Barion Pixel

“Nem leszek a barátod!” – mondja az ovis.

“Nem leszek a barátod!” – mondja az ovis.

“Nem leszek a barátod!”

Óvodai munkám során – mint óvó néni sokszor – hallom ezt a mondatot, hogy – “Nem leszek a barátod”! Az egyik gyermek ezt mondja a másiknak, amikor megharagszik rá valamiért. Ez lehet azért, mert nem adta oda neki a kért játékot vagy éppen szeretné rávenni valamire a másikat. Amikor a gyermek elmeséli otthon a szülőnek, valószínűleg nem kelt benne jó érzést ez az eset. Mit tehetünk?

Mi történik, amikor az oviban az egyik gyerek mondja a másiknak, hogy “nem lesz a barátja”?

Az a gyermek, akinek ezt mondták, hogy “nem leszek a barátod”, általában feldúltan, vagy sírva jön panaszkodni, hogy mit mondott neki az ovis társa. Ez az “érzelmi zsarolás”, mélyen megérinti a gyerkőcöt és nagyon helyesen, segítséget kér az óvó nénitől. Ilyenkor általában megbeszéljük közösen a problémahelyzetet és megkérjük a zsaroló felet, hogy ne mondjon ilyet. Inkább azt mondja el, hogy mire vágyik, mit szeretne és találjuk ki közösen, hogy mi legyen a jó megoldás!

A sértett felet, mindig megnyugtatjuk azzal is, hogy elmondjuk neki, azt az általunk megtapasztalt tényt, hogy a gyerekek nem gondolják komolyan, amikor azt mondják, hogy ” nem leszek a barátod “. Kis idő múlva már elfelejtik és ugyanúgy játszanak továbbra is egymással, mint korábban.

Ez lelkileg, mindig megnyugtatóan hat a gyermekre, de rásegítünk egy kis öleléssel, simogatással is, kinek mire van szüksége. Ilyenkor nyugodtan folyik tovább a játék.

Mi történik akkor, ha nem tudunk róla, hogy egyik gyerek bántja a másikat, azzal a mondattal, hogy “nem lesz a barátja”.

Általában,  – az első olyan alkalmak után – amikor a “nem leszek a barátod” mondatot követően, az óvó néni egyértelműen kijelenti, hogy ennek a viselkedésnek nincs helye az oviban, titokban próbálgatják a gyerekek. Ez azt jelenti, hogy a csoportszobában halkan vagy az udvaron egy távolabbi helyen, mégis újra elhangzik a bántó mondat, hogy “nem leszek a barátod”!

Akkor lehet ebből probléma, ha nem szerzünk róla tudomást, mert a sértett gyerkőc nem szól nekünk.

  • Nem jó, ha magába rejti, mert az érzelmeket egyedül, nehezen tudja feldolgozni.
  • A konfliktushelyzet nem oldódik meg és szorongóvá válhat emiatt.
  • Azt élheti meg, hogy vele valami baj van, sérülhet az önbecsülése, önbizalma.
  • A lelki egészség szempontjából nem jó a gyermeknek.

Fontos, hogy az oviban és otthon is, tudatosítsuk a gyermekben, hogy ilyen esetben szóljon a felnőttnek!

Nem kell, hogy ilyen kis “semmiségek miatt” stresszeljen a gyerkőc!

Lehet beszélgetni azzal a gyermekkel is, aki ilyet mond, hogy  ” nem leszek a barátod ” ! Ő is megérti, ha elmagyarázzuk neki, hogy lelki fájdalmat okoz a társának!

Így is vigyázhatunk ovis gyermekünk lelki egészségére! Sok beszélgetés a gyermekkel és az, ha megtanítjuk, hogyan mondja el az érzéseit, segíthet megelőzni a lelki problémákat.