Barion Pixel

Gyermeked alig eszik – Mi segíthet?

Gyermeked alig eszik – Mi segíthet?

Gyermeked alig eszik

Gyermeked alig eszik, rendkívül válogatós és a két kezeden meg tudod számolni, hogy hányféle ételt hajlandó megenni. Örökös küzdelmekkel telnek a mindennapjaid, hogy kiszolgáld az étkezési igényeit.

Már nem is emlékszel mikor és hogyan kezdődött, a lényeg, hogy nagyon leszűkült azoknak az ételeknek a száma, amit hajlandó megenni. Hiába próbálkozol szép szóval és beígért jutalmakkal, semmilyen változást nem tudsz elérni.

A gyümölcsöket, zöldségeket élből elutasítja, arra sem hajlandó, hogy megkóstolja, ha erre vetemedne, akkor látványosan öklendezik. Emiatt már nem is próbálkozol, mert nem akarsz rosszat neki és egyébként is rossz nézni, amit csinál ilyenkor.

Kiteheted a lelked, főzhetsz bármilyen változatosan és finoman, ő akkor is ragaszkodik a rántott húshoz, a spagettihez, az édességekhez, és a gyors éttermek  ételeihez.

Egyéb ételeknél fanyalog, húzza a száját és teljesen elutasító. Téged is bosszant ez a helyzet és komolyan aggódsz, hogy nem jut elég nyomelem és vitamin a szervezetébe, amire az egészséges fejlődéséhez szükséges lenne. Szorongsz is emiatt, de az a cirkusz, amit csinál az evéseknél, annyira kiborít, hogy föladod.

Gyerkőcöd egyoldalúan étkezik és beletörődsz

Elkönyveled, hogy a te gyereked alig eszik, ilyen és nincs mit tenni. Örülsz, hogy legalább azt a néhányféle ételt megeszi, mert komolyan aggódsz, nehogy lefogyjon még jobban és ezért az édességekből is adsz bőséggel, hiszen alig eszik szegény gyerek.

Nem elég, hogy szenvedés az életed, de a szüleid is bírálnak emiatt. Sőt még az óvodában is nyaggatnak. Panaszkodnak a csemetédre, hogy nem eszik rendesen és válogat. Ráerőltetik az evést, amitől ő teljesen kiborul még sír is. Otthon rengeteget panaszkodik emiatt.

Nem elég, hogy gyermeked keveset eszik, meg is kell védened

Ezt felháborítónak tartod és dühösen mész reggel az oviba és külön csatákat vívsz az óvó nénikkel, hogy ne kényszerítsék evésre a gyermekedet. Tudod, hogy így egész nap éhezni fog és ezt is lelkiismeret furdalással és szorongással éled meg, de inkább ezt választod, minthogy gyermeked lelki sérült legyen amiatt, hogy akarat ellenére ennie kell.

Nagy küzdelmek árán eléred, hogy már nem akarják megetetni az oviban, ha ő ellenáll, de legalább már nem panaszkodik otthon és reggel nem kezd el sírni, hogy ezért nem akar óvodába járni. Ez fontosabb eredmény számodra, emellett szinte eltörpül az a probléma, hogy gyermeked alig eszik.

Annyit tudsz tenni, hogy az egész napi éhezése után, otthon elé teszed azokat az ételeket, amiket szeret. Nasit is ehet bőséggel, így talán nem fog éhen halni. Valamennyire megnyugtatod magad, de fogalmad sincs, hogy mi lesz gyermeked étkezésével, amikor iskolás lesz.

Ez a helyzet megoldatlan! Fogalmad sincs mit tehetnél, már régen kicsúszott a kezedből az irányítás. Nem tudod kezelni érzelmileg sem és ennek lelki terhét is cipeled napról-napra.

Amennyiben nem szenzorosság áll a háttérben, vajon mi lehet ennek az oka?

Most csemetéd egysíkúan táplálkozik, de mi vezetett ide?

Hogyan kezdődött?  Mit tehettél volna, hogy megelőzd? Nagyon figyeltél gyermeked igényeire és mivel igyekeztél mindig a kedvében járni, azt is jól megfigyelted, hogy milyen ételeket preferál jobban, ezért mindinkább az ilyen jellegű ennivalók kerültek az étlapjára. Fontos volt számodra, hogy ilye módon is kimutasd, mennyire szereted.

