Barion Pixel

Agresszív gyermek – Hogyan kezeljük?

Agresszív gyermek – Hogyan kezeljük?

Agresszív gyermek

Agresszív gyermek kezelése sok szülőnek okoz problémát! Óvodapedagógusként tudom, szinte elkerülhetetlen, hogy így viselkedjen az a gyermek, akinek nincs eszköze arra, mit tegyen azzal a feszültséggel, ami felgyülemlik benne. Különösen akkor okoz nagy gondot, amikor az agresszív gyermek verekedéssel próbálja enyhíteni a frusztrációját!

Szülőként mit tehetünk, ha verekszik a gyermek? Ajánljunk egyéb megoldási lehetőségeket a számára, amelyeknek segítségével más módot taníthatunk az agresszió levezetésére!

A verekedést és mások fizikai bántalmazását határozottan utasítsuk el, az ilyen viselkedés nem megengedhető!

Milyen segítséget adjunk az agresszív gyerkőcnek?

Két fontos területen mindenképpen fejlesztést igényel az agresszív gyermek:

  • Meg kell ismertetni vele az érzelmeket, tehát fejleszteni kell az érzelmi intelligenciáját!
  • Gyakoroltatni kell vele olyan kommunikációt, amelynek segítségével kifejezheti a már beazonosított érzéseit és a frusztrációja okát!

Mi az ovis csoportunkban a gyerekeknél az agresszió megelőzése érdekében erre a két fontos fejlesztési területre helyezzük a hangsúlyt!

Érzelmi intelligencia és kommunikáció.

Eredményesek vagyunk abban, hogy a gyerekek megtanulták kezelni a frusztrációjukat és a konfliktusok verbális megoldását alkalmazzák! Akiknek ez még gyakorlást igényel, már azoknál is nagy változás, hogy fékezni tudják az indulataikat és ezt meg is fogalmazzák!

Tanítsuk meg az agresszív gyereknek az érzéseket!

Beszéljünk az érzésekről és arról, hogy lehet ő vagy bármely társa feldúlt a harag érzés hatására, de ezt verekedés nélkül is lehet kezelni! Tanítsuk meg, hogyan ismerje föl magában és másokban az érzéseket! Ezzel tehetjük empatikussá és együttműködővé.

Gyakoroljuk, hogy tudjon arról beszélni, mikor, milyen helyzetben, mit érez. Oviskorban elég a hat egyetemes alapérzelmet megtanítani: harag, öröm, bánat, félelem, undor, meglepődés.

Gyakoroljuk az érzelmi kommunikációt az agresszív gyerkőccel!

Segítsünk az agresszív gyermeknek, hogy megtanulja kifejezni magát! Mondassuk el vele, amikor dühös, hogy mit érez és miért!

A csoportunkban, amikor a gyerekek mérgesen és felindultan elmondják egymásnak, hogy mit éreznek, ezzel máris levezetik a feszültségüket olyan szintre, hogy képesek lesznek higgadtabban tovább beszélgetni arról, hogyan oldják meg a konfliktusaikat.

Tanulja meg a gyerkőc átgondolni és kifejezni, hogy mire van szüksége és azt mondja is el!

A fentiekben javasolt megoldási technikákat csak felnőtt segítségével tudja megtanulni a gyermek, ezért nagyon fontos, hogy támogassuk és fejlesszük ezen a területen.

A szülőknek a “Csillagtündér mesésjáték módszer” és játék eszköztára nyújt ehhez segítséget, amelyet az ovis csoportunkban eredményesen használunk, nemcsak az agresszív gyermek viselkedésének kezeléséhez, de a gyerkőcök lelki egészségének megóvásához is!