Barion Pixel

Gyermeked verekszik – mert nincs más eszköze

Gyermeked verekszik – mert nincs más eszköze

Gyermeked verekszik

Gyermeked verekszik, ezért sok problémád van. Hiába mondtad el már százszor, hogy ne csinálja, „falra hányt borsó”! Már büntiket is kapott, de te jobban szenvedtél tőle mint ő, és az sem segített.

Az oviban sokszor van rá panasz, hogy bántja a társait, amiért te is szégyenkezel és roppant kínosnak érzed. Azzal ámítod magad, hogy más a hibás, de a lelked mélyén tudod, hogy ez nem vagy csak részben igaz.

Gyermeked verekszik otthon is, agresszív, nem tudja levezetni az indulatait és nem tudod, hogyan segíts neki. Előfordult már, hogy téged is bántott, ami a lelkednek sokkal jobban fájt, mint a testednek.

Mindent megkap tőled és csalódott vagy, mert nem ezt érdemled. A tesójával is verekszik, így félsz, nehogy valami baleset történjen. Tervezed, hogy beíratod valami sportra, hátha segít. Ha már jártok, szomorúan konstatálod, hogy nem változott semmi. Sokszor vagy dühös, de leginkább elkeseredett, mert képtelen vagy megoldást találni. Az jó, ha sportol valamit a gyerkőc (foci, judo, úszás), az energiái levezetődnek és jót tesz az egészségének, de ettől még az érzelmeit nem fogja tudni kezelni.

Ott az adott sport technikáját tanulja meg és közben mozog, de neki érzelmi menedzsmentet kéne tanulnia.

Mire van szüksége egy verekedős gyermeknek?

Amikor gyermeked verekszik és elmondod neki százszor, hogy mit ne csináljon,  az alábbi okok miatt nem ér semmit:

  •         azt elmondod, hogy mit ne csináljon, de azt nem, hogy mit csináljon helyette.
  •         nem veszed figyelembe, hogy élmények és tapasztalatok által tanul és ért meg dolgokat, nem magyarázatokból
  •        az érzelemkezelés egy nagyon összetett folyamat, amely még a felnőttek számára is kihívást okoz, lehetetlenség elvárni egy ovistól, hogy magától tudja

Fentiek tükrében tehát, a ne csináld helyett azt mondd, hogy mit csináljon. Adj neki javaslatokat, ötleteket a megoldásra.

Magyarázatok helyett példákat mutass neki! Amikor te érzel haragot és dühöt, hogyan vezeted le. Ha itt van elakadásod, akkor neked is tanulnod kell. Az érzelmek kezelésének megtanításához, ismertesd meg vele az érzelmeket, hogy egyáltalán tudjon a létezésükről.

Gyermekednek nem kell verekednie, ha kap segítséget az érzelmi feszültségének levezetéséhez

A te gyermeked is meg tudja tanulni az érzelemkezeléshez szükséges alapokat. Társaival kevésbé lenne agresszív, törekedne egyéb megoldásokkal is megfelelni a mindennapos érzelmi kihívásoknak.

  • Jobb lenne a kapcsolata a gyerekekkel, több barátra is szert tehetne.
  • Az óvó nénitől a dicséretek maradnának meg benne a sok elmarasztalás helyett.
  • Otthon is kevesebb veszekedés és több nyugalom jellemezné az együttlétet.
  • Gyermeked visszakapná az önbizalmát és az önbecsülését, hiszen nem azt élné meg folyamatosan, hogy vele mindig baj van és ő egy rossz gyerek, amit végül el is hitt magáról és már csak ezért is viselkedett „rosszul” eddig.
  • Neked sem kellene szégyenkezned, egy másfajta jobb érzésekkel teli életet élhetnétek.

Ez számodra is elérhető! Ne törődj bele, hogy gyermeked verekszik! Az az óvodás fiú, aki egy fejjel magasabb és egy évvel idősebb volt társánál, képes lett volna komolyan bántani a másik gyerkőcöt az oviban, de nem ezt tette, amikor konfliktusba keveredett vele.

– “Agyon akartam csapni, de végül én csak meglöktem” – mondta nekem, az az ovis csoportomba járó fiúcska, aki már kezelni tudta az érzelmeit.

Hogyan tudott ez a gyermek a verekedési viselkedésén változtatni?

Ő már képes volt felismerni a haragját, megállítani a féktelen indulatát és lecsillapítani egy mérsékelt fokozatra.  Zaklatottságában sírva és mérgesen mondta nekem az eseményeket és kérte, hogy menjek és tartassam be a játékszabályt a társával is, mert ez így nem igazság, amit csinál.

Ezzel a verbalizált cselekedetével tovább csillapította a bosszúságát, időt nyert, a negatív energiák folyamatosan vesztettek erejükből, továbbá az igazságtétel kérése is megnyugváshoz vezette őt. A felzaklatottságból, így jutott el a lecsillapodáshoz, mert volt hozzá egy jól működő sémája.

Élmények és tapasztalatok által tanulta meg, hogyan működnek benne az érzelmek, milyen cselekvésre késztetik és hogyan lehet ezeket kezelni. Ez az érzelmi menedzsment, amelyet megtanult az óvodában az általam megalkotott Csillagtündér mesésjáték módszer alapján.

Ez egy bonyolult folyamat, mégis az oviskorú gyerkőcök  is képesek elsajátítani, mivel az életkori sajátosságaiknak megfelelő módon épültek egymásra a tanulást segítő mozzanatok.

Azt a keretrendszert, amelybe a mesésjáték és még egyéb módszerek is beépültek, úgy strukturáltam, hogy az érzelmi menedzsment és kooperatív érzelmi kommunikáció elsajátításához szükséges tudást, az általam mentorált szülő is át tudja adni gyermekének, hogy ő is képes legyen kezelni az érzelmeit.

Ha neked is kihívást okoz, hogy gyermeked verekszik és nem tudja, hogy hogyan kommunikálja és menedzselje az érzelmeit, akkor most már látod, hogy ez tanítható, de nem várható el tőle, hogy magától tudja. Ha szeretnéd az érzelmi fejlődését segíteni, akkor tedd meg a megfelelő lépéseket!