Barion Pixel

Csillagtündér generáció – már az iskolában

Csillagtündér generáció – már az iskolában

Kedves Kriszti néni!

Ígértem, hogy időnként küldök visszajelzést hogy mik a gyakorlati tapasztalataim a Csillagtündér módszerrel kapcsolatban, olyan „alanyról” 😊, akinek szerencséje volt első évfolyamként 3 éven keresztül nap mint nap az óvodában ennek a módszernek a keretei között/ hatása alatt nevelkedni.

Milla egy mély érzésű kislány, aki okosan és érzékenyen bánik az emberekkel és a helyzetekkel egyaránt. 6 évesen képes önmagát és az érzéseit kontrollálni, megérteni és elfogadni. Keresi a megoldásokat és meg is találja, megvívja a saját belső kis harcait és megtalálja a megoldást arra is, hogy hogyan segíthet magán.

Elsősként sok nehézséggel, új hatásokkal, érzésekkel kellett szembesülnie, amik sajnos nem voltak mindig pozitívak. Egy példát is szívesen elmesélek alátámasztásképpen:

volt eset, amikor egy osztálytárs megütötte őt. Milla nem értette az esetet, nem találkozott még „élőben” pofonnal. Otthon meglepődve mesélte el, hogy mi történt vele illetve hogy hogyan kezelte a helyzetet. Az elmeséltek alapján az oviban gyakorolt erőszakmentes kommunikáció minden lépését alkalmazta ösztönösen – abban a teljesen váratlan helyzetben is – ami eredményre vezetett, a konfliktust a gyerekek önállóan rendezték/megbeszélték. Ez a típusú kommunikáció egyébként általános nála, a bátyjával otthon sem kerültek/kerülnek soha olyan szituációba, ami tettlegességig fajult volna, a bocsánatkérés pedig alapvető.

Nagyon jó lenne, ha minden óvodás korú gyermekbe beleivódna az EMK, sok konfliktus egyszerűbben megoldódna.

Egy másik példa, ami jól mutatja mennyire tisztában van a saját érzelmeivel: volt nemrég egy rövid időszak, amikor azzal szembesültünk hogy olyan dolgokat mond másoknak (és néha nekünk is) ami nem feltétlenül, vagy nem úgy volt igaz ahogy Ő mondta. 🙂 Ebben a korban persze előfordul ilyen, de azért megkérdeztem miért füllent? Először nem tudta megmondani, majd pár nap múlva elém állt és azt mondta: már tudom miért hazudtam, azért mert azt hittem hogy attól jobban fogom magam érezni. Csak kipróbáltam, de nem lett jobb, most már csak igazat fogok mondani. 🙂
Szerintem a legtöbb felnőtt sem tudná így megfogalmazni az okát, hogy miért nem mond igazat…

Az új közösségbe való beilleszkedés lassabban ment, mint vártuk volna a személyisége alapján, de nagyon büszkék vagyunk rá, hogy keresi a saját boldogulását, nem adja fel, törekszik arra, hogy jól érezze magát a bőrében. Időközben karatézni kezdett, ahol nagyon megéli a sikert, piros öves, szívesen versenyez is. Ehhez kapcsolódóan is van egy kis történetem: amikor megnyerte az első versenyét, nagyon megható volt, ahogy először nem hitte el, utána pedig látszott rajta a büszkeség, az őszinte öröm, hogy ezt magának köszönheti, ezt egyedül érte el. Ő maga mondta az éremosztás után, hogy: na most már tudom milyen az hogy valaki büszke magára, szerintem ez az igazi boldogság! 🙂 Azóta már persze az iskolában is jól érzi magát, megtalálta a saját közegét az osztályon belül.

A mindennapi életben örül mások örömének, szívesen jár más kedvében, próbál levenni terheket, nagyon jó radarja van arra, hogy hol van szükség egy-két jó szóra, ölelésre, bíztatásra. Itthon is nagy segítség nekünk, szülőknek, a módszer adta “önismeret”, mert pontosan tudjuk mi zajlik benne, hogy mit érez, mert meg tudja fogalmazni, ki tudja fejezni. És nem csak a 6 tanult alap érzelmet, hanem az annál árnyaltabbakat is, mint az irigység, a büszkeség, vagy az izgalom.

Biztos vagyok benne, hogy az óvodában tanultak, a módszer játékai, a foglalkozások segítették őt abban, hogy 6 évesen ilyen fejlett érzelmi intelligenciával rendelkezzen, hogy képes legyen beszélni az érzelmeiről, ezzel segítve és tanítva a környezetét is a mintára.

Más ügyben nem szokásom, de a Csillagtündér módszer kapcsán azért is adok visszajelzést, mert tudom hogy ebben a témában visszajelzés/utókövetés nélkül nagyon nehéz meggyőzni bárkit a módszer sikeréről. A saját tapasztalataim alapján bátran ajánlom mindenkinek, nagyon jó lenne, ha minél több óvodába eljutna Csillagtündér, mert ezzel biztos hogy egyszerűbben kezelhetőek vagy akár elkerülhetőek lennének a gyerekek közötti konfliktusok és a családom belül is nagy segítség a gyermek megértésében.

További sok sikert és nagyon boldog új évet kívánok kedves Kriszti néni!

Ha lesz még mesélnivalóm, akkor jelentkezem mindenképpen.