Barion Pixel

Érzelmileg támogatni gyermekedet – így tudod a legjobban

Érzelmileg támogatni gyermekedet – így tudod a legjobban

Érzelmileg támogatni gyermekedet

Mi történik akkor, amikor szeretnéd érzelmileg támogatni gyermekedet, de nem tudsz neki segíteni? Ilyenkor elkönyveled, hogy vele lehet a gond, mert te mindent megtettél. Valójában te is tudod, hogy ez nem igaz, csak nem tudod, hogyan segítsd őt, ami miatt te is szenvedsz, ezért segítek neked, nektek.

Vágysz rá, hogy tudd érzelmileg támogatni gyermekedet, de sokszor tanácstalan vagy, mert valójában azt nem tudod, hogyan csináld.  Nehéz bevallani még önmagadnak is, és szembenézni ezzel a ténnyel, mert akkor marcangolna a bűntudat, hogy  ha valakinek akkor neked igazán tudnod kellene.

 • Amikor valami vigasztalót mondasz csemetédnek esetleg buzdítod, mert érzelmileg erre lenne szüksége,  azt látod vagy azt érzed, hogy nem segít?
 • Nem látsz rajta változást?
 • Keresed a jó mondatokat és a megfelelő szavakat, de nem hat egyik sem?
 • Hogyan lehetséges ez? Te vagy az anyukája és nem tudsz neki segíteni?
 • Tanácstalan vagy és nem érted, hogyan lehetséges ez?
 • Kifogysz az ötletekből és úgy érzed, mint szülő megbuktál?
 • Reméled, hogy valahogy megoldódik, de benned van a kétely, hogy mi lesz ha nem és mi fog történni  legközelebb?
 • Csalódsz magadban és érzed, hogy nincs ez így rendjén, mert tudod, hogy te vagy a gyermeked első számú lelki támasza. Ha te nem tudsz segíteni neki, akkor ki?

Lehetnek ezek a helyzetek bölcsis vagy ovis beszoktatás alkalmával vagy bármilyen váratlan helyzetben, amely érzelmi szinten kihívást jelent gyermekednek, amely frusztrációt és félelmet okoz számára. Az ismeretlen és újtól való félelem, amikor elveszíti a biztonságérzetét és nehéz megbirkóznia egy új szituációval.

Milyen jó lenne ilyenkor tudni, hogy mi jár a kis fejében, hogy mire gondol, mit érez, mitől fél! De hát természetes, hogy nem tudja elmondani, hiszen még nem képes rá. Pedig milyen nagy segítséget jelentene számodra.

Hogyan segítsd érzelmileg csemetédet?

Mivel ő még nem tudja elmondani, amit szeretne,  neked kell kitalálni!  Képzeld magad az ő helyzetébe és helyezkedj az ő érzelmeibe. Te hogyan éreznéd magad és mit éreznél? Ezekből a gondolatokból és érzelmekből indulj ki és kezdd el találgatni. Így tudod érzelmileg támogatni gyermekedet és ebben az alábbi példák segíthetnek:

 • Félsz egyedül itt maradni, mert még nem ismersz senkit?
 •  Szomorú vagy, hogy neked az oviban kell lenned, anyának pedig menni kell a dolgozóba? Nem tudod, hogyan fog telni a délelőtt ezért izgulsz?
 • Nem tudod ki fog veled játszani és ezért nem akarsz itt maradni?
 • Félsz valamelyik kisgyerektől, esetleg bántott téged és azért?
 • Nem mersz segítséget kérni az óvó nénitől és félsz, hogy mi lesz veled, ki fog segíteni?

A kérdések megfogalmazása függ attól, hány éves gyermekkel beszélgetünk! A lényeg, az hogy neked kell kitalálnod, mi a baja!

Amikor rátaláltok az érzelmi frusztráció okára, akkor hirtelen meg fog változni gyermeked arca és testbeszéde. Látni fogod a jelzései által, hogy melyik lehet  a valós probléma.

Ekkor fogsz tudni igazán kapcsolódni  hozzá. Ebben a pillanatban az alábbiakhoz  hasonló gondolatok fognak érzelmi szinten megjelenni gyermekedben:

 •  Igen az én anyukám/apukám tudja, hogy mi a bajom és még helyettem is meg tudja mondani.
 • Ő az, aki igazán és mindenkinél jobban  ismer engem és akire mindig számíthatok.
 • Hát milyen fantasztikus érzés  és mennyire szeretem őt, mert megért engem és tudja a bajomat és tudom, hogy  segíteni  fog nekem!

Az ősbizalom még jobban felerősödik benne és abban is bízik, hogy kiemeled ebből az érzelmi nehézségből, amelyben éppen most van. Amikor kitalálod, hogy mi a baj, arra  már lehet megoldásokat keresni. Olyan vigaszt, azt a segítséget és olyan buzdítást, amire éppen szüksége van.

Célirányos érzelmi segítség gyermeked számára

Konkrét probléma megoldásához, adj határozott gyakorlati segítséget, amikor szeretnéd érzelmileg támogatni gyermekedet.

