Barion Pixel

Egészséges életmódra nevelés – Lelki egészség megóvása

Egészséges életmódra nevelés – Lelki egészség megóvása

Egészséges életmódra nevelés

Az egészséges életmódra nevelés az óvoda alapfeladatai közé tartozik. Az óvodában dolgozó kollégáimmal együtt, elhivatottan és természetes módon gondoskodunk – a tárgyi feltételek megléte mellett – a gyermekek testi és lelki szükségleteinek kielégítéséről.

Célunk a családi szokásokra építve és azokat kiegészítve az egészséges életvitel igényének kialakítása a gyerekekben, az egészséges életmódra nevelés.

Egészséges életformára szoktatás területei

Az egészséges életmódra nevelés területei a mindennapos ismétlődő tevékenységeink során a következők: táplálkozás, pihenés, testápolás, öltözködés, mozgás, levegőzés, gondozási feladatok, baleset megelőzés, lelki egészség.

Egészséges életvitelre szoktatás gyakorlati megvalósulása

Óvodánkban – amelyben óvodapedagógusként dolgozom – a helyi sajátosságoknak megfelelően valósul meg az egészséges életformára nevelés.

  • Az időjárásnak és az egyéni igényeknek megfelelően figyelünk az öltözködésre, testápolásra.
  • A gyerekek minden nap fogyasztanak friss gyümölcsöt, zöldséget. Óvodánkban őszi és tavaszi egészségnapot tartunk, ahol az egészséges életmódra nevelés, játékos interaktív formában több érzékszervet bevonva valósul meg.
  • A gyermekeket folyamatosan érzékenyítjük a természet és az élővilág szeretetére, ápolására, megbecsülésére, óvására, fenntarthatóságra, az egészséges életmódunk fontosságára.
  • Kihasználjuk a sószobánk adta lehetőségeket.
  • Egészséges táplálkozásra szoktatás mellett tudatosítjuk a gyerkőcökben a megfelelő folyadékfogyasztás fontosságát.
  • Minden évben januárban kerül sor a téli teahétre, amikor egy héten át, minden nap más növényből készült teát fogyasztunk.
  • A gyermekek érzelmi biztonságának megalapozásához és a kötődések kialakulásának elősegítéséhez , sok-sok játék segítségével teremtjük meg a lelkileg kiegyensúlyozott mindennapokat.
  • Sokat tartózkodunk a szabad levegőn és rengeteg mozgásos játéklehetőséget biztosítunk a gyermekek számára bent és kint egyaránt.
  • Biztosítjuk a megfelelő pihenés feltételeit.

Alábbiakban a lelki egészség fontosságára szeretném felhívni a figyelmet!

Egészséges életmódra szoktatás lelki egészség megóvásával.

Az egészséges életmódra nevelés területén, óvodai csoportunkban kiemelten foglalkozunk a lelki egészség megóvásával.

A mai fiatalok megnövekedett számban küzdenek mentálhigiénés problémákkal, ezért nagyon fontos a megelőzésre helyezni a hangsúlyt!

Csoportunkban az érzelmi biztonság megteremtése mellett megtanítjuk a gyermekeknek, hogyan tudják felismerni és kezelni az érzelmeket. Olyan érzelmi tudatosságot sajátítanak el, amelynek segítségével képesek kontrollálni az érzéseiket. Sokat gyakoroljuk azt a fajta kommunikációt, amely a konfliktusok megoldásánál kifejezésre juttatja az érzelmi állapotunkat. Továbbá azt is, hogy megfogalmazzuk, mire van szükségünk ahhoz, hogy visszaálljon a lelki egyensúlyunk.

Ezt a lelki egészséget karbantartó képességet az érzelmi intelligenciát fejlesztő “Csillagtündér mesésjáték módszer” segítségével sajátítják el a gyermekek, amely már a szülők számára is elérhető.