Barion Pixel

Nehéz a gyereknevelés – érzelmileg fejleszd magad!

Nehéz a gyereknevelés – érzelmileg fejleszd magad!

Nehéz a gyereknevelés

Lehet, hogy nem vállaltam volna gyereket, ha tudtam volna, hogy ilyen nehéz a gyereknevelés

Te is gondoltál már erre? Ha téged is  mardos a bűntudat és szégyenérzet emiatt, akkor segítek neked abban, hogy  kiderítsük valóban rossz szülő lennél vagy valami másról szól ez a gondolat?

Megnyugtatlak, hogy nem vagy egyedül! Ez nemcsak a te gondolatod, nagyon sok szülőben felmerül, hogy nehéz a gyereknevelés. Sajnos nincs olyan, hogy szülő előkészítő, mint az iskolában az előkészítő foglalkozások. Pedig de jó lenne! Mint ahogy arról sem esik szó, hogy mire kell felkészülni  egy házaspárnak, amikor megszületik a gyermekük.

A gyermeknevelés óriási kihívás, amely folyamatos  alkalmazkodást és tanulást kíván. Rengeteg lemondással jár, de ugyanakkor csodálatos és felemelő érzés szülőnek lenni. Miért nincs olyan lehetőség, hogy mielőtt megszületik a gyermekünk beiratkozhatnánk egy úgynevezett szülők iskolájába? Beiratkoznál, ha lenne ilyen?

Bizonyára veled is előfordult már, egy elkeseredett pillanatodban, hogy azt gondoltad, mennyivel könnyebb lenne az életem, ha nem lenne gyerekem.  A következő pillanatban pedig jött a kínzó érzés és bűntudat, hogy egy szülőnek ilyenre nem is szabad gondolni. Sajnos van az a szituáció, amikor annyira kiborulsz, hogy megfordul a fejedben.

Persze ezt nagyon szégyenled, dühös vagy magadra, amiért ilyet gondoltál és visszaszívod, hogy meg nem történtté tedd, hiszen a gyermekedet szereted a legjobban  a világon. Nem is érted, hogyan juthatott ilyen eszedbe. Csak hát annyira kimerült,  frusztrált és elkeseredett vagy. Nem látod a kiutat és  a megoldást! Sokszor tépelődsz és amikor ugyanazok a dolgok ismétlődnek és borítanak ki újra, amit nem tudsz megoldani, akkor végeláthatatlannak tűnik, hogy mikor fog ez megoldódni és mikor lesz végre könnyebb.

Későbbi gyermekneveléssel járó megpróbáltatások

Aztán látod, hogy később sem lesz könnyebb, sőt fokozottan nehéz a gyereknevelés.

„Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond!”

tartja a mondás és bizony, amit nem tudunk megoldani, amíg kicsi a gyerek az később csak még több problémát okoz.

Mégse gondold, hogy ez így marad! Kizárólag rajtad múlik, hogy hagyod magad sodródni az árral vagy felveszed a kesztyűt és beleállsz a helyzetekbe. Igen, bele kell állni! Az a tapasztalatom, hogy mostanában a szülők félnek nemet mondani gyermeküknek és felvállalni egy konfliktust. De ez is csak azért történik, mert eszköztelenek, nincs  megfelelő tudásuk hozzá. Ilyen egyszerű!

Kíváncsi vagy, hogy a több évtizedes tapasztalatommal én mit tanultam a gyermeknevelésről?

Mielőtt kifejtem, megosztom veled egy szülői tapasztalásomat, amelyből én is sokat tanultam.

Annak idején idősebb kisiskolás gyermekem, kikérte magának, hogy ne mondjam el minden este, hogy menjen el zuhanyozni, hiszen ő ezt már magától is tudja. Azt gondoltam igaza van, elég nagy már, nem fogok szólni. Három nap múlva a 2 és fél évvel fiatalabb gyermekemnél kiderült, hogy már három napja nem zuhanyozott. Megkérdeztem, hogy miért nem? Azt felelte. – „Anya! Hát nem szóltál!”

Nevelőként nekem kell folyamatosan alkalmazkodnom a gyerekek életkori sajátosságaihoz, attól függően, hogy melyik hány éves. Nekem kell felmérnem, hogyan fejlődnek és ezzel párhuzamosan hogyan változnak az igényeik. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan meg kell újulni, tanulni és fejlődni kell szülőként. Ez a módja és útja, de ez ne rémisszen meg!

Nagyon izgalmas dolog egy-egy kihívásnak eleget tenni és megélni  a sikerélményeket, amelyek magával ragadnak és további tettekre sarkallnak. Minden szülőnek van problémája, minden gyermeknek más és más az igénye. Nem vagy egyedül, mások is ugyanúgy küzdenek, mint te.

