Barion Pixel

Érzelmi öngondoskodás – Tegyünk a lelki egészségünkért!

Érzelmi öngondoskodás – Tegyünk a lelki egészségünkért!

Az érzelmi öngondoskodás mit jelent?

Az érzelmi öngondoskodás számomra a lelki egészségünk alapját jelenti. Olyan képességek kialakítását, amelyeknek segítségével meg tudjuk őrizni a lelki egyensúlyunkat.

  • Olyan tudatosságot, amellyel felismerjük és kezelni tudjuk érzelmeinket.
  • Tisztánlátást, amellyel belátjuk, hogy mikor van szükségünk külső megsegítésre.
  • Elszánt, bátor tetteket a megoldás megkereséséhez és a szükséges segítség kéréséhez.

Általában mit teszünk, hogy fájdalommentesen jól érezzük magunkat?

Érzelmi öngondoskodás, ha teszünk azért, hogy megszabaduljunk a fájdalmaktól és visszanyerjük jó közérzetünket. Különböző eszköztárunk van fájdalmaink enyhítésére és megszüntetésére.

A fizikai fájdalmak megszüntetésére mindenkinek megvannak a saját jól bevált módszerei, útjai. Használunk fájdalomcsillapító krémeket és tablettákat, ha ezek nem segítenek akkor felkeressük a megfelelő szakorvost.

A lelki fájdalmak tekintetében, jó esetben kibeszéljük magunkból a problémákat illetve valamilyen oldást keresünk, nyugtatók vagy egyéb szerek használatával. Végszükség esetén pszichológust vagy pszichiátert keresünk fel.

Sok esetben a fizikai fájdalmakat jobban tudjuk kezelni, mint a lelki történéseket. Úgy tűnik, hogy az érzelmeinknek jobban ki vagyunk szolgáltatva és nehezebben birkózunk meg a lelki eredetű problémákkal.

Hogyan gondoskodhatunk önmagunkról érzelmileg?

Az érzelmi öngondoskodás lehetőséget ad a lelki egészség megtartásához, amely a fizikai egészséghez is rendkívül fontos. Tudjuk, hogy sok fizikai betegség lehet lelki eredetű. A túl sok konfliktus, a félelmek és a szorongást okozó stressz láthatatlanul vezethetnek a különböző betegségek kialakulásához.

Érzelmi öngondoskodás során megelőzhetjük illetve időben segítséget találhatunk a lelki problémákra.

Tanuljuk meg felismerni önmagunk és mások érzéseit és a megfelelő módon kommunikálni! Ez nem más, minthogy fejlesztjük az érzelmi intelligencia szintünket.

Az érzelmek felismerése és beazonosítása által, több információhoz jutunk, amelyek segítségével könnyebb kideríteni  a problémák okait. Ezáltal észrevesszük, hogy milyen indíttatásból, milyen ki nem elégített szükségletek miatt történnek a konfliktusok. A kiváltó okok megértése és a történések empatikus elfogadása, feldolgozása vezet a megoldáshoz.

Figyeljük magunkat és viselkedésünket! Minél hamarabb vesszük észre, hogy nem úgy érezzük magunkat és nem úgy reagálunk dolgokra, ahogy szoktunk. – annál hamarabb tudunk az érzelmi öngondoskodás útjára lépni.

  • Figyeljük meg, hogyan érezzük magunkat!
  • Milyen esemény váltotta ki ezt az érzést?
  • Milyen szükségletünk nem elégült ki? Mire lenne szükségünk?

Ezeket a tényeket megfelelően kommunikálva – egy megbízható lelki társnak – beszéljük ki magunkból! Ez sokat segíthet!. Beszélgessünk erről azzal az illetővel is, akire ez tartozik. Beszéljünk az érzésekről! Mondjuk el, hogy mire van szükségünk!

Vannak olyan helyzetek, amikor ez sem segít. Mit tehetünk ilyenkor? Inkább változtassunk a körülményeken, mint hogy a lelki egészségünk károsodjon!

Tanítsuk meg a gyermekeinknek is, ezt az érzelmi tudatosságot!

Az érzelmi öngondoskodás módja átadható a gyermekeinkkel való sok-sok beszélgetéssel és jó minta adásával, érzelmi intelligenciájuk fejlesztésével. Beszélgessünk velük sokat az érzelmekről!

A Csillagtündér mesésjáték módszer játékai, ebben is segítenek a szülőknek!