Barion Pixel

Mi okoz jó érzéseket? – Tegyünk a lelki egészségünkért!

Mi okoz jó érzéseket? – Tegyünk a lelki egészségünkért!

Mi okoz jó érzéseket?

Mi okoz jó érzéseket, mi tesz boldoggá? A választ keresve rádöbbenhetünk, hogy ezen szinte nem is gondolkodunk. Miért? Nincs rá időnk, mert beletemetkezünk a munkába és a hétköznapok gondjaiba. Próbálunk feltöltődni a mindennapok néhány cseppnyi örömét jelentő pillanataiból, aztán rohanunk tovább!

Amikor jön egy nagy változás (pld.: betegség, pandémia, először megy el gyermekünk hosszabb időre vagy kirepül, esetleg szakítás vagy válás miatt egyedül maradunk) akkor esünk igazán gondolkodóba. Ilyenkor magunkra kell figyelnünk és magunkkal kell lennünk, de már talán nem is emlékszünk arra, hogy valójában mit szeretünk. Mi okoz jó érzéseket? Mi az, ami meghatároz minket? Kik vagyunk mi valójában?

Melyek a jó érzéseket okozó események?

Hogy kinek, mi okoz jó érzéseket, az a személyiségétől is függ. Olyan események feltétlenül  örömet szereznek számunkra, amelyekben ott van a szeretet és a szeretetnyelvek kifejeződései: szeretteink mosolyában és egymásra figyelésben, a törődésben, az ajándékozásban, a megerősítésben, az ölelésben, a segítségnyújtásban.

Örömünket leljük a természet szépségeiben, a kultúra és művészetek élvezetében, a testünknek és lelkünknek jó élményt adó eseményekben.

Személy szerint mi tölt el jó érzésekkel engem?

Önismeret kell ahhoz, hogy tudjam mi okoz jó érzéseket nekem. Figyelnem kell magamra és a bennem megjelenő érzelmekre. Minél inkább tisztában vagyok a számomra örömet okozó eszközökkel és lehetőségekkel, (tárgyak, emberek, események, helyszínek, gasztronómia, kultúra, művészetek, sport, stb.) annál tudatosabban tudom beépíteni a hétköznapokba, hogy élvezhessem is.

Szervezzünk rendszeres énidőket és ezzel elindíthatunk egy folyamatot!

  • Először a magunkra szánt időben tisztázzuk, hogy mi okoz jó érzéseket, mit szeretünk csinálni, mi az, ami kikapcsol és feltölt bennünket!
  • Ezek után megtervezhetjük, hogy mikor, milyen módon és mennyi időben tudjuk ezt megvalósítani.
  • Időnként tervezzük és szervezzük is meg, hogy valóban megtörténjen és ne csak terv maradjon!

Ezzel a fizikai- és lelki egészségünket tarthatjuk karban, amely nem csak magunk, de családtagjaink számára is fontos! Nem tudunk adni magunkból, ha elfogyunk. Magunkra is figyelmet kell fordítani!

Hogyan szervezzünk énidőt, amiben feltöltődhetünk jó érzésekkel?

Őszintén meg kell osztani a családban, hogy mi okoz jó érzéseket a számunkra! El kell mondani, hogy szükségünk van időközönként, de rendszeresen pihenésre, kikapcsolódásra és feltöltődésre! Ehhez pedig énidőre és segítségre van szükség!

  • Beszéljünk az érzésekről!
  • Meséljük el mitől fáradunk el leginkább, mi az, ami hiányzik!
  • Mondjuk el, mire lenne szükségünk ahhoz, hogy feltöltődhessünk!
  • Kössünk egyességeket és kölcsönösen segítsük egymást az egészségünk megtartásában!
  • Heti rendszerességgel szervezhetünk énidőt és visszaadhatjuk annak, akitől kapjuk. Partnereink lehetnek: házastársunk, a barátaink, a rokonok, szülőtársak. Biztos, hogy valamilyen formában fogjuk tudni viszonozni. Persze az elején macerás lehet megkeresni a megfelelő embereket és mindent megszervezni, de ha kialakítunk egy rendszert és szokást, attól kezdve már nem lesz probléma.

Muszáj tudatosan figyelni magunkra és tervezni, szervezni annak érdekében, hogy legyen énidőnk. Ezt senki nem fogja megtenni helyettünk és mi ismerjük magunkat a legjobban. Mi tudjuk, hogy mi okoz jó érzéseket számunkra! Ne várjunk arra, hogy majd valaki helyettünk kitalálja és magától felajánlja a segítségét!

Tegyünk a lelki egészségünkért, a jó közérzetünkért, a boldog mindennapokért!

A családok életét olyan programokkal gazdagítsuk, amelyeknél figyelembe vesszük, hogy mi okoz jó érzéseket, egyszer az egyik, másszor a másik családtag számára. Mindenki kerüljön sorra! Legyen igazságos! Megtesszük egymást kedvéért, ha szeretjük egymást! Ehhez azonban őszintén el kell mondani a vágyainkat és aztán pedig, el kell tudni fogadni a segítséget is!