Barion Pixel

Legyél gyermeked terapeutája

Legyél gyermeked terapeutája

Legyél gyermeked terapeutája

Tehetetlen vagy, amikor gyermeked érzelmi hullámvölgybe kerül? A megoldási lehetőségek közül az egyik legjobbat ajánlom neked, amely megalapozza az összes többit! Legyél gyermeked terapeutája!

Sírva viszed gyermekedet az oviba vagy az iskolába. Amikor faggatod, hogy mi a baj, csak hasonló válaszokat kapsz, hogy – “nem szeretne menni”, – “nem vagy ott vele”, amely válaszoktól nem könnyebbül meg ő sem és te sem. Csalódott vagy, mert azt remélted, majd szeret oviba vagy suliba járni és nem kell ilyen lelki teherrel létezned, hogy bár nem érzi jól magát ott, mégis kötelezően vinned kell a nevelői-, oktatási intézménybe.

Előfordul, hogy más változások is vannak az életetekben, amelyektől szintén szorongást élhet meg gyermeked, de arról elvész a fókusz, hisz mind a ketten azt gondoljátok, hogy kizárólag az ovi vagy a suli lehet a probléma forrása. Teljesen leszívja az energiáidat a mindennapi megküzdés ezzel a vívódással. Állandóan ezen kattognak a gondolataid és sajog a szíved! Nem tudod, hogy mivel tudnál neki segíteni. Nyugtalan vagy és őröl belülről ez a tehetetlenség. Vágysz arra, hogy ez minél előbb megoldódjon és visszanyerjétek a lelki egyensúlyotokat, de nem tudod hogyan!

Így lehetsz csemetéd lelki támasza

A legfőbb probléma az, hogy valójában nem tudod egészen pontosan, hogy mitől szenved gyermeked, csak sejtéseid vannak. Elcsípsz infókat és foszlányokat abból, amit mond és mesél magáról, így próbálod feltérképezni, hogy mi lehet a háttérben. Apró puzzle darabkákból próbálod összerakni a képet. Könnyebb dolga van annak a szülőnek, akinek beszédesebb gyermeke, de neki is kakukktojás, megtalálni a mélyebb okokat.

Gondoltál már arra, hogy szülőként, ha csak hallgatjuk a gyermeket és ő elmondhatja, hogy mikor, mi történt vele és hogyan érezte magát azokban a bizonyos helyzetekben, már azzal is gyógyítja magát? Ha ott vagy számára, amikor megnyílik és szüksége van arra, hogy elmondhassa mi van benne, számára is megfejtődik a titok és kiderül, hogy mi bántja és valójában mi frusztrálja őt! Saját maga számára is megvilágosodik, hogy ki az a személy és mi az a szituáció, ami félelmet, aggodalmat kelt benne.

Arra van szüksége, hogy amikor megnyílna, figyelmet, odafordulást és minőségi időt kapjon, hogy tere legyen kifejezni a gondolatait és érzéseit, amely által ventilálhat és megértheti a körülmények rá gyakorolt hatását és annak összefüggéseit. A szóbeli kifejezéssel kerülnek helyére a dolgok, mert ez segíti a gondolkodást az összefüggések megértését is.

A gyermek – ahogyan egy felnőtt is – képes a gyógyító folyamatok beindítására, ha kibeszélheti magából a negatív élményeit és érzéseit. Legyél te a gyermeked terapeutája!

Hogyan segítsd gyerkőcöd lelki egyensúlyának visszaállításában?

Állj a rendelkezésére és adj neki figyelmet és időt, hogy gyógyíthassa magát. Adj neki eszközöket és lehetőséget, hogy kiadhassa magából, ami frusztrálja őt! A meghallgatáson és beszélgetéseken kívül további eszközök lehetnek még a gyermek önkifejezésére és öngyógyítására: a játék, a mese, a rajzolás, szerepjátékok, mozgásos játékok vagy “édes semmittevés” a szeretett szülővel.

Fontos, hogy sokat beszélgess gyerkőcöddel és hagyd, hogy kitermelje magából, ami nehéz neki és nyomasztja a lehúzó érzések miatt. Ezen érzelmek kimondása is csökkentheti a szorongást. Beszéljünk az érzésekről! Ne legyen tabu!

