Barion Pixel

Jó szülőként mutasd ki az érzéseidet!

Jó szülőként mutasd ki az érzéseidet!

Jó szülőként mutasd ki az érzéseidet

Jó szülőként mutasd ki az érzéseidet és ne ess abba a hibába, amit olyan sokan elkövetnek, mert akkor nemcsak te, de gyermeked is szenvedni fog.

Mielőtt szülővé váltál elképzelted, hogy milyen lesz a szülő-gyermek kapcsolatod és azt is pontosan tudtad, hogy hogyan nem akarod nevelni őt. Elhatároztad, hogy minden rossz hatástól megóvod majd és nem fogod hagyni  szenvedni! Neki majd nem kell átélnie olyan negatív eseményeket, amelyeket te gyermekként érzelmileg nehezen viseltél és amelynek traumáit, talán ma is hordozod magadban.

Azt is célul tűzted ki, hogy a te csemetéd mindent meg fog kapni, amit te nem kaphattál meg érzelmi biztonságot tekintve és – amennyire képes vagy előteremteni – anyagi jólét terén is.

Volt egy álmod!

“Én leszek a legjobb szülő és gyermekem engem fog szeretni legeslegjobban a világon!”

Jó szülő vagy és kimutatod a pozitív érzéseidet, de mégis kezdenek rosszul alakulni a dolgok?

Az álmaidat valóra váltod! Teljes önvalódat feláldozva gondoskodsz csemetédről és arra is figyelsz, hogy jó szülőként mutasd ki az érzéseidet, így szinte beburkolod a szereteteddel, mert nagyon fontos számodra, hogy szoros és szeretetteljes kötődést tudj kialakítani vele. Meg akarod óvni minden rossztól és bajtól, ha valaki nem ért egyet a nevelési elveiddel, akkor megbántva érzed magad. Boldog vagy mert azt az utat járod, amelyet kitűztél magadnak.  Azt az értékrendet éled és azt adod jó szülői eszményképed szerint gyermekednek, amiről álmodtál.

Ezzel párhuzamosan viszont a gondoskodásból adódó fizikai fáradtság mellett, valami miatt kezdesz kibillenni a lelki egyensúlyodból. Egyre többször vagy ingerült, ideges és feszült. Ezt betudod annak, hogy nem tudod kipihenni magad. Ahogyan cseperedik gyermeked egyre több negatív érzelem és gondolat keltődik benned a gyermeknevelési teendőid során.  Olyanok is, amelyeket soha nem gondoltál volna, hogy érezni fogsz. Néha még bűntudatod is van miatta!

Egy jó szülő nem érezhet és gondolhat ilyeneket a csemetéjével kapcsolatban, mint például:

  • Dühös vagyok és haragszom rá!
  • Nem bírom elviselni!
  • Megőrülök tőle!
  • Megfulladok tőle, úgy érzem szinte nem kapok levegőt!
  • Mit nem adnék, ha egy ideig egyedül lehetnék, szét szedi az idegeimet!
  • Biztos velem van a baj és én vagyok a hibás, hogy ilyen tehetetlen vagyok, stb.

Sose gondoltad volna!  A rózsaszínű álom szertefoszlik és egyre jobban nyomaszt a valóság!

Jó szülőként nem mered kimutatni a negatív emócióidat

Az, hogy jó szülőként mutasd ki az érzéseidet gyermekednek ez teljesen természetes számodra, ha a szeretetről és örömteli érzelmekről van szó. Viszont a jó szülőkép ideájába az már nem illik bele, hogy a negatív érzéseidet is kinyilvánítsd, – az már a rossz szülő kategória – ezért ezeket megpróbálod elrejteni és úgy tenni, mintha nem lennének! Sajátos módon kialakul benned egy titkos szennyes érzelemgyűjtő zsák, amelybe folyamatosan beletuszkolod azokat az érzéseidet, amelyeket nem akarsz a gyermeked felé kinyilvánítani.

A szennyes érzelemgyűjtő zsákodba egyre több negatív érzelem gyűlik: aggodalom, apátia, bizonytalan, csalódott, dühös, elcsigázott, elgyötört, elégedetlen, elkeseredett, elveszett, fájdalommal teli, fáradt, fásult, feldúlt, felháborodott, feszült, ideges, ingerült, kedvetlen, kétségbeesett, bűntudat, kiábrándult,  kiégett, kimerült kiszolgáltatott, mérges, reménytelen, szomorú, tanácstalan, stb. .

Ez a zsák egyre növekszik mert a jó szülőképbe nem fér bele, hogy a gyerekre öntsd a haragodat, kiabálj vele, terheld a te rossz érzéseiddel.  Pont ezektől akarod megóvni. Ezért kerülöd a konfliktusokat is, és nem mersz beleállni. Azt gondolod, hogy akkor nemcsak a te negatív érzéseid törnének elő, de megsérülne az ő lelke, a kapcsolatotok és elvesztenéd a szeretetét.

Szülői érzések kimutatásában a múlt árnya és a jelen történése

Gyermekként neked sokszor mondtak nemet és törték le az önértékelésedet, az önbecsülésedet. Sokat  szenvedtél, amikor csúnyán bántak vagy kiabáltak veled és magányos voltál, mert senki sem értett meg és nem érdekelte a felnőtteket, hogy valójában mire lenne szükséged.

