Barion Pixel

Hogyan lehet megvédeni a gyerekeket?

Hogyan lehet megvédeni a gyerekeket?

Hogyan lehet megvédeni a gyerekeket és mitől kell óvni őket?

A gyermekek kiszolgáltatottak és eszköztelenek. Nem tudják megvédeni magukat az erősebb vagy náluk idősebb társaiktól és nem tudják megvédeni magukat a felnőttektől sem, akik tudattalanul vagy tudatosan kihasználják a tapasztalatlanságukat. Nekünk kell megvédeni a gyerekeket!

Az természetes, hogy a gyerekek között mindig van rivalizálás és konfliktus. Ez már elkezdődik kicsi korban, amikor a játékokon összevesznek és képesek egymást is bántani. Nehéz egyességre jutni, ha mi felnőttek nem tanítunk meg fontos dolgokat, ami ebben segíti őket. Nehéz lesz segítséget kérniük, ha nem tudják, hogyan tegyék.

Mivel tudják megóvni magukat a gyerekek?

Tanítsuk meg nekik, mit mondjanak és hogyan viselkedjenek, ami segít számukra preventíven megvédeni magukat!

Például az alábbi mondatokkal:

 • Kérd el szépen!
 • Szólj, hogy mit szeretnél!
 • Légy türelmesebb!
 • Ne verekedéssel szerezd meg, amire szükséged van, hanem beszéddel!
 • Kérj segítséget mástól, ha egyedül nem tudod megoldani.
 • Beszélj az érzéseidről, mond el, hogy érzed magad!
 • Meséld el mi történt, amitől most így érzed magad!
 • Mond el miért, kitől, mitől félsz? stb.

Milyen jelekből láthatjuk, hogy védelemre szorul a gyermek?

Sokszor nem tudjuk szülőként, hogy miért szorong gyermekünk? Nem értjük, miért nem akar óvodába vagy iskolába menni, amikor látszólag minden rendben van? Miért fáj a hasa ok nélkül vagy miért sír hosszasan elválásnál? Milyen félelmek vannak a gyermekben ? A félelmeik vélt vagy valóságtartalmúak? Miért zárkózik be a szobájába és viselkedik furcsán? Miért nincs étvágya és kerüli a család társaságát?

Ilyenkor olyan jó lenne egy varázspálcás tündér, aki segít egyszeriben kideríteni az okot! A tündér pálcája a mi kezünkben van, akik a gyermekek mellett vagyunk, amíg felnőnek.

Hogyan tudjuk megvédeni a gyerekeket preventíven?
 1. Nekünk kell szokássá tenni, hogy olyan dolgokról beszélgetünk csemeténkkel, mint például az érzések. Őszinte, nyílt és közlékeny kommunikáció tud kialakulni a gyermek és felnőtt között, ha ez rendszeres és szokássá válik. Ezt olyan szintre fejleszthetjük, hogy alig marad tabu téma és rengeteg probléma és veszélyhelyzet vagy krízis megelőzhető, így időben tudunk segítséget nyújtani a gyermek védelmére. Ezzel is csökkenthető, hogy később rossz társaságban, alkoholban vagy drogban keressenek megoldásokat  a problémás élethelyzeteikre.
 2. Csak azzal, hogy a gyerkőcöt megtanítjuk beszélni az érzéseiről és ezt alkalmazza, máris birtokába jutunk olyan információknak,  ha valami nincs rendben a gyermek környezetében. (pl.: Szorongás vagy félelem valaki miatt.  Bármilyen lelki vagy fizikai agresszió valaki társaságában. Netes zaklatások. stb.)
 3. Bármilyen kezdeti visszaélés  történik a gyermekkel, így hamar tudomást szerezhetünk róla.
 4. Családban és intézményekben a felnőttek azonnal segíthetnének a gyerekeknek, ha a gyermekek az érzéseik kibeszélésével jelezni tudnának.
 5. Az érzelmi kommunikáció – negatív érzelmi töltetű –  figyelemfelhívó segélykiáltásként, fontos eszköz lehet a gyermekek kezében. Ezt az eszközt nekünk kell a gyermekekhez eljuttatnunk azon az egyszerű módon, hogy fejlesztjük az érzelmi intelligenciájukat és megtanítjuk őket beszélni arról, mikor, hogyan érzik magukat.
 6. Adjuk meg a gyermekeinknek ezt a lehetőséget, ha nekünk nem adatott meg. Valljuk be őszintén, hogy nem volt trendi eddig az érzésekről beszélni és mi is úgy nőttünk fel, hogy inkább megtartottuk magunknak.
Csillagtündér módszer  egy segítség, megvédeni gyermekeinket!

Csillagtündér varázspálcája segítséget nyújt a felnőtteknek abban, hogyan lehet játékosan és könnyedén már 3 éves kortól megtanítani a kicsiknek, hogy megismerjék az érzéseket és beszélni is tudjanak róla.