Barion Pixel

Csillagtündér az Ákombákom Tagóvodában

Csillagtündér az Ákombákom Tagóvodában

Csillagtündér az Ákombákom Tagóvodában

Nevelőmunkánk során egyre inkább tapasztaljuk az értelmi nevelés mellett az érzelmi nevelés erősödő szerepét. A 3-6 éves korosztálynál az érzelmi intelligencia fejlesztése nem könnyű feladat. Ezért nagyon örülünk, amikor olyan új módszereket, eszközöket kapunk a kezünkbe, mint a Csillagtündér.

A Csillagtündér nagy erőssége, hogy egy gyakorló óvodapedagógus alkotta meg, aki a gyerekek életkori sajátosságaihoz, érdeklődéséhez, fejlettségi szintjéhez, a csoport életéhez, napirendjéhez illesztette a módszert. Maguk az eszközök, a mesekönyv, a puhanykák, a színező füzet, a társasjáték nagyon igényesen, stílusosan lettek elkészítve, megrajzolva.

Szerencsés volt, hogy a mesékkel, játékkal, az elméleti alapokkal, az eszközökkel a módszer megalkotója ismertette meg nevelőtestületünket. Az Ő hozzáértése, elméleti tudása, lelkesedése, tapasztalatai meggyőztek minket arról, hogy csoportunkban kipróbáljuk ezt a lehetőséget. A módszer bevezetéséhez hozzájárult, hogy minden csoportunk kapott egy- egy készletet. Miután a meséken keresztül megismerkedtünk a versikékkel, puhanykákkal, az eszközöket a gyerekek számára elérhető helyre tettük, hogy bármikor elővehessék.

A módszer bevezetése

A Csillagtündér bevezetése a mesék megismerésével kezdődött, egyesével olvastuk és folyamatosan ismételtük őket. Fontos volt, hogy az érzelmekhez tartozó versikéket memorizáljuk. Ezzel egyidejűleg ismerkedtünk meg a „puhanykákkal” is. A mesékkel minden gyermek tudott azonosulni, a versikék által szókincsük bővült.

Csoportunkba érkezve a gyerekek első feladata, hogy felhelyezzék jelüket egy „megérkeztem” táblára. Miután megismerkedtek a hat alap érzelemmel gyermekeink, beérkezéskor jelüket ahhoz az, érzelmet kifejező képhez tehették fel, ami éppen akkor legjellemzőbb volt rájuk. Reggelente megbeszéltük, milyen érzésekkel érkeztek és ezen nap közben is változtathattak, ha szerettek volna. Ennek köszönhetően a gyerekek megfogalmazhatták, ha valamiért haraggal, sírósan érkeztek. De elmondták azt is, ha valaminek nagyon örültek.

Hetente legalább egyszer beszélgető körbe is eljöttek a puhanykák, az érzések. Nagyon sokat megtudtunk közben a gyerekekről: családi viszonyokról, sérelmekről, félelmekről, hétvégi programokról, örömökről. Bátrabban meséltek az érzéseikről. Közben fejlődött együttműködésük, egymásra figyelésük, jobban elfogadták, meghallgatták egymást. Önbizalmuk erősödött, és a közöttünk lévő kapcsolat is erősödött általa. Nagyon rövid időn belül elnyerte a gyerekek tetszését.

A szülőket is beavattuk a módszer lényegébe, hiszen együtt nevelünk. A gyerekek odahaza is sokszor meséltek Csillagtündérről és a szülők érdeklődve kérdeztek róla, visszajelzésként nagyon pozitív gondolatok jöttek vissza. Többen otthon is alkalmazták az óvodában tanultakat: elmondták, milyen érzés van a szívükben és megindokolták, miért.

A módszer eredményei

A módszert sikeresen alkalmaztuk vegyes csoportjainkban, a gyerekek megtanulták érzéseiket kifejezni, megérteni, ráéreztek, mire van szükségük és mire nincs. Sokat segített a frusztrációs helyzetek megoldásában és a gyermekek megnyugtatásában.

Csoportjainkban az elmúlt években több, érzelmi intelligenciát fejlesztő módszert/eszközt alkalmaztunk és messzemenően a Csillagtündér vált be a legjobban.

Sikerélmény azt tapasztalni, hogy már a háromévesek is képesek mondatokba foglalni az eszközök segítségével az érzéseiket. Amikor egy gyermek bátran elmondja érzéseit, és átélheti, hogy társai megértéssel fordulnak felé, meghallgatják, megpróbálnak segíteni, ez leírhatatlan érzés!