Mindezek ellenére most szülőként, a te szennyes érzelemgyűjtő zsákod egyszer csak megtelik és már nem képes többet magába fogadni. Ekkor pedig, mint amikor a szellem kiszáll a palackból, utat tőr magának és megnyilvánul a tartalma. Olyan módon, amit szerettél volna elkerülni, és amit megfogadtál, hogy te szülőként sosem fogsz így viselkedni a gyermekeddel.

Már nem tudod kontrollálni a reakcióidat az érzelmi kitöréseidet és ettől még a bűntudat is gyötör. Csalódsz magadban és szertefoszlik minden, amit elképzeltél, megterveztél és megálmodtál magadnak, hogy te milyen jó szülő leszel és a gyermeked mennyire boldog lesz!

Nagyon nagy törést érzel magadban és visszatekintve nem is érted, hogyan volt eddig ennyi türelmed, kitartásod, szereteted és erőd ehhez az áldozatos szülői szerephez! Úgy érzed elfogytál. Nem tudod, mit kéne másképp csinálni, miként fékezd az indulataidat és hogyan lesz tovább. Talán érzed, hogy beszélni kellene az érzelmekről, de annyira elfojtottál magadban mindent, hogy ennek a helyes módját sem leled.

Miközben hosszú időn keresztül azt mutattad gyermekednek, hogy minden rendben van, ő a kis érzékelő csápjaival pontosan érezte, hogy valami nem oké.  Nem véletlenül akaszkodott rád egyre jobban és sírt többet is az elválásoknál. Sokszor ki is használta, hogy nem vállalod fel a konfliktusokat vele, de ennek ellenére gerjesztette is, mert neki fontos tudni, hogy hol vannak a határok. Azért szenved most ő is, mert nem tudja, hogy mi a baj veled. Ha te nem vagy jól, az ő biztonságérzete is megrendül. Ne keseredj el! Nem vagy egyedül! Hozzád hasonlóan nagyon sokan átesnek ugyanezen az érzelmi krízisen. Ezen lehet segíteni!

Innen kell felállni és más módon folytatni önmagad és  gyermeked érzelmi nevelését! Változtass a gondolkodásodon!

Jó szülőként kimutathatod az összes érzelmedet

Nem attól vagy jó szülő, ha eltitkolod a negatív érzéseidet!  Ettől nemcsak hiteltelen leszel a gyermeked szemében – hiszen ő pontosan érzi, amikor nem vagy jól –  de őt is megfosztod attól, hogy fejlődni tudjon az érzelmi intelligenciája. Így az ehhez szükséges képességei lassabban fejlődnek, magadat viszont lelkileg és fizikailag is megbetegítheted.

Hogyan legyél jó szülő? Jó szülőként mutasd ki az érzéseidet, függetlenül attól, hogy jónak tartod vagy rossznak. Nem az érzelmekkel van a baj, ha ki kell jöjjenek, akkor engedjük meg! Azzal volt a bajod régen is, hogy nem a megfelelő módon kezelték az érzelmeiket azok az emberek, akik fájdalmat okoztak neked ezzel. Ez az, amit nem szerettél volna utánozni.

Ezt kell most megtanulnod, hogy hogyan kezeld helyesen az érzelmeidet és példamutatóan megtanítani gyermekednek is! Ne szégyelld, ha nem tudod, hiszen neked sem tanították meg. Ezzel sem vagy egyedül. Felnőttként tanuljuk mindannyian, hiszen hiányzik a neveltetésünkből és az intézményes oktatásból is.

Mi a megfelelő módja, hogy jó nevelőként kimutasd az érzelmeidet?

Jó szülőként fel kell vállalni az érzéseinket és ahhoz, hogy ezeket a megfelelő módon tudjuk kifejezésre juttatni, fejleszteni kell az érzelmi intelligenciánkat. E folyamat során teszünk szert arra a képességre, hogy megtanuljuk kezelni őket és akkor olyan módon tudjuk kicsatornázni, hogy már nem teszünk kárt sem a magunk, sem a velünk kapcsolatban álló emberek lelki egészségében.

Jó szülőként mutasd ki az érzéseidet – a megfelelő módon – mert ezzel tehetsz a legtöbbet önmagatokért és a szeretetteljes szülő-gyermek kapcsolatotokért.

Jó szülőként és óvodapedagógusként én is bejártam ezt az utat és később nemcsak felvállaltam és kimutattam az érzéseimet a megfelelő módon, de arra törekedtem, hogy legyen egy olyan eszköztár és módszertan, amely már az ovisoknak is elsajátíthatóvá teszi az érzelmek kifejezéséhez és kezeléséhez szükséges képességek elsajátítását!

Ez nemcsak az óvodapedagógusok, de a szülők számára is elérhető, amelynek segítségével a szülő mindig egy lépéssel előbb, de gyermekével együtt alapozhatja meg az érzelmi intelligenciáját a Csillagtündér mesésjáték segítségével. Így már az asszertív kommunikáció is könnyen elsajátítható! Ovis csoportomban megtapasztaltam a mesésjáték módszer hatékony fejlesztési eredményeit!

Bátorítalak, hogy indulj el az önfejlesztés útján és ezzel párhuzamosan fejleszd gyermeked EQ-ját is, mert ez a lelki egészség alapja. Jó szülőként mutasd ki az érzéseidet és magaddal is légy empatikus!