Próbálkoztál még eleinte, hogy olyan ételt is megegyen, ami nem annyira ízlett neki, de mivel neked is voltak olyan rossz gyermekkori  “erőszakkal etetés” élményeid, amelytől meg akartad óvni őt, te ilyet nem csináltál. Meg akartad kímélni őt ettől és magadat is, mert egyszerűbb volt ráhagyni, mint megküzdeni vele, hogy megegye. Könnyebb volt másik ételt adni, mint megoldani és beleállni és hosszú távon gondolkodva képviselni anyai érdekeidet.

Azt gondoltad, hogy ez így helyes, amit nem szeret, azt nem kell erőltetni. Igen ám, csak egyre több étel volt, amit kezdett nem szeretni és egyre kevesebb, amit megevett. Azzal szembesültél, hogy gyermeked alig eszik valamit.

Ekkor ráébredtél, hogy talán mégsem volt jó ez a hozzáállás, próbáltál küzdeni, de már nem bírtál megbirkózni azokkal a cirkuszokkal, amelyek kialakultak ennek következtében és érzelmileg sem tudtad kezelni. Elindult egy olyan játszma gyermeked részéről az evés kapcsán, amely túlnőtt rajtad. Később szembesültél vele, hogy bizony ennyi ételt nem lehet, nem szeretni és bizony “behúztak a csőbe”.

Miért van az, hogy gyermeked alig fogyaszt ennivalót?

Ez semmi másról nem szól, minthogy nem te irányítasz, hanem gyermeked. Olyan játszmát játszik veled, amelyhez az evést használja eszközéül. Jót akartál neki, de visszafelé sült el. Azzal, hogy a kedvében jártál és mindig azt kapta enni, amit szeret, arra kondicionáltad, hogy nem kell megennie azt, amiről úgy gondolja, hogy nem finom vagy más, mint az általa preferált ízvilág. Hagytad, hogy az legyen, amit ő akar.

Kisgyermek lévén őt csak az érzékszervei és érzelmei irányítják, ezért természetes, hogy aszerint szelektál, ami a legnagyobb élvezetet okozza számára. Ez nemcsak az evésben, minden más területen is így van. A szülőnek a dolga és kötelessége, hogy racionálisan és a különböző érdekek és értékek mentén helyesen és egészségesen nevelje gyermekét.

Szülőként a hosszú távú érdekek és célok mentén kell a jelenben döntéseket  hozni és eszerint irányítani, nevelgetni, fejleszteni a gyermeket. Nem lehet csak a pillanatnyi érzelmekre hallgatva, a kellemes érzések megélése mentén megtenni ezeket.

Mit tehetnél, hogy változzon gyermeked rossz evése?

Fel kell vállalni, hogy a kellemetlen érzelmek, ugyanúgy velejárói a gyermek nevelési folyamatának. Ezeket a negatív érzelmeidet, sőt még gyermekedét is kezelni kellene.

Az, hogy nem mered felvállalni a hosszú távú célok érdekében szükséges lépéseket illetve azok érzelmi következményeit és nem mersz beleállni gyermekeddel egy konfliktusba vagy nem állsz ki határozottan az általad képviselt értékek mellett,  hosszú távon megbosszulja magát.

Gyermekednek a te tapasztalatodra és irányításodra van szüksége, amíg ő is képes lesz racionálisan látni és kezelni az életét. Ha te ebben a folyamatban megakadtál egy szinten, akkor ez okozza, hogy gyermekeddel való kapcsolatodban és nevelésedben is főként az érzelmek dominálnak.

Nem életkor függő, hogy mennyire vagy érett. Ha még mindig az érzelmeid vezérelnek és ezért nem tudsz racionálisan döntéseket hozni és felelősségteljesen gyermeket nevelni, akkor itt az ideje, hogy érzelmi tudatosságra tegyél szert, hogy ne kövess el még több hibát gyermeked nevelése kapcsán.

Védekezésed nem oldja meg gyermeked evési gondjait!

Mondhatod, hogy te igenis érett vagy és éretten gondolkozol, hiszen nincs mindig az, amit gyermeked szeretne. Például nem engeded, hogy bármilyen műsort nézzen a tévében és ezt korlátozod időben is. Nincs mindig az, amit a gyerek akar.

