Barion Pixel

Menjen a gyermek oviba vagy ne?

Menjen a gyermek oviba vagy ne?

Menjen a gyermek oviba vagy ne, a pandémia ideje alatt?

Sok szülő nem tudja, hogyan döntsön. Menjen a gyermek oviba vagy ne, amíg tart a járvány? Keverednek a szülői félelmek, a betegségtől illetve, hogy a gyermek kimarad valamiből Az sem mindegy, hogy milyen korú vagy személyiségű a gyerkőc. Kevés információ birtokában, nehéz a jó választ megtalálni. Gyűjtsünk össze minél több konkrétumot, hogy jó döntést lehessen hozni!

Most menjen a gyermek oviba vagy ne?

Minden szülő tudja, hogy most milyenek a saját körülményei és lehetőségei.

Érdemes mérlegelni, hogy például:

 • Tud-e home office-ban dolgozni? Ha igen, a gyermeke olyan természetű-e, hogy el tudja magát foglalni?
 • Van-e otthon olyan családtag, aki veszélyeztetett, mert idős vagy mert alapbetegsége van?
 • Tud-e valaki más vigyázni a gyermekre, akiben megbíznak és nem veszélyeztetik az ő egészségét?
 • Egyébként is otthon vannak kis tesóval és nem probléma otthon tartani.
 • Meg tudnák oldani, hogy otthon tartsák, de inkább elengedik az óvodába és vállalják a rizikót.
 • Nem éri meg, hogy kiessenek a munkából a betegség miatt, ezért  otthon tartják és felváltva dolgoznak.
 • Nem tudják megoldani és muszáj, hogy menjen oviba.
 • Az ovis csoportjuk már volt bezárva és az ott dolgozó felnőttek átestek a fertőzésen, így kisebb a kockázat.

Óvodai életről a járvány idején.

Még több információ a döntéshez, hogy menjen a gyermek oviba vagy ne. Egy kis betekintés, hogyan zajlik most az élet az óvodákban.

Az óvodákban dolgozók egész nap maszkot viselnek. A gyermektől – természetes módon – nem lehet távolságot tartani. Ők sem tudnak egymástól távolságot tartani.

 • Nem lehet nem megfogni a gyerkőc kezét, amikor kinyújtja és nem megvigasztalni, ha arra van szüksége. Ez jelenthet ölelést, ölbe ültetést, simogatást.
 • Egy asztalnál ülve, nem lehet azt mondani, hogy álljon másfél méter távolságra és úgy beszélgessen a felnőttel.
 • Amikor beletüsszent vagy köhög egy gyermek a levegőbe, nem lehet a szobát azonnal kifertőtleníteni.
 • Amikor nem tudja az orrát vagy WC-használat után a popsiját rendbe tenni, kötelessége az ott dolgozó felnőttnek, ugyanúgy segíteni.
 • Nem lehet annyiszor kezet mosni, ahányszor a gyermekkel érintkezés történik vagy azzal, amit megfogott.
 • Amikor étkezési idő van, nem lehet maszkkal letakart szájjal enni és inni.  Ami a szobai légtérben van, óhatatlanul a felnőttbe kerül. Függetlenül attól, hogy egész nap maszkon át beszél a gyerekekhez.

Egyéb szempontok:

Az oviban dolgozó felnőttek terheltebbek, mert sok beteg kolléga helyett is dolgozni kell. Több adminisztrációs munka van, mert a szülők felé, pótolni kell valahogyan a személyes kapcsolattartást. A gyermekek be- és kikísérgetéséhez többlet munkát vállal mindenki, amióta nem mehetnek be a szülők az óvodába. Hidegből a melegbe és melegből a hidegbe, egy plusz betegségforrás.

A megnövekedett és fokozott higiéniai és fertőtlenítési szabályok, rendkívül sok fárasztó és megterhelő munkát jelentenek az elvégzők számára, akik maximálisan megtesznek mindent ennek érdekében.

Rengeteg plusz adminisztráció is jár ezzel az időszakkal. Az állandóan változó helyzetek miatt, újabb és újabb változások és intézkedések, szervezések, variációk és megoldandó feladatok tornyosulnak.

A szülők részéről felmerülő igények, problémahelyzetek megoldása és segítségnyújtás is maximális odafigyelést igényel, ebben a kiszámíthatatlan és nehéz helyzetben. Rendkívül fontos az óvodában dolgozóknak, hogy a szülőknek is megadják a lehető legtöbb segítséget, amely a gyermek érdekét szolgálja.

Az óvodában dolgozó felnőttek számára, ebben az időszakban is a gyermek az első!

A gyermek az első, akinek az ünnepekre való érzelmi hangolódás és varázslat megteremtése illetve a harmonikus és biztonságos szeretetteljes légkör biztosítása, ugyanúgy megvalósul. Az a legfontosabb, hogy ő szeretve érezze magát, örüljön és boldog legyen! A gyermek testi- és lelki egészsége kiemelten fontos!

Talán könnyebb így dönteni, hogy menjen a gyermek oviba vagy ne?

Mindenkinek tudnia kell, hogy milyen lehetősége van, mekkora kockázatot vállal, mennyire felelősségteljes, figyel-e másokra is. Ő ismeri a gyermekét és a saját óvodájuk, csoportjuk helyzetét.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy minden szülő betartsa a következőket:

Csak egészséges, tünetmentes gyermek járjon az óvodába. Így nem betegítik meg egymást, a felnőtteket és nem viszik haza a vírust sem. Ezek betartásával nem kell bezárni a csoportokat. Amint kiderül, hogy valamilyen tünete van egy gyermeknek, a lehető leghamarabb vigyék haza és csak egészségesen vigyék vissza újra. Ez mindenki érdeke!

Vigyázzunk magunkra, figyeljünk egymásra, segítsünk egymásnak, amivel és ahogyan tudunk!

Mindenkinek jó egészséget kívánok!