Ha valóban ott vagy gyermeked számára, értő figyelemmel minőségi időben hallgatva, mint egy jó lelki terapeuta, akkor nemcsak önmagát gyógyítja, de te is rengeteg információhoz jutsz, amelynek birtokában képes leszel megtenni a megfelelő intézkedéseket és lépéseket, hogy könnyíts a helyzetén. Az is kiderülhet, hogy nem is az ovival vagy a sulival van a probléma, hanem a családon belüli történések vagy soron következő változások az életetekben az, ami kibillenti gyermekedet a lelki nyugalmából.

Mi hátráltathatja gyermeked lelki gyógyulását?

Ha te nem vagy jól lelkileg, már az is okozhatja, hogy gyermeked téged akar óvni és ezért inkább veled akar lenni a nap 24 órájában, hogy vigyázzon rád! Tehát mindennek alapja, hogy figyeld és hallgasd őt, mert ezzel teret adsz neki arra, hogy megtanulja gyakorolni ezt az öngyógyító folyamatot. Minél többször tudja kibogozni egy-egy lelki gubancát, annál gyakorlottabbá válik. Egyre többször fogja megtapasztalni, hogy nemcsak megkönnyebbül, ha őszintén megnyílik előtted, de ezáltal célirányos segítséget is meg tudtok tervezni együtt. Az empátiád és megértésed is fokozza a megnyugvást és segíti a továbblépést. Így tudsz neki is és magadnak is a legtöbbet segíteni. Játékba ágyazva is megtehetitek ezt!

Például, amikor látod, hogy nincs jól gyerkőcöd, megkérdezheted tőle. – “Vannak benned olyan érzések, amitől rosszul érzed magad? Gyere mesélj róluk!” Kialakíthattok egy sajátos kis kuckót, ahol mindig ezekre a beszélgetésekre kerül sor, amikor senki nem zavar benneteket! Lehet akár esténként a mese után is, ahogyan nektek a legnyugalmasabb. Titokmanóvá is változhatsz, akinek szabad mindent elmesélni, hiszen Titokmanó mindent titkot magába szív és így megkönnyebbülhet gyermeked. Így legyél gyermeked terapeutája, hogy játékosan megtapasztaltatod vele, miért jó érzés kibeszélni magunkból azt, ami nyomaszt.

A gyerekek nem tudatosak az érzelmeikre, ami megnehezíti a lelki gyógyítást

Felmerülhet benned a kérdés, hogy gyermeked nem tud beszélni az érzéseiről, hiszen fel sem ismeri őket, hogyan tudna bármit is ezekről elmondani neked.

Igen ez így van! Erre neked kell megtanítani őt! Ez az egyik legfontosabb dolog és legnagyobb befektetés, amit ha megtanítasz neki, az egész életeteket más minőségben tudjátok majd élni. Nem lesztek olyan kiszolgáltatottak és tehetetlenek, mint most vagytok.

Gondolj bele! Mennyivel könnyebb dolgod lenne,  hogy így legyél gyermeked terapeutája, ha mindig elmondaná, hogyan érzi magát és miért! Ő is megkönnyebbül, de magabiztossá is válik, mert megérti a saját érzelmi és viselkedési működését és azt is, hogyan kérjen segítséget.

De nemcsak magát, másokat is sokkal jobban meg fog érteni és már nem fogja azt gondolni, hogy mindig minden helyzetben ő a hibás. Az eddigi gondolkodása és viszonyulása az emberekhez olyan irányba változik, amelynek segítségével megnő az önbizalma és önbecsülése. Ugyanakkor empatikusabb és együttműködőbb is lesz.

A te segítséged által, gyakorlott érzelem felismerő és kifejező képessége révén, önmagáért is ki tud állni a jövőben és könnyebben fogja tudni megtanulni az asszertív kommunikációt is. Így legyél gyermeked terapeutája!

Továbbá legyél proaktív! Megéri preventíven cselekedned és ilyen módon nevelni gyermekedet, mert rengeteg lelki nehézségtől tudod megóvni magatokat, ha szokássá teszitek, hogy otthon őszintén beszélgettek az érzelmeitekről.

Már óvodáskorú gyermekeket is meg lehet tanítani – játékosan – az érzelmek felismerésére és kifejezésére, ok-okozatok megértésére.

Az általam mentorált szülők már felismerték, hogy mennyire fontos az érzelmi intelligencia fejlesztése, ezért örömmel veszik, hogy nemcsak gyermekük, de az ő érzelmi tudatosságuk és látásmódjuk is kitágul az együttműködésünknek köszönhetően.