Barion Pixel

Mi kell a jó házassághoz? – 2 fontos tényező

Mi kell a jó házassághoz? – 2 fontos tényező

Mi kell a jó párkapcsolathoz?

Mindenki olyan házastársi kapcsolatra vágyik, amely minőségi és hosszan tartó. A jó házassághoz szükséges egy olyan kapcsolat nő és férfi között, amelyben kialakul egy erős, egészséges kötődés. Ezt folyamatosan ápolva és fenntartva, lehet elősegíteni a fizikai- és lelki egészség megóvását, amely fontos mindkét félnek.

A jó házassághoz sok összetevő szükséges, azonban két nagyon fontos tényező, alapvetően meghatározza, hogy milyen lesz a házastársi kapcsolat minősége:

Az önismeret és a kommunikáció.

A boldog házassághoz önismeret és kommunikáció szükséges.

Önismeret

Az önismerettel megkönnyítem magam számára a megfelelő párválasztást, mert tudom, hogy mire van szükségem. Fel tudom mérni, hogy a választott páromban megvannak-e azok a tulajdonságok és készségek, amire nekem szükségem van. Ha mindkét fél látja ezt a másikban, saját önismeret tükrében, akkor sok csalódás elkerülhető. Így mindketten, sokkal könnyebben tudnak alkalmazkodni és megfelelni egymás igényeinek, a vágyott  házastárs modellnek.

Ehhez szükséges azonban, hogy akarjuk megismerni magunkat! Fejlesszük az önismeretünket! Az emberi kapcsolataink nagymértékben függnek az önismeretünktől:

 • Kell, hogy tudjam, hogy milyen személyiségű barátokra vágyom?
 • Ismernem kell magamat, hogy értsem, hogyan működöm!
 • Mi az én értékrendem és mi jelent biztonságot a számomra?
 • Ismernem kell a korlátaimat és a szárnyaló, tehetséges oldalamat is!
 • Tudnom kell, hogy mik azok a dolgok, amiket semmilyen módon nem tudok elfogadni és nem is akarok!
 • Tisztában kell lennem a vágyaimmal és céljaimmal!
 • Látnom kell, hogy mire van szükségem, mi tesz boldoggá és kivel tudom mindezt elérni, amikor párt választok!
 • Meg tudom-e adni a másik fél számára, amire neki szüksége van, úgy hogy közben én sem sérülök, sőt kiteljesedhetek?

Önmagunk ismeretében és a másik embert megismerve, könnyebb előre feltérképezni, hogy érdemes vagy sem, hosszú távon tervezni egy kapcsolatot, amely egy jó házasság alapját képezheti a jövőben.

Kommunikáció

A kommunikáció elengedhetetlenül fontos az ismerkedéshez, kötődések kialakításához, kapcsolataink ápolásához és fenntartásához. Amikor megfelelő önismerettel rendelkezünk és ilyen módon kommunikálunk, óriási segítséget nyújtunk a velünk szorosan kapcsolatban álló emberek számára. Ez alapvetően meghatározza a baráti kapcsolatainkat és a jó házasságunkat. Ezért fontos, hogy beszéljünk, arról, hogy mit érzünk, mit szeretnénk! Ezzel hihetetlen segítséget nyújtunk önmagunknak és a hozzánk közel állóknak!

A jó házassághoz fontos az önismereten alapuló, kölcsönös és folyamatos kommunikáció. Ismerve önmagunkat, tudunk egymásnak segíteni abban, hogy “jól szeressük egymást”!

Képzeljük el, hogy házastársunk egy labirintusban van és nem tudja merre menjen, hogyan találjon ki belőle! Tudja, hogy ha megtalálja a kijáratot, boldog és elégedett lesz. Mi nagyon szeretjük őt és szeretnénk neki segíteni. A segítségnyújtás minket is boldoggá tesz! Folyamatosan kommunikálunk vele. Elmondjuk, hogy mikor merre menjen, mire vigyázzon! Folyamatosan vezetjük, úgy hogy közben biztonságban érzi magát, mert tudja, hogy számíthat a segítségünkre.

A kulcs, az őszinte párbeszéd az érzelmekről és szükségletekről!

Ez mindkét házastárs számára könnyebbséget jelent és segít elérni a kölcsönös bizalomra épülő örömteli eredményt, elégedettség érzésével kísérve.

A jó házastársi kapcsolathoz kölcsönös kommunikáció szükséges.

Egy jó házasságban fontos egymás minél jobb megismerése, amelyet megkönnyíthetünk egymás számára a folyamatos és kölcsönös beszélgetésekkel, visszacsatolásokkal:

 • Mondjam el, hogy mi zajlik bennem! Nem tudja a párom kitalálni, hogy mit gondolok vagy mit érzek bizonyos szituációkban. Beszéljünk az érzésekről!
 • Miért gondolom vagy érzem ezt? Milyen rossz korábbi élmények vagy rosszul rögzült családi szokások miatt lehet feszültség bennem?
 • Mire lenne szükségem? Mit szeretnék? Keressünk rá közösen megoldásokat!
 • Milyen problémák merülnek fel, amelyekről azonnal kell beszélni és megoldást keresni?
 • Mi az, ami folyamatos frusztrációt okoz és amelyen változtatni kell, mindenki érdekében?
 • Milyen kölcsönös munkamegosztás lenne jó, amely mindkét fél számára megfelelő?
 • Mivel tudjuk egymást segíteni, hogy kiteljesedjen a családi szerepében, munkájában, tehetségében, stb. ?

Folytathatnánk a példákat, de a lényeg, hogy az egymásról szerzett ismeretek birtokában tudunk, empatikusan alkalmazkodni és együttműködőek lenni.  Az erős és biztonságos kötődéshez és annak folyamatos megerősítéséhez, nélkülözhetetlen a jó kommunikáció, önismerettel fűszerezve. Ezzel a válások nagy százaléka megelőzhető és elkerülhető lenne.

A megszületendő gyermekek ilyen családban felnövekedve, egy jó mintát vihetnének magukkal az ő házassági kapcsolatukba is.

Kell, hogy ismerjük magunkat! Legyünk tisztában az érzéseinkkel és merjünk azokról beszélni is, így segítve egymást a hosszú, boldog, jó házassághoz!