokoldalúan fejleszti őket! Jusson eszünkbe, amikor arról gondolkodunk, hogy melyek lehetnek figyelemfejlesztő játékok otthonra. Nem drága eszköz és általában minden gyermeknek van labdája. Ha szeretnénk jó elfoglaltságot csemeténknek, a labdával való tevékenység, jó játékötlet gyerekeknek otthonra!

Játék a labdával zárt helyen.

A labda nemcsak a szabadtéri játékokhoz alkalmas, hanem – bizonyos szabályok betartásával – a lakásban is kiváló játéklehetőség.

Óvodapedagógusként én is tapasztalom, hogy az ovisok egyik legsokoldalúbban fejlesztő játékeszköze a labda!

Méretétől függően rengeteg lehetőséget ad a különböző játéktevékenységekhez, fejlesztésekhez, a csoportszobában is. Ezért érdemes többféle méretben is tartani otthon, így növeljük a labdás játéklehetőségek számát.

Használjuk a gyermekek kreativitását a labdával kapcsolatban is!

Az első alkalommal – amikor előkerül otthon a labda – tegyük izgalmassá a vele való játékot!

Mielőtt mi adnánk labdás játékötleteket gyermekünknek, motiválhatjuk őt és adhatunk kihívást a számára, például az alábbiak szerint:

 • – “Nézd csak, itt ez a labda! Kíváncsi vagyok, hányféle játékot tudsz kitalálni, amelyikben csak a labda van?”
 • – “Milyen játszási lehetőségeket tudsz találni, amelyben a labda mellett más eszközt is használsz? Ezt is megszámoljuk!”
 • – “A végén megnézzük melyikből tudsz többet kitalálni!”

Biztos vagyok benne, hogy rengeteg jó ötletük lesz és örömmel fogják megszámlálni a számukra sikerélményt okozó “találmányaikat”! Közben fejlődik a gondolkodásuk, kreativitásuk, képzeletük, matematikai képességük, labdaérzékük, szem- kéz- láb koordinációjuk, figyelmük, kitartásuk, koncentrációjuk! Az önbizalom és kísérletező kedv növeléséhez is remek eszköz! A mozgás öröme, a sikerélmény boldogsága, a felfedezés élvezete, mind-mind a pozitív érzelmeket erősíti.

Buzdítsuk őket, egy nap folyamán, hogy bármikor eszükbe jut labdával kapcsolatos játék, próbálják ki és dicsérjük a jó ötleteket, erőfeszítéseket! A körberajzolástól kezdve az esti fürdésnél való vízben forgatásig, bármi szóba jöhet!

Amikor elfogynak az egyéni ötletek – a laszti használatával kapcsolatban – akkor bevethetjük a saját javaslatainkat!

Fontos, hogy a betartandó szabályokat, mindig beszéljük meg előre, balesetek elkerülése végett!

Labdás játékok a lakásban.

Néhány ötlettel a labda otthoni használatára buzdítok mindenkit!

 • A labda gurítása bizonyos kijelölt helyekre (pl.: két párna közé, szék alá) vagy bedobása (pl.: üres szennyestartóba).
 • Labdavezetés kézzel, sétálva gurítással egy bizonyos kijelölt úton, ha ez már megy, akkor akadályokat is kelljen kerülgetni!
 • Labda vezetése gurítás helyett pattogtatással is játszható, ha megoldható és nem laknak alattunk.
 • A labdavezetéses játék másképpen, kéz helyett lábbal kell vezetni a labdát, óvatosan és lassan!
 • Ugyanez a játék, de például fakanállal vagy más eszközzel kell a labdát a helyes irányba terelni!
 • Labdát pókjárásban és rákjárásban is elvihetik a lakás egyik végéből a másikba. Legyen valami tétje, például amikor 5-ször ezt megteszi és olyan ügyes, hogy nem ejti le a labdát, akkor … !
 • A laszti feldobása (nem túl magasra) és elkapása is nagy kihívás a gyerekeknek. Ezt lehet fokozni, hogy egyet még tapsoljon is közben! Tapsolni a földre pattintások között is lehet.
 • Bármilyen egyensúlyozó feladat labdával. Például egy tollas ütőre téve kell végig vinni a lakáson és nem szabad leesnie.

Alakítsuk ki a megfelelő balesetmentes környezetet a gyermek számára, fektessük le a betartandó szabályokat! Ezek után élvezhetjük, hogy gyermekünk a labda segítségével úgy játszik otthon, hogy nem csupán elfoglalja, de fejleszti is magát!