Azonban az étkezés kapcsán ott egy erős jelzés számodra, hogy valahol mégis van “repedés a pajzsodon”.  Inkább most nézz szembe önmagaddal és vértezd fel magad és gyermekedet is olyan érzelmi tudatossággal, amellyel megelőzhettek egy sor komoly és súlyos problémát a jövőben.

Természetes és nagyon erős ösztön, hogy a szülőnek táplálnia kell gyermekét, most már utólag ne legyen emiatt bűntudatod, hogy rosszul sült el a legjobb szándékod. Viszont  szükséges az ösztönök mellett az érzelmi tudatosság fejlesztése, hogy megfelelően tudd nevelni gyermekedet.

Nem szabad hagyni, hogy manipuláljon az érzelmeiden keresztül. Ne hidd azt, hogy nem fog szeretni, ha ellent mondasz neki! Gyermeked ezt nem szándékosan csinálja, (legyen szó bármiről, amit el akar érni nálad) de amikor az első próbálkozásainál arra kondicionálod, hogy “túl könnyen adod magad”, akkortól kezdve indul el egy játszma a részéről, amelyet rendre meg fog nyerni, ha nem figyelsz.

Ki kell lépni a komfortzónádból, bele kell állni, hogy képviseld a hosszú távú szülői érdekeidet, amely a gyermeked érdekét is ugyanúgy szolgálja. Fel kell vállalni a konfliktusokat is, mert a te kötelességed, hogy a jó irányt mutasd és átadj egy egészséges értékrendszert.

Ebbe beletartozik az is, hogy az alkalmazkodóképesség  fontos tulajdonság, mert az evolúció során is az maradt életben, aki képes volt erre. Ha mindent a kénye kedvére teszel, pont ezt a fontos képességét nem fejleszted.

Sajnos  most is vannak olyan nagy változások az életünkben, amelyek arra intenek, hogy rugalmasnak és alkalmazkodó képesnek kell lennünk, hogy alkalmasak legyünk a túlélésre.

Mire számíthatsz a gyermeked étkezésével kapcsolatban?

Ha megoldod a gyermeked étkezési problémáját és feltárod azokat az okokat, amelyek miatt kialakultak,  akkor ő is nagyobb örömmel és élvezettel fog étkezni. Megszűnnek a végeláthatatlan macerák és végre szabadon tervezhetsz bármilyen menüt, mert gyermeked is nyitott lesz egy szélesebb spektrumú és ízekben és vitaminokban is gazdagabb étel repertoár elfogyasztására.

Ha szeretnéd, hogy gyermeked is örüljön a legkülönbözőbb ételeknek is, akkor elmondom, hogy mit csinálj.

Az étellel való helyes bánásmód és annak megbecsülése, az energiával való  gazdálkodás, a környezettudatos szemlélet, a természetünk szeretete, védelme és megóvása, a fenntartható életmód, ezek mind egymásba kapcsolódó és egymást erősítő értékek. Ezeket kell gyermekünknek átadni.

Hogyan  lehetne visszafordítani gyermeked elrontott étkezési szokását?

Mivel a rossz berögződés fokozatosan alakult ki és hosszú idő alatt, a visszavezető út is hasonlóan fokozatos és lassított tempóban javasolt, hogy valóban elérd a célodat.

Az elhatározás mellé szükséges fejlesztened magad érzelmi téren, mert önhibádon kívül gátolhatnak olyan elakadások, amelyek miatt a terved kivitelezése kudarcba fulladhat. Bizony meg kell tanulnod menedzselni az érzéseidet.

Mire gondolok? Például fel kell tudnod ismerni magadban, hogy milyen érzést okoz számodra, már csak a gondolata is annak, hogy ételt erőltetnél  gyermekedbe. Milyen saját élményeid köszönnek vissza gyermekkorodból, ami miatt képtelen vagy ezt megtenni? Milyen  érzelmi lenyomataid vannak az evéssel kapcsolatban?

Amíg nem ismered fel és nem fejezed ki önmagad számára, hogy ez okozza a legnagyobb problémádat, addig nem tudsz tovább lépni a megoldás felé. Nem tudsz eljutni a következő lépésig, ahol értelmezhetnéd az összefüggéseket és kezelhetnéd az ezzel kapcsolatos érzelmeidet.

