Barion Pixel

Mitől fél a gyermek? – Óvjuk meg a lelki egészségét!

Mitől fél a gyermek? – Óvjuk meg a lelki egészségét!

Mitől fél a gyermek?

Fél a gyermek, ha például olyan tartalmú képi hatást lát, amelyet nem tud feldolgozni. Nemcsak fél, hanem folyamatosan és hosszú ideig szorong tőle. Újra és újra visszatér a gondolataiba és nem tud mit kezdeni vele. Ovis csoportomban szem- és fültanúja vagyok, hogy mi zajlik a gyerekekben annak hatására, hogy milyen filmet láttak. Traumatikus élményeik vannak, amelyektől szenvednek. Felnőttként óriási felelősségünk van, hogyan engedjük felügyelet és ellenőrzés nélkül használni a digitális eszközöket. A gyermekek lelki egészsége érdekében a legnagyobb körültekintéssel és óvatossággal kell eljárnunk! Óvjuk meg a gyerekeket, vigyázzunk a lelki egészségükre!

Mitől retteghet a gyerkőc?

Saját tapasztalatú ovis esetem megosztásával szeretném felhívni a figyelmet!

Milyen az, amikor folyamatosan szorong és fél a gyermek? Mely érzelmekkel éli a mindennapjait, hogyan hat gyermektársaira?

Szinte traumatizált egy gyerkőcöt az a film, amit látott! Nem tud megszabadulni az általa kiváltott félelmeitől! Elképesztő, hogy nemcsak ő, hanem a barátja is látta ugyanezt a filmet! Egymással is megbeszélik, hogy mit láttak és a többiek ezt hallgatják.

Saját óvodapedagógusi esetem

Mitől fél a gyermek, aki egy ötéves kisfiú? Egy olyan bohóctól, aki gyerekeket eszik.  Szeretnék neki segíteni abban, hogy megszabaduljon a film okozta félelmeitől, ezért minden nap meghallgatom és engedem, hogy kibeszélje magából. Beszélünk az érzésekről is, amely a csoportunkban mindennapos és természetes. A rajzolós asztalunknál kirajzolja magából a szorongást keltő bohócot, amelyet én kapok meg ajándékba. Egy egész gyűjteményem van belőle.

Amikor a kisfiú elmeséli a történetet, utánozza a bohóc reszelős hangját. Megmutatja, hogy milyen testtartással jár, és milyen mozdulatokkal ugrál. Pontosan ecseteli, hogyan csurog ki a nyál a bohóc száján, amikor meglát egy kis gyereket és megéhezik rá.

A rajzaiban főleg egy nagy fej látható, amelyen a csúnya szemek, mintha fogpiszkálóval lennének keresztben kifeszítve. A nyitott szájban, cápafogsorhoz hasonló tűhegyes fogak sorakoznak. Valóban félelmetes maga a rajz is. Mindig ugyanaz a csúnya szempár és fogsor látható rajta.

Beszélgetéseink során elmeséli a film történetét, amelyben a bohóc csatornába esik meztelenül, aztán egy gyermek kezét harapja le.

Fél a gyermek elaludni esténként, mert mindig ezek a képek jutnak az eszébe. A másik kisfiú is csatlakozik hozzánk. Ő is elmeséli, hogy a testvéreivel tud csak elaludni, mert ő is fél esténként, mióta látta ezt a filmet.

A többi gyermek, már kéri őket a csoportban, hogy ne beszéljenek erről, mert ők is kezdenek félni.

Sokszor megbeszéljük, hogy a film nem valóság! Ez mégsem segít! Amikor látták és átélték a félelmet keltő jeleneteket, olyan mélyen beléjük ivódott, amelyet már nem lehet magyarázatokkal semmissé tenni.

Előzzük meg, hogy ne kelljen a gyerekeknek fölöslegesen szenvedni. Ez a mi felelősségünk!

Nagyon fontos tudatosítani magunkban, hogy fél a gyermek és lelki szenvedéseket él át, szorongóvá válik, ha nem figyelünk és nem vigyázunk arra, hogy milyen tartalmakat néz!

Óvjuk meg gyermekeink lelki egészségét!