Barion Pixel

Család – Osszuk meg egymással az érzéseinket!

Család – Osszuk meg egymással az érzéseinket!

Család

A család nemzetközi napját május 15-én ünnepeljük. Egy gyermeknek a legnagyobb ajándékot jelenti: biztonságos, szerető, egészséges családban élni és növekedni. Mély szeretetteljes gyökereket ereszteni, egészségesen és boldogan felnőni, ha eljön az idő bátran kirepülni, de mindig szívesen visszatérni. A családi fészek az a hely, ahonnan szeretetet, lelki táplálékot meríthetünk, ahol menedékre lelünk és megtaláljuk a legnagyobb öröm- és erőforrást.

Családi kommunikáció

A családban felnövekvő gyermekek számára, nem mindegy, hogy a szülőktől, milyen mintát láthatnak és hallhatnak. Egy párkapcsolatban, – a kommunikáció tekintetében – már a gyermekek megszületése előtt, érdemes gyakorolni az őszinte, egymásra figyelő társalgást.

Erőszakmentes, együttműködő, érzelmeket kibeszélő, ezáltal érzéseket szabályozó beszélgetés folyamatos használata, hozzásegít az egészséges és kiegyensúlyozott családi élethez. Ilyen párkapcsolati kommunikációval nemcsak boldogabb együttlét érhető el, de a gyermeknevelés terén is megkönnyíti a mindennapokat.

Bármikor el lehet kezdeni, soha nem késő! Szülőknek egymással valamint szülőknek a gyermekekkel, az érzelmek megosztásával lehet mélyíteni az egymáshoz való kötődést. Ezáltal a családtagoknak folyamatosan mélyül az egymás iránti empátiájuk is.

Sok közös beszélgetés, együtt töltött minőségi idő, az érzések kölcsönös megosztása, emeli a család érzelmi intelligencia szintjét. Beszéljünk az érzésekről és azok okairól őszintén, mert ennek segítségével tudjuk a család lelki egészségét is megóvni.

Érzelmeket kibeszélve a konfliktusok megoldása is könnyebbé válik, valamint egymásnak is nagyobb segítségére tudunk lenni. Egyes szám első személyben, énközlően megfogalmazva a problémákat, elkerülhető mások megbántása, a közös megoldáskeresésre helyeződik a hangsúly. Hiszen kire számíthatunk leginkább, ha nem a családunkra?

Fontos, hogy milyen módon kommunikálunk a családban, mert ettől is függ, hogy a családtagok mernek-e őszinték lenni!

A gyermekek számára természetessé tehetjük az őszinte érzelmi kommunikációt, (például a “Csillagtündér módszer” segítségével) ha pici koruktól ráneveljük őket. Ugyanakkor óriási segítség lesz később is, mert szülőként fontos tudnunk, hogyan gondolkodnak és éreznek gyermekeink. Nehéz helyzetekben azonnal tudunk segíteni, ugyanakkor az örömöket is közösen élhetjük meg. Váljék természetessé, hogy otthon kötetlenül – tabuk nélkül – őszintén meg lehessen nyílni és bármiről tudjunk beszélgetni egymással!

A családi élet boldog és egészséges működéséhez, törekedjünk az érzelmi kommunikáció gyakorlására és elmélyítésére!

Isten éltesse a családokat szeretetben, egészségben, boldogságban!