A velem dolgozó ügyfeleimet ilyen módon is végigvezetem  az érzelmi menedzsment kialakításához szükséges lépéseken az önreflektív és önazonosulás képességét erősítve bennük.

Például teljesen irracionális az a félelmed, hogy gyermeked éhen fog halni, ha nem eszi meg az általa elutasított ételt. Az életösztöne sem engedné ezt.

  • Vajon milyen érzéseket projektálsz gyermekedre?
  • Ő mit vesz át a te érzéseidből?
  • A gyermek hogyan ismeri fel és szerinted jól értelmezi ezeket?

Ha például teljesen mást mondasz neki, mint amit érzel, teljesen összezavarod. Ha úgy nyújtod felé a spenótot, hogy egyél nagyon finom, de közben az arcodon az undor nyomait látja.

Gyermeked rossz evésének elhagyásához az érzelmekkel is kell foglalkozni.

Miért kell a gyermeket is megtanítani az érzelmek helyes értelmezésére? Sokat segítene neked, ha gyermeked is el tudná mondani az érzéseit, mert ezeket figyelembe véve a valódi szükségletére láthatnál rá, amelyet valójában csak elfed az evésbeli probléma.

Tehát csak úgy tűnik, hogy az evéssel van probléma, de valójában lehet, hogy nem is ezért van, hogy gyermeked alig eszik.  Ha ez nem derül ki, nem lehet azon csodálkozni, hogy nem tudod megoldani és ezért magadra sem kell haragudnod.

Ha így tekintünk a dolgok mélyére és ilyen szemmel keresünk, akkor láthatjuk meg igazán, mi hiányzik gyermekednek.

  • Miért igényli ezt a nagyon rá fókuszáló és sakkban tartó figyelmet?
  • Mi az, amit nem kap meg, vagy amiért nem érzi magát biztonságban és ezzel szorít magához? stb.
Gyermeked evésgondja csak egy tünet, de mi van mögötte?

A mélyen meghúzódó szükségletek idézik elő az érzelmeket, amelyek felismerésével tudunk eljutni a gyökér okhoz.

A velem együttműködésben résztvevő szülővel a rászabott egyedi feltáró munkával jutunk el a probléma forrásához.  A fő ok megtalálása és annak megoldása, kezelése segít az evéssel kapcsolatos küzdelmek megoldásában is, és fontos, hogy a  megfelelő érzelmi menedzsmentet alkalmazzák hozzá.

Láthatod, hogy több szintű a probléma, ahogyan a megoldás felé vezető út is. Nem elég csak a szülőnek fejlődnie a gyermek érzelmi nevelése is előtérbe kell kerüljön.

Mi fog történni, ha te érzelmileg menedzseled magadat és ezáltal gyerekedet  is tudod menedzselni ilyen szempontból?

Akkor  nem kell aggódnod, hogy gyermeked alig eszik és valamilyen hiány betegség kialakulása miatt illetve az étkezés örömteli alkalom lesz számotokra. Egyéb más tekintetben is jobban fogtok együtt működni.  Mentálisan és lelkileg is egészségesebb ember lesz belőle. Tehát ezt az érzelmi fejlődést és összehangolást előbb-utóbb úgy sem tudnád megúszni, mert rendben, hogy   most az étkezéssel kapcsolatosan nyilvánult meg, abban a tekintetben, – hogy gyermeked alig eszik – de ezek az érzelmi problémák minden bizonnyal máshol is jelen vannak az életetekben és más összefüggésben jönnének elő, ezért kell   oldani, hogy sokkal jobb legyen az életminőségetek.

A gyermek érzelmi fejlesztéséhez az életkorának megfelelő Csillagtündér mesésjáték módszerrel segítem a hozzám forduló szülőket, hogy számukra megfelelő módon épüljön be az érzelmi dekódolás képessége. Ezzel párhuzamosan a szülőket is olyan érzelmi  menedzsment birtokába juttatom, – ha kérik a mentorálásomat – amelynek köszönhetően szülő-gyermek kapcsolatukra az a fajta érzelmi kooperáció lesz jellemző, amely nemcsak az  étkezéssel, de minden mással kapcsolatos problémáik kezelésében is megoldó kulcs lesz.