Tehát nem arról van szó, hogy rossz szülő lennél, hanem csak arról, hogy nem tudod, hogyan old meg a nevelési helyzeteket. Ezektől aztán egyre idegesebb és frusztráltabb leszel. Folyamatosan kudarcokat élsz meg és a végén már nem látsz a tehetetlen dühtől. Ez aztán olyan nyomasztóan hat rád, hogy elkeseredett, csalódottságodban már legszívesebben abbahagynád az egészet és valami másik dimenzióba kívánkozol, hogy megszabadulj a kínjaidtól.

Hát persze, hogy a “csodába kívánod” az egészet! Óhatatlanul előtörnek az örültebbnél örültebb gondolatok a fejedben. Az agyad ötleteket gyárt, hogyan szabadulhatnál  ebből a képtelen helyzetből! Például: “Mi lenne, ha nem lenne gyerekem?”

Mit vár el a társadalom a gyermeket nevelő szülőktől?

Ráadásul a társadalom megköveteli, hogy ha megszületik a gyermeked, akkor természetes módon válj szülővé. A szülőség csak egy titulus, csak hát nem volt hozzá előzetes képzés.

  • Egy jó étel elkészítéséhez is kell egy recept és még az is gyakorlatot kíván, mire  sikerül finoman elkészíteni.
  • Az autóvezetéshez elméleti és gyakorlati vizsga tartozik és még azután is  rutint kell szerezni.

De a  szülőtől minden előzetes oktatás és felkészítés nélkül elvárják, hogy értsen a gyermek neveléséhez.  A szülő azt éli meg, hogy tanácstalan és tehetetlen, nehéz a gyereknevelés, de nem elvárható tőle, hogy mindenhez azonnal értsen!

Tehát a gyermeknevelés kapcsán irreálisak az elvárások! Nem gondolhatunk és nem mondhatunk olyat, hogy rossz szülő az, aki csupán tapasztalatlan, hiszen folyamatosan tanul, próbálkozik és így fejlődik. Ez lenne a normális hozzáállás, ítélkezés és bírálat helyett! Szülőként senkinek nem kellene szégyenkeznie!  Neked sem kell!

Gyermeknevelést segítő eszközök

A gyermeknevelés, az érzelmek menedzsmentje  is tanulható és ehhez ma már lehet megbízható forrásokat találni, én is ehhez nyújtok segítséget.

Jelenleg te is úton vagy a vágyott céljaid felé.  Számodra is elérhető, hogy örömtelibb legyen a gyermeknevelés! Te is képes vagy olyan tudásra szert tenni, amellyel kiszámíthatóan és magabiztosan tudod kezelni az érzelmi kihívásokat, legyen szó magadról vagy gyermekedről.

Nem a megoldásra váró érzelmi problémák tűnnek el az életedből, de a megváltozott hozzáállásoddal már másként fogod megélni, mivel tudod, hogyan lehet kezelni és megoldani őket.

Érzelmi menedzsment elsajátításával magabiztos és eredményes szülőként te is magad mögött hagyhatod az örökös frusztrációt, szorongást és félelmeket, valamint azt a folyamatos szorongást, amelyet az a tudat okoz, hogy nehéz a gyereknevelés.

Az érzelmi folyamatok lejátszódása általában hasonló  sorrendben történik, csupán a csomagolás változik. Figyeld meg, hogy egy-egy érzelmi frusztrációdat, milyen előzmény váltja ki! Ha ezeket megjegyzed, már előre fel tudsz készülni rá, de legjobb esetben meg is tudod előzni.

Ez magadra ugyanúgy  vonatkozik, mint a gyermekedre. Amikor magadon megtanulsz valamit, azt a gyermekeddel kapcsolatban is jól tudod alkalmazni. Sőt erre van szükség!

A változás belőled indul, neked kell változnod, hogy változtathass a körülményeiden!

Az érzelmek megfigyelése, beazonosítása és kimondása elengedhetetlen, ha fejlődni szeretnél. Ezzel kezdődik és bár könnyűnek látszik,mégsem az, gyakorolni kell. Különösen azoknak okoz nehézséget, akik úgy nőttek fel, hogy nem beszélgettek velük az érzéseikről. Te már ne kövesd el ezt a hibát! Beszélgess sokat gyermekeddel az érzelmekről! Ez rengeteget fog segíteni abban, hogy megértsétek egymást és az érzelmi konfliktusokban együtt tudjatok működni. Már ma kezdjétek el! Tapasztalni fogod a pozitív változást!