Barion Pixel

Elégedetlen gyermeked – azt add, amire szüksége van

Elégedetlen gyermeked – azt add, amire szüksége van

Elégedetlen gyermeked

Mindent megadsz neki, mégis elégedetlen gyermeked. Ha nem érted, hogy miért, akkor segítek neked egy új nézőpontból megérteni a helyzetedet.

 • Rengeteg pénzt költesz, mindent megveszel csemetédnek, amiről te gyermekkorodban csak álmodoztál, mégsem látod azt az örömöt, amit te éreztél volna gyermekként!
 • Sokat dolgozol, hogy széppé varázsold a környezetét, de ő nem nagyon értékeli az erőfeszítéseidet.
 • Igyekszel a kedvére tenni, hogy boldogabb gyermekkora legyen, mint a tiéd volt, ennek ellenére inkább elégedetlen és úgy látod semminek nem tud örülni.
 • Beíratod drága elfoglaltságokra és komoly logisztikai kihívások árán, de megoldod valahogy az oda juttatását, hogy neki jó legyen.

Szerinted jogosan elvárható, hogy ha ennyi mindent megteszel érte, legalább legyen szófogadó és viselkedjen rendesen. Ezzel szemben azt éled meg, hogy elégedetlen, érzelmileg kezelhetetlen és nem érted, hogy mit kellene még tenned.

Mindent megteszel érte és semmi nem elég? Mégis elégedetlen gyermeked!

 • Ez a hála?
 • Széthajtod magad az anyagiakért, kiteszed a lelked és még se jó semmi?
 • Fáradt és kimerült vagy?

Nincs eredménye az erőfeszítéseidnek, amiből töltődni tudnál. Egyre ingerlékenyebb és frusztráltabb vagy és ahelyett, hogy segítene valaki, még a környezetedtől is kritikát kapsz, hogy nem jól vagy jó szülő, mert a gyerek nem úgy viselkedik, ahogy elvárnák tőle.

Mi lehet az oka gyermeked elégedetlenségének?

Valójában mi a probléma, mi hiányozhat neki?

 • Megadod neki, amit te nem kaptál meg, tehát örülnie kéne. Azonban ez a te hiányodról és a te örömödről szól, nem róla.
 • Mindenhova járhat, ahova te nem járhattál. Ez megint rólad szól.
 • Egy csomó játéka van, mert neked kevés volt és többre vágytál volna.

Te szófogadó voltál és hálás! Hát persze, mert csak akkor kaptál meg valamit, ha szót fogadtál és mivel sokat kellett várnod valamire, megbecsülted és hálát éreztél.

 • Figyelembe veszed, hogy  gyermeked valójában mit szeretne?
 • Adsz neki lehetőséget arra, hogy vágyjon valamire?
 • Kap lehetőséget arra, hogy megdolgozzon valamiért?
 • Segítesz neki abban, hogy megtanulja mi az, hogy prioritás és azt, hogy  minél többet vágyakozol valamire, annál nagyobb örömöt érzel, amikor megkapod?
 • Megtapasztaltattad vele, hogy minél többet tesz valamiért, amit végül sikerül elérnie, annál nagyobb önbizalma és önbecsülése lesz?
 • Megértetted vele, hogy  van, ami elsőbbséget élvez, hogy logikus gondolkodást és türelmet tanuljon vele?

Ezekben a folyamatokban van lehetősége megtapasztalni az érzelmek széles skáláját a csalódásoktól a sikerélményekig.

Valójában megfosztod gyermekedet azoktól a megismerő folyamatoktól, amelyek  az egészséges személyiségfejlődéséhez szükséges tapasztalatokat adják. Milyen jó, hogy legalább vannak ünnepeink és olyan hagyományaink, amelyekben még átérezhetik a gyerekek, azokat az érzelmeket, amelyeket a “mindent azonnal megkapok világban” nem tudnak.

Az elégedetlen gyerkőcnél nem a mennyiségre, hanem az érzelmi minőségre kell helyezni a hangsúlyt!

Azt kapja gyermeked, amire szüksége van? Szerinted miért nem tudod kezelni az érzelmeit és mi lehet a baja, amikor mindene megvan, miért elégedetlen gyermeked?

Tele van a szobája játékokkal, de nem játszik vele senki! Elmehet a különféle programokra, ahol mások foglalkoznak vele! Nézhet olyan tartalmakat egyedül, ami miatt nem tud aludni, mert fél. Játszhat olyan netes játékokkal, amelyektől agresszív lesz és aztán panaszkodnak rá, hogy miért verekszik.

Csemetédnek Rád van szüksége. A veled töltött időre. A veled megélt:  pillanatokra, érzelmekre, mintákra, beszélgetésekre, szeretetre. A hozzád való kapcsolódásra van szüksége, hogy ne legyen magányos. Igen, lehet magányos, ha nem kap belőled eleget és ha azt érzi, hogy nem tud hozzád kötődni, amelyhez szintén az érzelmek, az érzelmek kifejezése és az érzelmeken keresztüli kapcsolódás vezet.