Például:

 •  Attól félsz, hogy még nem ismersz senkit? Gyere barátkozzunk össze egy kisgyermekkel vagy az óvó néni segít neked ebben, gyere megkérjük!
 • Félsz, hogy nem lesz ki megvigasztaljon napközben? Gyere megbeszéljük  az óvó nénivel, hogyan fognak neked segíteni és azt, miként jelezd a számukra, amikor erre van szükséged! (Ugye milyen megnyugtató?)
 • Nem tudod, hogy fog telni a napod? Gyere megnézzük az ovis napirendet és elmesélem neked!
 •  Szomorú vagy hogy te itt az oviban, én a dolgozóban leszek? Nekem sem örömteli ez a helyzet, de tudod, hogy én a munkámért pénzt kapok cserébe, amiből tudunk venni magunknak mindenféle klassz dolgot és én pedig örülök, hogy te addig ilyen jó helyen tudsz játszani, ezzel segítünk egymásnak. Amikor puszit adsz a plüsidnek én érezni fogom, mintha nekem adnád és én is küldök neked  sok ölelést gondolatban. Stb.

Mindent  ne oldj meg a gyermek helyett! Ahol éppen  elakadt és szüksége  van segítségre, abban mindig egy szinttel feljebb segítsd őt, a többivel ő is meg fog megbirkózni. Nem helyette kell megoldanod, csak hozzásegíteni, hogy  ő tudja megoldani.

Így  lesz egyre magabiztosabb és ezáltal fog fejlődni az  önbizalma, önbecsülése és a megküzdő képessége.

Hogyan vezesd őt tovább a lelki segítő úton?

A kapcsolódás, elfogadás, megértés és vigasztalás után mindig a buzdítás és motiválás következzen!

Vetítsd előre a jó történéseket és élményeket!  Fejezd ki, hogy : bízol benne, megérted,  ügyes lesz,  meg fogja tudni csinálni, el fogja tudni viselni, stb. ! Éreztesd vele és mondd el neki, hogy hiszel benne, hogy ő bármire képes, ezt neki is tudnia kell magáról!

Abban az esetben, ha olyan ügyes, hogy bár szorong, de mégis megoldja egyedül a kihívásait, mindig nagyon-nagyon dicsérd meg és adj neki visszajelzést!

Látod, hogy mennyire ügyes és te büszke vagy rá, hogy ilyen nagy és okos már. Erősítsd meg, méltasd az erőfeszítéseit, adj neki sikerélményt, hogy büszke lehessen ő is magára és megerősödjön az önbizalma és önbecsülése, hogy mennyire önálló és dicséretre méltó! Ez is óriási lelki segítség és muníció, amelyre szüksége van, és így is tudod érzelmileg támogatni gyermekedet.

Meglátod egy két próbálkozás után, a tapasztalásaid által, hogyan tudod ezt gyermekeddel a legjobban működtetni, hogy mindig azt add érzelmi tápláléknak, amire éppen szüksége van.

Te is érezni fogod, hogy ez is egy olyan  tudás, ami eddig hiányzott ahhoz, hogy eredményes legyél.

Az érzelmek tudatosítása

Az érzelmeket nem lehet kezelni, ha nem figyelünk rájuk tudatosan és nem használjuk ki azokat az  információkat, amelyek az érzelmek mögött húzódnak. Ki kell csomagolni (amikor találgatod) és meglelni benne az üzenetet, ami a megoldást is segíti.

Így mindig fogod tudni, hogy mikor, mit mondj gyermekednek, amikor érzelmi hullámvölgybe kerül. Határozottan és célirányosan fogod tudni segíteni és végre úgy fogod érezni, hogy valóban kompetensen kezeled és így fogod eredményesen érzelmileg támogatni gyermekedet. Visszanyered szülői magabiztosságod és elégedettséggel fogsz magadra tekinteni a sikerélményeidnek köszönhetően,  amint látod gyermeked  visszanyert lelki nyugalmát és mosolygó arcát.

De ne elégedj meg a fenti megoldással, amely rövidtávon eredményesnek bizonyul! Egy szeletét érintettük csupán az érzelmi nevelés bonyolult folyamatának.

“Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond!” –  tartja a mondás.

Nem fogod tudni mindig kitalálni gyermeked gondolatait és érzéseit, mert azok egyre bonyolultabbak lesznek, ahogy idősödik. Azonkívül a kamaszkor velejárója, hogy a gyerkőcök, hajlamosak magukba zárkózni és nehéz őket szóra bírni.

Gyermekünk lelki segítségének megalapozásával kapcsolatban legyünk preventívek

Ha előre gondolkozol és eszerint akarsz tenni a jelenben, hogy mindig tudd érzelmileg támogatni gyermekedet, akkor a kamaszkori lelki vívódások megkönnyítése érdekében érdemes már oviskortól kezdve megtanítani  és rászoktatni  a gyermekedet az érzelmeivel kapcsolatos meghitt szülő-gyermek  beszélgetésekre. Ezt megszokva a kamaszkori kihívásokat is könnyebben tudod majd kezelni.

Tehát elsősorban meg kell tanítani  az érzelmek felismerésére és kifejezésére, így tudod érzelmileg támogatni gyermekedet.

A gyerekek számára készült, általam megalkotott rendszerben,  ezen képességek fejlesztése a játékok során, rövid idő alatt olyan szintűvé válnak,  hogy  önállóan is ki tudják fejezni, hogy mit éreznek  és mit szeretnének.

Ez óriási segítség a szülőnek, hogy ne kelljen találgatni, milyen problémája van gyermekének, hanem azonnal a megoldás keresésére tudnak fókuszálni.

A Csillagtündér mesésjáték módszer, ebben segíti a szülőket, mert  oviskorú gyerkőcök részére fejlesztett játékeszközeivel teszi a gyerkőcök számára befogadhatóvá, hogy mit jelent egy érzelem, miről lehet felismerni, miért és hogyan keletkezik, stb. Életkori sajátosságokra szabva élmények és tapasztalatok által, komplexen fejleszti a gyermekek személyiségét.