Barion Pixel

A maszk mindent eltakar – félelmek a vírustól

A maszk mindent eltakar – félelmek a vírustól

A maszk mindent eltakar

Amikor nincs maszk a felnőttek arcán, a kisgyermekek a metakommunikációs jelekből, a szájról olvasásból és csak kevesebb részben a fülükre hagyatkozva értik meg, hogy mit mondanak nekik. Főleg azoknak a gyerekek nehéz a maszk alól értelmezni az információkat, akiknek még szövegértési problémájuk is van.

Most, hogy a vírushelyzet miatt a felnőttek maszkot viselnek nagyon sok gyermeknek okoz problémát, hogy csak részben vagy nem értik, mit mond nekik a felnőtt.

Arról nem is beszélve, hogy az érzelmeink teljes takarásba kerültek.

Minden, amit láthatott a gyermek az arcunkon, azt most maszk takarja:

  • Nagyon sokat jelent a gyermekeknek a derűs, mosolygós arc, amely megnyugtatja őket és szeretetben biztonságban érzik magukat, derűs felnőttek társaságában.
  • A nem helyeslő tekintet is elég a gyermeknek olyan helyzetekben, amikor helyes irányba szeretnénk terelni őket.
  • A sok egyéb információ az arcunkról, amely a kommunikációhoz nagyon fontos, most a maszk viselése miatt teljes takarásba kerül.
  • Ráadásul, amiatt hogy a szövegértés nehezített hangosabb beszéddel és gyakoribb ismételgetéssel próbáljuk segíteni a megértést.

A maszk  felkerülésével egyidejűleg csökkent a fizikai közelséget jelentő kézfogások, ölelkezések  száma is, amely egy bizonyos fokú távolságtartás érzését kelti.

A félelmeket, amelyek a vírus megjelenésével bennünk vannak, a gyerekek is pontosan érzékelik, hiszen tanítjuk is őket rá, hogy miért kell jobban vigyázni a higiéniára és miért.

Szeretnék megosztani Önökkel egy óvodai beszélgetést a gyermekekkel!

Feltettem egy körkérdést a gyermekeknek az óvodában, hogy

Ki érez félelmet a maszk vagy vírus miatt és miért?

Mindenki azt mondta, hogy azért fél, hogy elkapja a vírust és beteg lesz.  Néhányan úgy fogalmazták meg, hogy azért félek, mert anya fél, hogy elkapjuk a vírust.

Megnyugtatásul, elmondtam nekik, hogy mint minden betegségből – és felsoroltunk néhányat: torokgyulladás, influenza,  stb. – a korona vírus betegségből is meggyógyulunk, ezért nem kell olyan nagyon félni, de legyünk óvatosak és fontos, hogy mossunk mindig alaposan kezet, stb. stb. Megbeszéltük a gyerekekkel, hogy az idősekre sokkal jobban kell vigyázni, mert ők nehezebben gyógyulnak meg.

Beszélgetés a megoldásról.

Azt elmondjuk a gyerekeknek otthon, hogy mitől félünk, de a megoldást elfelejtjük hozzátenni. A gyerekekben ott marad a félelem és nem oldjuk fel bennük, mert arról már nem beszélünk, hogy meggyógyulunk a betegségből. Jó lenne, ha erre is figyelnénk, mert ez is nagyon fontos.

Magyarázat megelőzéshez a védekezésről a maszkról.

Többek között arról is beszélgettünk, hogy a cseppfertőzés mit jelent. Hogy kerül a nyál a levegőbe.  Hogy jobban megértsék a páracseppekhez hasonlítottuk, amelyet már jól ismernek.

Tágra nyílt szemekkel figyelték és megértették.

Többet kellene beszélgetni a gyermekekkel a félelmeikről és az érzéseikről ebben a megváltozott életkörülményekkel teli időszakban.

Sok kérdőjel és érzés kavarog bennük, amit nagyon jó lenne kibeszélni, hogy megnyugtathassuk őket.

Játék a megnyugtatáshoz

Például ehhez javasolnék egy nagyon jó játékot, amelyet minden családban el lehet játszani.  Az óvodánkban a mi családjainknak már ajánlottuk, most szélesebb körben is megosztjuk.

  • Rajzolják le a gyerekek, hogy szerintük, hogy néz ki a koronavírus!
  • Amikor elkészül a gyönyörű rajz a koronavírusról akkor következik a játék:
  • Tegyék az asztal közepére a vírusrajzot és üljék körül együtt a családdal. Mondjuk el, hogy most  érzésekről fogunk beszélgetni!
  • Aki a kezébe veszi a koronavírust rajzot, elmondhatja, hogy ő mit érez: Pl. “Én szomorú vagyok, mert a koronavírus miatt nem mehetek óvodába.” “Én boldog vagyok, mert most sokat lehetek itthon anyuval és apuval.” “Én mérges vagyok, mert a felnőtteken maszk van az oviban és nem értem, hogy mit mondanak!”

Mindenki elmondhatja, hogy miért dühös, mérges, vidám vagy mi az aminek örül. Jól ki lehet beszélgetni magunkból ezt a mostani megváltozott helyzetet és a rossz érzéseinket is.  Felnőttek természetesen a gyermekek nyelvén fogalmaznak.  Sokat segít a lelki egészségünk megőrzésében.