Barion Pixel

Játékötlet gyerekeknek otthonra! – Motiváljuk a gyerekeket!

Játékötlet gyerekeknek otthonra! – Motiváljuk a gyerekeket!

Játékötlet gyerekeknek.

Játékötlet gyerekeknek, nagyon motiváló tud lenni, ha érdekes vagy sokféle eszközt kínálunk hozzá. Óvodapedagógusként tudom, hogy a gyerekek képzeletvilága hihetetlenül gazdag és nagyon kreatívak tudnak lenni. Elég nekik, egy-két pici, fantázia megindító gondolat és máris szárnyalnak!

Egy otthoni, önálló játékra indító ötlet, jó szolgálatot és örömteli élményt adhat a család minden tagjának. 

Játékelképzelés gyermekeknek otthonra.

Jó játékötlet gyerekeknek, például egy terepasztal készítése. Ehhez gyúrjunk össze egy nagy adag só-liszt gyurmát! (Ha ehhez nincs alapanyag, nem baj. Egyéb anyagokkal is helyettesíthető, erre is adok ötletet.)

A gyerkőcök tetszőleges felületre készíthetnek egy falut vagy várost. A gyurmából házakat és fákat készíthetnek, amelyet be is festhetnek, de ételfestéket használva, már lehet színes só-liszt gyurmát is készíteni. Az utcákat érdemes előre kijelölni – attól függően, hogy kartonlapra vagy egy kis asztalra tervezzük – akár felrajzolni vagy papírcsíkok leragasztásával láthatóvá tenni.

Az elkészült város útjaira: kisautók és kisemberek, a faluk udvarára: kis állatok helyezhetők el, az otthoni játékos készletekből. Erről a 3D-ben megalkotott remekműről fotót is készíthetünk és kitehetjük a közös zárt csoportokban megosztásra. A sikerélmény az önbizalom fejlődését is segíti!

Ez a lehetőség, nagyon megmozgatja a gyerekek fantáziáját és beindítja a kreativitásukat. A terepasztal elkészítése fejleszti a finommotorikát és még sok-sok egyéb képességet. Olyan izgalmas lehetőség, amelyekben a gyermekek hosszú időn keresztül lefoglalják magukat egyedül. Nemcsak amíg elkészítik, de utána is sokáig játszhatnak vele, tovább fejleszthetik! Kellemes érzelmek társulnak a játékhoz, hiszen a saját alkotásuk.

A témaválasztás végtelen, a gyermekek fantáziája határtalan!

Például: őserdő, tengeri világ, dinoszauruszok földje, vasútvonal, űrlények világa, eszkimók földje, óvoda vagy iskola udvara, egyéb kedvenc mesékből ötletek.

Ugyanaz a játékfelvetés gyerkőcöknek, más alapanyagokból.

Játékötlet gyerekeknek többféle megoldási lehetőséggel is adható. Ha nincs só-liszt gyurmához alapanyag, a fenti ötlet, síkban is megvalósítható. Papír, színes ceruza, festék, olló, ragasztó szükséges hozzá.

A megrajzolt, kiszínezett és kivágott házak, fák és egyéb részletek, egy nagyobb felületre, szintén elhelyezhetőek vagy felragaszthatóak. A végeredmény ugyanaz lesz, csak síkban.

Gazdagíthatjuk a képet úgy, hogy papír helyett vagy azokat kiegészítve más anyagokat is használunk, így különböző textúrákat hozhatunk létre. Textil anyagokkal, fonalakkal, vattával, gyűrt újságpapírral, lencsével, tökmaggal, búzadarával, rizzsel, stb.

Játékötlet csemetéknek újrahasznosított anyagokból.

A fenti terepasztal témát tovább gondolva, játékötlet gyerekeknek, az újrahasznosítható anyagok felhasználásával is adható.

Amikor a megmaradt és újrahasznosítható anyagokra gondolunk – amellyel a környezettudatos és egészséges életmódra nevelés fontos részét valósítjuk meg – újra kiléphetünk a síkból és alkothatunk térben.

otthoni kincsvadászatos játék kerekedhet abból, hogy keressük meg azokat az újra hasznosítható tárgyakat az otthonunkban, amelyekből készíthetünk egy terepasztalt!

Például: WC-papír guriga, üres flakonok (űrhajó), tejfölös dobozok (eszkimó házak) , elhasznált újságpapírok, kupakok, régi csomagoló papírok, stb. A kincsekből pedig, indulhat az építkezés!

A gyerekek egy-egy ilyen ötletadás kapcsán, megtáltosodnak és végtelen mennyiségű, csodálatos ötleteik támadnak. Olyan alkotó tevékenységbe kezdenek, amelyben elmélyülve, rengeteg képességük fejlődik.

Adjunk tehát ötleteket, eszközöket a gyerkőcöknek és nem lesz probléma, hogy az ovis gyermek vagy az iskolás unatkozik otthon!