Barion Pixel

A sírás felszabadít – A fiúknak is szabad sírni!

A sírás felszabadít – A fiúknak is szabad sírni!

A sírás

– “A sírás nem jó, a fiúk nem szoktak sírni!” – mondta egy 3 éves fiú az ovis csoportunkban. Óvó néniként én mégis sírtam, mert a szerepjáték ezt kívánta meg. A fiúcska is elkezdett sírni velem és alig akarta abbahagyni. Később megkérdeztem őt.

– “Melyik volt a legjobb játék?”

– “A sírás.” – felelte ő.

– “Miért?” – kérdeztem.

– “Jó volt sírni!” – válaszolta.

Miért jó a sírdogálás?

A sírás segítség lehet, mert a kicsi gyermeknek kevés eszköze van arra, hogy kifejezze a szomorúságát, a dühét, a tehetetlenségét. Muszáj valahogyan levezetnie a feszültségét,  megszabadulni a nyomasztó, fájdalmas érzésektől. Ezt csak a lányok tehetik meg? A fiúk nem?

Az érzelmek feldolgozásához segítségül szolgálhat a sírás. A gyerekeknek lehetőséget kell adni arra, hogy megkönnyebbülhessen a lelkük.

A gyerkőcöknek az óvodában – ha bánatuk és lelki vagy fizikai fájdalmuk van – egyformán joguk van az elfogadáshoz, támogatáshoz, vigasztaláshoz, síráshoz. Függetlenül attól, hogy fiú vagy lány. Gyermek, akit megillet a teljes elfogadás, tisztelet és a sírás joga. Nyugodtan kifejezheti az érzelmeit.

A régen berögződött mondások mint például:

  • “A fiúk nem sírnak!”
  • “Nem vagy te anyámasszony katonája!”
  • “Katona dolog!”
  • “Mit szólnak mások, hogy egy fiú sír!”
  • “Ne mutasd ki az érzéseidet!”

Nem biztos, hogy segítenek.

A pityergés a bánat érzés vagy szomorúság kifejezése.

Gyerekeknél a sírás, nemtől függetlenül elfogadható. A fiúknak is fontos, hogy megtanulják az érzéseket és tudjanak róla beszélni. Szükséges, hogy ők is fel tudják ismerni magukban és másokban. Ezáltal fejlődik az empátiájuk is. Ezek a képességek segítik az érzelmi intelligencia fejlődését, amely segít az érzelmi önszabályozás elsajátításában.

Kevesebb a konfliktus és az agresszivitás, több a verbális kifejezés és megoldás.

A mai vezetők, annál eredményesebbek, minél jobban bánnak az emberekkel és ez az érzelmi intelligencia szintjüktől is függ, amely az emberi kapcsolatok minőségét nagymértékben befolyásolja.

Az érzelmek felismerésének és kezelésének képessége segít a lelki egészség megőrzésében is.

A fiúknak is tanítsuk meg az érzelmeket és amikor “eltörik a mécses” nem baj, ha előfordul egy kis sírás!