Barion Pixel

Játékválasztás – Hogyan válasszunk játékot a gyermeknek?

Játékválasztás – Hogyan válasszunk játékot a gyermeknek?

A játékválasztás fejtörés okozhat, hogyan döntsünk el, milyen játékra van szüksége a gyermeknek!

Játékok vásárlásánál vagy csak játékválasztás során, sokszor jelent problémát a felnőtteknek, hogyan döntsenek jól. Sokan nem tudják, hogy mi szerint válogassanak és milyen szempontokat vegyenek figyelembe. Játékvásárlásnál az árak mellett mire figyeljünk? Otthoni játékválasztás kapcsán, mit érdemes tudni a gyerekekről és életkori sajátosságairól?

Játékválasztás segítségéhez, érdemes betekintést nyerni a játékfajták világába. Óvodapedagógusként kiváltságos helyzetben vagyok, hiszen hétköznapokon rengeteget játszhatok a gyerekekkel. Számomra, már nem probléma a megfelelő játékválasztás.

Játékválasztás előtt a játék fogalmáról:

Mi a játék?

Örömforrás.

A játék, olyan sajátos tevékenység, amelyet az emberek külső vagy közvetlen gyakorlati céltól függetlenül, magáért a tevékenységért végeznek, és amelyet örömérzés kísér.

Miért fontos a játék?

A játék a gyermek legfejlesztőbb tevékenysége.

Piaget szerint: gyermek a játékban, mintha egy fejjel magasabb lenne önmagánál.

A gyermek a játékai során tanul és fejlődik. A testi és lelki szükségleteinek kielégítéséhez is fontos.  Melyek a gyermekek szükségletei?

  • Testi szükségletek: megfelelő táplálkozás, ürítés, pihenés, mozgásigény, aktivitás, tevékenység lehetőségét jelenti igényeiknek megfelelően
  • Lelki szükségletek: biztonság, szeretet, társkapcsolatok, kíváncsiság, esztétikum iránti-, alkotásvágy-, szabadságvágy-, kielégítettsége

Játékok fajtáinak és azok fejlesztési lehetőségeinek ismerete, segíti a megfelelő játékválasztást.

Gyakorló játékokkal a mozgás öröméért játszanak a gyerekek a “meg tudom csinálni” élményért. Például, amikor egy gyermek fekszik a szőnyegen és előre-hátra tologat egy kisautót. az is gyakorló játék.

Fejlesztő játékok, különböző képességeket fejlesztenek: finommotorikát (pl. kirakók, gyöngyfűzés), megfigyelő képességet (pl. memória játékok), rész-egész viszonyok megértését (pl. puzzle játékok, képkirakók), képfelismerést vagy számolást (különböző dominó játékok), érzelmi intelligenciát (társasjáték), stb.

Konstrukciós, építő, és barkácsoló játékok fejlesztik a kézügyességet, alkotó képességet, gondolkodást. Elősegítik az anyagok és fizikai tulajdonságaik megismerését.

Szabályjátékok használatával gyakorolhatjuk a szabályok betartását, az alkalmazkodást, az együttműködést és kudarctűrést.

Szerepjátékok segítségével eljátszhatóak a családban és tágabb környezetben látott szerepek és események. Szerepjáték során lehetőség van az élmények feldolgozására az érzések kibeszélésére, feszültség levezetésre és szorongások oldására. Bábok, babák, figurák, jelmezek, mind alkalmas eszközök erre.

Versenyjátékokban a kihívás, a versengés, a győzni akarás és teljesítménymotiváció kap nagy szerepet.

Minden mozgásos játék fejleszti valamilyen módon a gyerkőcöket és hozzájárul a testi-, lelki egészség megőrzéséhez is.

Mi szerint történjen a játékválasztás?

A gyermekek ismerete mellett, megkönnyíti a játékválasztás dilemmáját, az alábbi szempontok szem előtt tartása:

  • életkori sajátosságokat vegyük figyelembe
  • jó minőségű (biztonságos) legyen
  • esztétikusan nézzen ki
  • szolgálja azt a célt, amiért választjuk
  • hasznos lehet, ha egy játékkal többféle játékot is játszhatunk
  • nem biztos, hogy vásárolni kell, lehet készíteni is
  • a környezetünkben található eszközökkel is kreatívan lehet játszani

Mennyi játék szükséges egy gyermeknek?

Nem a mennyiség a fontos! Ez hasonló, mint egy ruhatár. Hiába van tele a szekrényünk ruhával, ha abból csak töredékét használjuk. Játékválasztás kapcsán vegyük figyelembe, hogy tényleg olyan játék legyen, ami az érdeklődési körhöz tartozik és azokból olyan mennyiség, aminek van elegendő hely és szépen el lehet rakni. Tanítsuk meg a gyerkőcnek, hogy vigyázzon a játékaira és mindig tegye el maga után! Ez csak szokás kérdése.

Mi kell a jó játékhoz?

A jó játékválasztás mellett, nyugodt körülményekre van szükség. Amikor a gyermek azt a tevékenységet választhatja, ami iránt érdeklődik, amelyben elmélyülhet és jól érezheti magát. Nincs sürgetés, nincsenek zavaró körülmények. A játékos tevékenykedés és a saját tapasztalatszerzés lehetőséget ad az önkibontakoztatásra.

A gyermek annak örül igazán, ha játszunk vele!

Nekünk felnőtteknek sem árt egy kis játék, legalább olyankor, nem a napi problémákkal foglalkozunk és minőségi idővel ajándékozzuk meg gyermekünket!