Barion Pixel

Mire van szükséged? – Így kérj segítséget!

Mire van szükséged? – Így kérj segítséget!

Mire van szükséged?

Mire van szükséged, azt te tudod a legjobban! Senki más nem láthat a gondolataidba és a szívedbe! Aki a legközelebb áll hozzád, még ő sem tudja kitalálni! Rengeteg konfliktus, félreértés, megbántódás, szakítás, sértettség, meg nem értettség elkerülhető lenne, ha elmondanád mire van szükséged! Tudod, hogy mire vágysz igazán?

Gondolkodj el rajta, milyen elvárásaid vannak valójában?

Sokszor nehéz pontosan megfogalmazni, hogy mire van szükséged! Ezt magadban kell tisztáznod!

A negatív gondolatok és érzések, azért kavarognak bennünk, mert valamilyen szükségletünk nem elégül ki. Arra nekünk kell rájönnünk, hogy melyik az! Gyakran még mi sem vagyunk tisztában vele, ezért nem is várhatjuk el, hogy mások tudják!

A konfliktusok megoldásához fontos, hogy ki mondjuk az érzéseinket is. Beszéljünk az érzésekről! Így kaphatunk együttérzést és megértést! Ezek után pedig mondjuk el, hogy mit szeretnénk!

Mire lehet igényed?

Egy problémás helyzetben – a legnagyobb segítő szándékkal – adhat valaki rengeteg tanácsot neked, de valójában fogalma sincs róla, hogy mire van szükséged.

Lehet, hogy csak arra vágynál, hogy csendben hallgasson meg! Esetleg arra, hogy ne aggodalmaskodjon, mert azzal csak tetézi a gondjaidat! A hatékony segítség érdekében, ilyenkor fontos lenne megfogalmazni, hogy pontosan mit szeretnél!

Szükségleteink

Szükségleteink sokfélék lehetnek a fizikai szükségletektől kezdődően az önmegvalósításig:

  • Fizikai gondoskodás: táplálék, pihenés, mozgás, szex, védelem, hajlék.
  • Őszinteség, bizalom, szeretet, megértés, megerősítés, támogatás, tisztelet, autonómia, játék, ünneplés, együttérzés, egyenrangúság, elismerés, gyengédség,  remény, rend, hit, igazság, hitelesség, önbecsülés, barátság, feltöltődés, nyugalom, stb.

Rengeteg szükségletet felsorolhatnánk még, amelyeknek hiányából fakadóan frusztráló érzelmek  dolgoznak bennünk, amikor konfliktus vagy problémahelyzetben vagyunk!

Gondolkodjunk rajta, adott pillanatban, mire van a legnagyobb szükségünk! Az első lépések között az érzések és szükségleteink pontos beazonosítása és megtalálása segíthet a megoldás felé vezető úton. A megfigyelés önmagunkban kezdődik! Amikor tisztán látjuk, hogy melyek azok az érzések, amelyek bántanak, mire lenne szükségünk és ezt mondjuk is ki!

Mondd el, hogyan érzed magad! Mondd el, mire van szükséged!

Ezzel tudsz a legtöbbet segíteni magadnak és másoknak is!

Gyakorold és mutass példát gyermekednek, hogy ő is megtanulhassa tőled! Lássa és hallja, hogy milyen érzelmek léteznek, azok milyen hatással vannak ránk és miként működnek. Teremts rá alkalmakat, hogy megfigyelhesse milyen módon lehet őket kifejezni és általuk, hogyan lehet segítséget kérni és kapni. Ezzel fejleszted gyermeked érzelmi intelligenciáját és a konfliktushelyzetek hatékony megoldásában is ez fog segítséget jelenteni számotokra!