Melyik gyereknek mennyi az elég, az változó, erre neked kell figyelned, te ismered őt.  Neked kell feltölteni az érzelmi tankját az ő szeretetnyelvén: öleléssel, minőségi idővel, elismerő szavakkal, szívességekkel, ajándékozással. A minőségi időben pedig az érzelmi egymásra hangolódással. Ezzel feltöltöd a szeretettankját és könnyebben eléred, hogy nem lesz elégedetlen gyermeked.

Kifogásokkal nem fogsz tudni változtatni gyermeked elégedetlenségén

Mondhatod, hogy a fentiekben leírtakra neked nincs időd, de amint ezekre több figyelem jut, úgy fog a gyermeked viselkedése jó irányba változni. Amint az érzelmekkel kapcsolatban is több interakciód lesz fizikai és verbális szinten, a vele töltött idő is lerövidülhet, mert minőségi idővé tudod változtatni. Kevesebb időben, hatékonyabban tudod az érzelmi szükségleteit kielégíteni.

Megtérül a befektetett idő, mert:

 • Gyermekedtől a hálaérzés, ahogyan a figyelmével meg fog téged tisztelni, megsokszorozza az erődet.
 • A megelégedettsége, nyugalmat fog adni számodra. A gyermeki bája és tisztasága, megtisztítja a gondolataidat!
 • A játékossága és a jelenben élése, kiszakít a mindennapok kattogásából.
 • A felhőtlen vidámsága kisimítja a ráncaidat és derűt, mosolyt csal az arcodra.
 • A szeretete, megtölti a lelkedet és feltölt, olyan érzelmekkel, amelyekből táplálkozni tudsz majd a legnehezebb pillanatokban is.
 • Életenergiát, frissességet és másféle látásmódot kaphatsz gyermekedtől, ha igazán vele vagy és figyeled őt.

Ez a legfontosabb, hogy figyeld és lásd is, hogy mi történik benne, mire van szüksége, mit érez!

Ha a rengeteg játéka és a nélküled töltött elfoglaltságok mellett sem stabil érzelmileg, akkor egyértelműen Rád és veled töltött több időre van szüksége, ebben tudsz neki segíteni, hogy elégedetlen gyermeked jó irányba változzon.

Mi lehet a gond, ha továbbra is követelődző gyermeked?

Amennyiben elég minőségi időt is töltesz vele és ennek ellenére érzelemkezelési nehézségeitek vannak, akkor más módon kell segíteni magatokon. Biztos, hogy a problémák hátterében valami érzelmekkel kapcsolatos gond van, amit nem veszel észre, nem sejtesz, nem derül ki számodra.

Meg kell tudnod, mit érez! Megkérdezed, de nem tudja elmondani? Miért nem? Mert senki nem tanította meg neki a következőket:

Vannak bennünk érzelmek, amelyeket felismerhetünk és megnevezhetünk. A mimikánkkal ezt több különféle módon mutathatjuk ki. Sokféle módon meg is tudjuk fogalmazni ezeket. Minden emberben vannak érzelmek és mindenkit hasonlóan késztetnek valamilyen viselkedésre.

Nagy vonalakban felvázoltam egy általam kidolgozott módszer keretrendszerének elemeit, hogy mennyi mindent nem tanítunk meg a gyermekünknek. Ez is hozzátartozik az érzelmi neveléshez! Tudtál róla? Megnyugtatlak, hogy nem vagy egyedül!

Ha minden egyes játék helyett, amely a polcra kerül, egy játékos tanítás lenne az érzelmekről, akkor a gyermekek folyékonyan tudnának beszélni az érzelmi problémáikról és nem nekünk kéne találgatni, hogy mi  bajuk van.

Mit tehetsz gyermeked elégedettség érzéséért?

Legyünk kreatívak és ne a játékok számát csökkentsük! Viszont akkor minden egyes játék mellé, ahhoz kapcsolódóan legyen tanítás is egy-egy érzelemről.

 • Lehet a meglepődésről élményt és tapasztalást adni, ha váratlanul lepjük meg egy játékkal.
 • Megismertethetjük a haraggal, amikor el kell tenni a játékot, mert vacsorázni kell menni.
 • Bánatos is lehet, hogy nem viheti magával a játékot az ágyába aludni.

Tehát rengeteg lehetőséget kiaknázatlanul hagyunk, mert senki nem hívja fel erre a figyelmet, mennyire fontos az érzelmek tanítása ahhoz, hogy ezeket kezelni is tudjuk. Persze nem mindegy, hogy mit, milyen sorrendben tanítunk és milyen módon.

Megfelelő struktúra mentén, az életkori sajátosságok figyelembe  vételével a gyermeket meg lehet tanítani az érzelmek dekódolására, sőt az érzelmek kezelésére is. Az ovis csoportomba járó gyerkőcök a Csillagtündér mesésjáték módszer segítségével tanulhatták meg az érzelmek értelmezését.

Te  hosszú évek során a tapasztalataid által jutottál el az érzelmekkel kapcsolatos felismeréseidre, mert ez nem tanítják sehol. Spórold meg gyermekednek azt a sok időt és már most kezdd el megtanítani neki, hogy ő minél előbb tudatosabb lehessen az érzelmi működésére, mert ez nemcsak őt teszi sikeresebbé és boldogabbá, de neked is óriási támasz lesz, hogy segíteni tudd őt érzelmileg. Ez is szükséges ahhoz, hogy elégedetlen gyermeked végre megismerje az elégedettség érzését is.